Halutz'un, istifasını Savunma Bakanı Amir Peretz ve Başbakan Ehud Olmert'e de bildirdiği belirtildi.
Halutz'un istifasıyla ilgili açıklamayı, İsrail ordu sözcülüğü yaptı. İsrail Başbakanı Olmert, Halutz'un kararından derin üzüntü duyduğunu dile getirdi, Olmert'in, istifadan daha önceden haberdar olduğu ve bu konuda tekrar düşünmesini istediği de kaydedildi.
İsrail Genelkurmay Başkanlığı görevini, yeni atama yapılana kadar Genelkurmay Başkan Yardımcısı Moşe Kaplinski yürütecek.
Savunma Bakanlığı kaynakları da, Halutz'un, Amir Peretz'e istifa niyetini daha önce bildirdiğini dile getirdi.
Bu kaynaklara göre, Peretz, Genelkurmay Başkanını görevinde kalması yönünde iknaya çabalamadı ve kararını saygıyla karşıladığını söyledi.
Savunma bakanlığından bir yetkili, Yediot Ahronot'a yaptığı açıklamada, Halutz için "Bunu çok daha önceden yapmalıydı" dedi.
İsrail silahlı kuvvetlerinin, 12 temmuzda Lübnan sınırında Hizbullah militanlarının iki İsrail askerini kaçırmasından sonra başlattığı ve 33 gün süren savaşın bitmesinin ardından, savaşın yönetim ve yürütülmesindeki aksaklıkların ortaya çıkması İsrail kamuoyunda tepkilere yol açmıştı.
Siyasetçiler ve kabinedeki bakanlardan, yedek ve muvazzaf askerlere kadar birçok kesimden Halutz'un istifası yolunda çağrılar yapılmıştı.
Savaştaki aksaklık ve hatalar için hem ordu içinde soruşturmalar yapılmış, hem ayrı bir soruşturma komisyonu kurulmuştu. Bu komisyondan da, soruşturma sonuçlarına göre, Halutz'un istifasının istenebileceği yönünde bilgiler aktarılmıştı. Soruşturma komisyonunun raporunu şubat ayında sunması beklenirken, Halutz raporu beklemeden istifa kararını aldı.
Halutz'un istifasının ardından Genelkurmay Başkanlığı için yardımcısı Moşe Kaplinski ile Savunma Bakanlığı Müsteşarı ve Genelkurmay eski başkan yardımcılarından Gabi Aşkenazi'nin adlarının geçtiği belirtiliyor.
Halutz, savaşın soruşturulmasının bulgularıyla ilgili basın toplantısında görevinden ayrılmasıyla ilgili hiçbir çağrı işitmediğini belirterek, "Böyle yapmasının istenmesi durumunda gereğini yapacağını" söylemişti.
Halutz, iki hafta kadar önce de, hükümet tarafından atanan ve "Winograd" komisyonu olarak adlandırılan komisyonun Lübnan'daki savaşla ilgili olarak kendisini sorumlu tutması durumunda istifa edeceğini söylemişti.
Dün sabah da, genelkurmay eski başkanlarından Dan Şomron, savaştaki performansı ile ilgili olarak Halutz'u sert bir biçimde eleştirmişti. Şomron, İsrail parlamentosunun savunma ve dış ilişkiler komisyonunda, savaşın herhangi bir amaç güdülmeksizin yapıldığını bildirmişi.