Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ŞENGÖR'DEN SERT YANIT
ŞENGÖR DEN SERT YANIT
 
Prof. Celal Şengör, Milli Eğitim Bakanı Çelik ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Fırat’ın rektörlere yönelik sözlerini eleştirdi ve ‘Üniversiteleri zırvalıkla uğraştırdıkları için iktidarlarını protesto ediyorum’ dedi
 
3.3.2008 - 08:25

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, türban tartışmaları sırasında Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın rektörlere yönelik açıklamalarını sert bir dille eleştirdi. Çelik ve Fırat’ın rektörlerin şahsında akademisyenleri tahkir eden sözlerini iade ettiğini belirten Şengör, “Dünyada bilimin dev adımlarla ilerlediği günümüzde ülkelerindeki bilim yuvaları olan üniversitelerin bilim yapma imkânlarını artırmak yerine onları zırvalıkla uğraşmaya mecbur eden iktidarlarını protesto ediyorum” dedi.
Şengör’ün, “son zamanlarda iktidar partisinin ve onun kayıtsız şartsız emrinde görünen bazı bürokratların, rektörlerin şahsında üniversitelere yönelttikleri hücumların yarattığı isyan duygusunu ifade etmek için” yaptığını belirttiği açıklama şöyle:

‘Asıl haddini aşan Bakan’

“İktidar partisinin Milli Eğitim Bakanı ve Başkan Yardımcısı’nın sayın rektörlerimize hitaben söylediği bazı sözler her türlü saygı, görgü ve terbiye kurallarını çiğneyen hakaret derecesindedir ve uygar insan ilişkilerinde yerleri yoktur. Üniversitelerarası Kurul’un verdiği cevap, üyelerinin akademik ve devlet terbiyeleri, kişisel görgüleri nedeniyle asıl haddini aşanın Milli Eğitim Bakanı olduğunu dile getirmemiştir.
Bakan’ın söyledikleri, kendisinin, üniversitenin ve üniversite yöneticilerinin tarihten gelen geleneksel görevleri hakkında hiçbir fikir sahibi olmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Öğrencisinin tüm entelektüel dünyası, üniversitenin ilk ve en önemli ilgi alanıdır. Bu konuda hiçbir kurum veya kişinin herhangi bir şekilde müdahaleye ehliyeti yoktur.
Üniversite öğrencisini kendi kuralları içinde seçer ve gene kendi kuralları içinde mezun eder. Ülkemizde geçmişte buna ters olarak yapılan bazı icraat muhtelif yasal kılıflara sokuşturulmuşsa da gayrimeşrudur.

‘Fırat tarihten bihaber’

AKP Başkan Yardımcısı hiç sıkılmadan rektörlerimize okuma dersi vermeye kalkarken, nasılsa kendisinin ve partisinin mensuplarının tarih konusunda sergiledikleri bir bilgisizliği düşünmeden, muhtemelen farkına bile varmadan konuşmuştur.
Kendisinin hukuk hakkında söylediklerinin mesnetsizliğini yetkin hukukçularımız (ve bu arada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) belgeleriyle belirtmiştir. Ancak Bay Fırat, partisinin sürdürdüğü politikanın benzerlerinin dünyada neden olduğu felaketlerden, kardeş kavgalarından, katliamlardan ve kültür kıyımlarından göründüğü kadarıyla bihaberdir.
AKP’nin sözcüleri köleliğin gönüllü türünün bile, hangi dine, hangi kültüre, hangi siyasi doktrine dayanırsa dayansın, insan haysiyetiyle bağdaşmayacağını, insan haysiyetini temel almayan bir demokrasinin ve toplum yaşamının da yaşanmaya değer addedilemeyeceğini de tarihten öğrenebilirlerdi.

‘Galile okusunlar’

Kâinatın en büyük gücü olan insan aklının ve onun insan yaşamına emin, rahat ve mutlu yapan en yüce ürünü bilimin kalesi üniversitenin bir üyesi olarak, sayın rektörlerimizin şahsında hepimizi tahkir eden yakışıksız ve bilgisizce sözlerini Milli Eğitim Bakanı’na ve AKP Başkan Yardımcısı’na huzurunuzda iade ederim.
Dünyada bilimin dev adımlarla ilerlediği günümüzde ülkelerindeki bilim yuvaları olan üniversitelerin bilim yapma imkanlarını artırmak yerine onları zırvalıkla uğraşmaya mecbur eden iktidarlarını protesto ediyorum. Şunu iyi bilmelidirler ki, üniversite mevcudiyet nedeninin kendisine verdiği görevi onlara rağmen de olsa yerine getirecektir. Örnek istiyorlarsa, açsınlar herhangi bir saygın ansiklopediyi ve Galile maddesini okumaya başlasınlar. Önlerinde yepyeni bir dünyanın açıldığını göreceklerdir. Biz öğrencilerimizi işte öyle bir dünyanın bireyleri olarak yetiştireceğiz. Onlar istese de istemese de.” 

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"CESET GÖSTERMEK İNSANİ DEĞİL"

GENELKURMAY'DAN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

TEKEL İŞÇİLERİNE POLİS COPU, BÖLÜCÜLERE SES YOK
»  SİİRT BELEDİYE BAŞKANI TOKİ'YE KENDİNE ÖZEL KÖY YAPTIRDI
»  AKP'Yİ İSTEMİYORUZ MİTİNGİ
»  İŞTE TSK'NIN PROFESYONEL FOTOĞRAFLARININ SIRRI
»  DTP'Lİ AHMET TÜRK: "İTALYA MODELİ ÖZERKLİK İSTİYORUZ"
»  ERDOĞAN'DAN İSRAİL'E VERYANSIN
»  BUFOTOĞRAFLARA YÜREK DAYANMAZ
»  İŞTE ABD'NİN İKİ YÜZLÜLÜĞÜNÜN İSPATI
»  DTP'LİLER TAKSİM'İ SAVAŞ ALANINA ÇEVİRDİ
»  DTP'Lİ VEKİLDEN TUHAF SÖZLER
»  -"BEN TABİİ Kİ BİLİYORDUM"
»  ATAMA BEKLEYENLERE 20 BİN YENİ PERSONEL MÜJDESİ
»  MECLİS'İN DOKUNULMAZLIK BİLANÇOSU
»  DTP'Lİ AHMET TÜRK, İTALYAN MODELİ İSTEDİ
»  SİİRT'TEN EMİNE ERDOĞAN'A ŞİKAYET YAĞDI
»  BAKAN ŞAHİN'DEN PKK'YA,: "SEVİNMEYİN, GÜNEŞ YİNE DOĞAR"
»  GERİ ÇEKİLME ABD'NİN BOP OYUNUNU BOZDU
»  KURTLAR VADİSİ'NE ŞOK SUÇLAMA!..
»  PKK'NIN ELİNDEKİ KIYMETLİ TAŞLAR
»  HAREKATI KAZANAN TARAF BARZANİ OLMUŞTUR!
»  ANKARAGÜCÜ,FENER'İ ELİNDEN KAÇIRDI 0-0
»  BABALAR BAKANLAR KURULU'NDA ÇOCUKLAR İŞ DÜNYASINDA
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.