Hülya Karabağlı
TBMM Hükümlü ve Tutuklu Hakları İnceleme Alt Komisyonu’nun hazırladığı Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İnceleme Raporu açıklandı. Resmi tatil nedeniyle cezaevindeki annesiyle buluşması güçlükle sağlanan Miraz bebeğin yaşadıklarına benzer sorun rapora yansıdı. Raporda, görüş günlerinin hafta içi olması nedeniyle okula giden çocukların devamsızlık yapmak durumunda kaldığı, bundan dolayı görüş günlerinin hafta sonlarına alınmasının yerinde olacağı belirtildi. Hükümlü ve tutuklu çocuklarının annelerinin yanına gelmesinin yahut dışarı çıkmasının sadece görüş günleri mümkün olduğuna dikkat çekilerek bu sınırlamanın kaldırılması gerektiği ifade edildi.
Kuruma ilk gelişte çıplak arama yapıldığı yönünde şikayetlerde ve beyanatlarda bulunulduğuna dikkat çeken Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Hükümlü ve Tutuklu Hakları İnceleme Alt Komisyonu’nun Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu inceleme raporundan bazı bölümler şöyle.
Ceza İnfaz Kurumunda Yapılan İncelemelerde Ulaşılan Sonuç Ve Tespitler İle Hükümlü Ve Tutuklularla Yapılan Görüşmeler
Kurumda barındırılan hükümlü ve tutuklular tarafından;
Kuruma ilk gelişte çıplak arama yapıldığı,
Hastaneye sevklerde sorun yaşandığı, hastane sevklerinin bazı durumlarda 3 ila 4 ayı bulabildiği, revire çıkmada problemlerin olduğu, muayene ve tedavilerin kelepçeli yapılmasının rahatsızlık verici olduğu ve insan onuru ile bağdaşmadığı, kronik hastalığı bulunanların tedavilerinin düzenli olarak yapılmadığı,
Bazı koğuşların eğitim, kurs, sosyal etkinlik haklarından faydalanamadıkları; spor salonundan 3 haftada bir 40 dakikalık periyodlarla faydalanılabildiği, kütüphanede öğretim için olanlar hariç 10 kitap ödünç alma sınırı olduğu, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan kitapların kütüphanede bulunmadığı,
Yasaklı olmamasına rağmen dışarıdan gelen kitaplara ve süreli yayınlara ulaşımda Kurum idaresi tarafından engel çıkartıldığı,
Yabancılara verilen yemek miktarının Türklere verilenlere nazaran az olması ve hastalar için diyet yemek çıkarılmaması,
Ekonomik durumu iyi olmayan tutuklu ve hükümlülerin temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği, Kurum kantinde bulunan ürünlerin temininde ve özellikle da kişisel bakım malzemelerinin temininde sorunlar yaşandığı,
Bazı koğuşlarda her odada ayrı bir televizyon bulunduğu, bazı koğuşlarda ise ortak alanda bir televizyon bulunduğu ve bunun ayrımcılığa neden olduğu,
Hükümlü ve tutuklular tarafından verilen bazı dilekçelerin işleme alınmadığı, bazı dilekçelerin ise işleme alınmakla birlikte cevap verilmediği, Kurum idaresi ile iletişimde sıkıntılar yaşandığı,
Görüş günlerinin hafta içi olması nedeniyle okula giden çocukların devamsızlık yapmak durumunda kaldığı, bundan dolayı görüş günlerinin hafta sonlarına alınmasının yerinde olacağı; hükümlü ve tutukluların çocuklarının annelerinin yanına gelmesinin yahut dışarı çıkmasının sadece görüş günleri mümkün olduğu, bu sınırlamanın kaldırılması gerektiği, yönünde şikayetlerde ve beyanatlarda bulunulmuştur.
DEĞERLENDİRMELER
Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde yapılan incelemelerde gerek Alt Komisyona verilen bilgiler gerek hükümlü ve tutuklularla yapılan görüşmeler birlikte değerlendirilmiş ve aşağıda belirtilen sonuçlara ulaşılmıştır.
Kampüste yer alan ceza infaz kurumlarında kapasite üstünde hükümlü ve tutuklu barındırıldığı görülmekle birlikte bu durumun beraberinde getirdiği sorunların aşılması amacıyla yapılan yeni yatırımlar doğrultusunda yeni yaşam alanı inşaatlarının, özellikle fiziki imkân ve koşulların düzeltilmesinde önemli bir ihtiyacı karşılayacağı düşünülmektedir.
Kurum revirine ve Devlet hastanesine sevklerde gecikme yaşanmaması için gereken tedbirlerin alınması, özellikle acil durumlarda ve kronik rahatsızlığı bulunanlara yönelik olarak sağlık hizmetine hızlı bir şekilde ulaşımın sağlanması gerekmekte; doktor tarafından önerilen diyet yemeklerin düzenli olarak çıkarılması tavsiye olunmaktadır.
Hükümlülerin tekrar topluma kazandırılmaları, meslek edinmeleri ve kişisel gelişimlerinin sağlanması amacıyla açılan kurs, faaliyet ve benzeri etkinliklerin, hükümlü ve tutuklular bakımından olumlu sonuçlar verdiği hem kendileri tarafından dile getirilmiş hem de Alt Komisyon tarafından gözlemlenmiştir. Hobi ve meslek kurslarının işlevsel ve başarılı olması nedeniyle bu tür çalışmaların artırılarak devam ettirilmesi tavsiye olunmaktadır.
Kitap okumanın infaz kurumundaki sürenin iyi halli geçirilmesine sağladığı katkının önemi göz önünde bulundurulduğunda kitap okuma alışkanlığının artırılması için kitap sayısının ve çeşitliliğinin artırılması uygun olacaktır. Hükümlü ve Tutukluların Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci bendinde “tutum ve davranışları ile diğer hükümlü ve tutuklulara iyi örnek olmak” ödülü gerektiren tutum ve davranış olarak belirlenmiştir. Bu hüküm kapsamında en çok kitap okuyan hükümlü ve tutukluların ödüllendirilmesi yoluna gidilebilmesi mümkün olmakla birlikte, hükümlü ve tutukluları kitap okumaya daha çok teşvik etmek için ödül yönetmeliğine kitap okumaya ilişkin açık bir hüküm konulmasının uygun olacağı düşünülmektedir. Diğer taraftan; özellikle hükümlü ve tutuklular tarafından tedarik edilmek istenen ve mevzuata aykırılık teşkil etmeyen yayınlar hakkında da sorun giderici bir çözüm yolunun benimsenmesi uygun olacaktır.
Hafta içi yaptırılan görüşlerin, okula devam eden çocukların devamsızlık yapmak zorunda kalmayacakları şekilde hafta sonu günlere kaydırılması yerinde olacaktır.