Esad, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ı muhaliflere destek vermekle suçladı.
Beşar Esad, "Terörist grupları destekleyip finanse ettikleri için Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ı kınıyoruz. Onların bu desteği yüzünden bugün Suriye topraklarında faaliyet gösteren 100 bin silahlı yabancı ve Arap kökenli savaşçı var." dedi.
Esad'ın ayrıca ilk Rus ileri hava savunma sistemi sevkiyatının Suriye'ye ulaştığını açıkladığı belirtiliyor.
Avrupa Birliği önceki gün Suriye'ye yönelik tıklayın silah ambargosunu kaldırma kararını açıkladığında Rusya da Suriye'ye füze göndereceğini ifade etmişti.
Hizbullah'ın televizyon kanalı El Manar'ın Esad'la yaptığı mülakattan bölümler yayımlayan Lübnan merkezli El Ahbar gazetesi, Esad'ın şu sözlerini aktardı: "Suriye ordusu silahlı isyancılara karşı büyük zaferler kazanmış ve güç dengesini ele geçirmiştir."
Aynı mülakatta Esad, Lübnan'daki Hizbullah hareketiyle işbirliği yaptıklarını ve "aynı eksende" yer aldıklarını kaydetti.
Esad'ın şu ifadeleri kullandığı aktarıldı: "Hizbullah savaşçıları Lübnan-Suriye sınırında konuşlanmış bulunuyor, ancak operasyonlar Suriye ordusunun komutası altında yapılıyor ve terörist gruplar ezilinceye kadar devam edecek."
Özgür Suriye Ordusu komutanı General Selim İdris de daha önce BBC'ye verdiği mülakatta, Hizbullah savaşçılarını tıklayın Suriye'yi "işgal" etmekle suçlamış, Batılı güçlerden yardım istemişti.
BBC'nın Beyrut'taki muhabiri Jim Muir, Esad güçlerinin tıklayın Hizbullah savaşçılarının desteği ile Kuseyr'deki kullanılmayan bir askeri hava üssünü isyancıların elinden geri aldığını bildirdi.
Muhalifler ve insani yardım kuruluşları tıklayın Kuseyr'de sivillerin ve yaralıların durumunun kötü olduğunu ifade ediyor.
Hükümet yetkilileri, sivillerin ve silah bırakan savaşçıların bölgeyi terk etmesi için bir koridor oluşturulduğunu açıkladı.
El Manar televizyonuna yaptığı açıklamada Esad'ın "Rus yapımı S-300 füzelerinin ilk sevkiyatı Suriye'ye ulaştı, geri kalanı da yakında gelecek" dediği ifade ediliyor.
Uzmanlar bu füzelerin sevkiyatının İsrail ile gerginliği tırmandırabileceğini belirtiyor.
İsrail'in yeniden hava saldırısında bulunması durumunda Suriye doğrudan karşılık vereceğini söylemişti.İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon ise Salı günü yaptığı açıklamada, füzelerin Suriye'ye ulaşması halinde, "Ne şekilde cevap vereceğimizi biliriz" demişti.
İsrail Enerji Bakanı Silvan Şalom ise İsrail'in Suriye ile gerginliği tırmandırmak istemediğini, ancak Hizbullah'a stratejik silah aktarılmasına da izin vermeyeceğini söyledi.
Füzeler konusundaki anlaşmazlığın, ABD ve Rusya'nın girişimiyle Haziran ayında Cenevre'de yapılacak barış konferansını tehlikeye atmasından korkuluyor.
Cumhurbaşkanı Esad'ın, Lübnan televizyonuna yaptığı açıklamada, Suriye'nin konferansa ilke olarak katılacağını ancak sonuç alma konusunda şüpheleri olduğunu ifade ettiği söyleniyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Suriye muhalefetini, Esad'ı görevden ayrılmaya çağırarak gerçekçi olmayan talepler öne sürmekle suçladı.