İran'da yasal olarak iki dönemin ardından koltuğu bırakmak zorunda olan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın halefi belli oldu.
İran İçişleri Bakanı Mustafa Muhammed Neccar, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi eski Sekreteri Ruhani'nin seçimlerin ilk turunda yüzde 50'nin üzerinde oy alarak, ülkenin yeni cumhurbaşkanı olduğunu duyurdu. Neccer, 18.6 milyon oy alan Ruhani'ye desteğin yüzde 50.7 olduğunu açıkladı.
Ruhani, seçimlere katılan tek reformcu adaydı. Muhafazakar kanadın adaylarından Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bagir Galibaf, oyların yüzde 16'sını alarak seçimleri ikinci sırada tamamladı. Muhafazakar kanadın diğer adayı Nükleer Başmüzakereci Said Celili yüzde 11.3'lük oy oranıyla üçüncü oldu. Seçimlere bağımsız katılan Devrim Muhafızları eski Komutanı Muhsin Rızai, yüzde 10.6 ile dördüncü olurken, muhafazakarların bir başka adayı Dışişleri eski Bakanı Ali Ekber Velayeti yüzde 6.2 ile beşinci sırada yer aldı. Son sırada bağımsız olarak seçimlere katılan Muhammed Garezi kaldı. Garezi’ye yüzde 1.2 oranında destek çıktı.
İran İçişleri Bakanı Neccar, dün yapılan 11'inci dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, 50 milyonu aşkın seçmenin yüzde 72.7'sinin sandık başına gittiğini belirtti. Ruhani, devrimden bu yana seçilen yedinci İran cumhurbaşkanı oldu. Ruhani, cumhurbaşkanlığı görevini 3 Ağustos’ta dört yıllığına Ahmedinejad’dan devralacak.
ALTI DİL BİLEN DİN ADAMI
* İran siyasetinin önde gelen isimlerinden biri olarak gösterilen 64 yaşındaki Ruhani, ılımlı ve pragmatik bir muhafazakâr olarak kabul ediliyor.
* Evli dört çocuğu var. İskoçya’daki Glasgow Caledonian Üniversitesi’nden hukuk doktorası olduğunu iddia ediyor. Farsça’nın dışında iyi derecede İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça biliyor.
* Geçmişte İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nde temsilciliği dâhil olmak üzere parlamentoda çeşitli görevlerde bulundu.
* 2003–2005 yılları arasında İran’ın baş nükleer müzakerecisi olarak İngiltere, Fransa, Almanya ile görüşme yaptı. Batı ile uzlaşmacı tavrı yüzünden Ahmedinejad ile çatışınca görevinden ayrıldı.
* 1999’da reformcu bir gazetenin kapatılmasını protesto için eyleminde sabotaj ve devlet malına zarar vermekten suçlu bulunan öğrencilerin idam edileceğini açıklamıştı.
* 2009 seçimlerinden sonra yapılan protestolara destek verdi, hükümeti halkın barışçıl gösteri yapmak hakkını sınırladığı için eleştirdi.