Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2714
EURO
37,4636
IMKB
8.964,000
ALTIN
2.896,500
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
“HÜKÜMETTE ATATÜRK KOMPLEKSİ VAR”
“HÜKÜMETTE ATATÜRK KOMPLEKSİ VAR”
 
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin Merkez Bankası’nı İstanbul’a taşıma kararına, “Bu hükümet Ankara’nın kimliğine karşı. Cumhuriyetin başkenti olan Ankara’nın içini boşaltmaya çalışıyor. Başbakan’da da, partisinin anlayışında da Ankara kompleksi var. Ankara kompleksinin arkasında Cumhuriyet kompleksi, Cumhuriyet kompleksinin altında, ise Atatürk kompleksi var” sözleriyle tepki gösterdi.
 
13.1.2008 - 17:50
Deniz Baykal Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın taşınmasıyla ilgili sözlerini yazılı bir açıklama ile değerlendirdi. Baykal, “Bir ülkede ulusal egemenliğin sembollerinden biri başkenttir Merkez bankalarının başkentte olması bu açıdan önemli bir simgedir ve bu ülke kurucularıyla, Merkez Bankası yöneticilerinin felsefesini yansıtır” dedi.

Bir ülkenin kendi parasını basmasının egemenliğin en önemli unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Deniz Baykal, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Türkiye’de para basma yetkisine sahip tek kurum olduğunu da hatırlattı. MB’nin Cumhuriyet’in simge değerlerinden biri olduğunu ifade eden Baykal, Merkez Bankası’nın bu nedenle Ankara’da kurulduğuna işaret etti.

Merkez Bankası’nın Türkiye’nin para politikasının yürütülmesinde de merkezî bir sorumluluk taşıdığının altını çizen Deniz Baykal, “Hazine ve Maliye neredeyse Merkez Bankası da oradadır. Kuruluş yılı olan 1930’dan beri Başkentimiz Ankara’da çalışmalarını sürdüren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yasasına göre özerk bir kuruluştur. Ama Başbakan çıktı, ‘Tartışmaya gerek yok, yasa çıkarır Merkez Bankası’nı İstanbul’a taşırız. Yeri bile hazır’ dedi. Bu AKP’nin yasa tanımaz ve dayatmacı anlayışının tipik bir örneğidir” dedi.

-MB’NİN TAŞINMA TALEBİ YOK-
Merkez Bankası yöneticilerinin taşınmaya ilişkin bir taleplerinin bulunmadığına vurgu yapan Deniz Baykal, eski ve yeni yöneticilerle, konunun uzmanlarının bankanın işlevi, misyonu, tarihi konumu ve egemenlikle bağlantısı nedeniyle taşınmaya karşı çıktığını bildirdi.

Bütün itirazlara rağmen Başbakan Erdoğan’ın, “Dediğim dedik, kimseye danışmaya bile gerek yok, yeri bile hazır” dediğini kaydeden Baykal, Hükümetin Ankara’nın kimliğine karşı olduğunu öne sürdü. Baykal, açıklamasında şunları belirtti:
“Cumhuriyetin başkenti olan Ankara’nın içini boşaltmaya çalışıyor. Başbakan’da da, partisinin anlayışında da Ankara kompleksi var. Ankara kompleksinin arkasında Cumhuriyet kompleksi, Cumhuriyet kompleksinin altında ise Atatürk kompleksi var. Başbakanın sözleri, dayatmacı açıklaması bu kompleksin dışa vurumudur. Merkez Bankasının taşınmasıyla ilgili karşı çıkışları önemsemeyen, bu konuda tartışmayı bile içine sindiremeyen Başbakan, Merkez Bankasının taşınması konusunda söylediği sözlerle demokrasi kültüründen yoksunluğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Hangi gerekçeyle olursa olsun, AKP iktidarının Merkez Bankası’nı İstanbul’a taşıma kararı yanlıştır ve Cumhuriyetin Başkenti ile Cumhuriyetin Kurucusuna duyulan kompleksi yansıtmaktadır. Başbakan Erdoğan’a, kendisinin Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı, hükümetinin de Türkiye Cumhuriyeti’nin Hükümeti olduğunu hatırlatıyor ve bu yanlıştan dönmeye çağırıyorum” (ANKA)


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


CEZAEVİNDEKİ ERDİL PAŞA İSTİNYE PARK'TA YAKALANDI

TSUNAMİ DEĞİL, SU BORUSU!

KANSER HAKKINDA HER ŞEY
»  ALEVİLERİN "TEKKE" KAVGASI
»  "MESLEK ODALARINI GERİCİLERE BIRAKMAYACAĞIZ"
»  "PKK'YI TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN ETMEK ZORUNDA DEĞİLİZ"
»  TERÖR ÖRGÜTLERİNDEN İNANILMAZ İŞKENCELER
»  DOĞU'LU SEÇMEN KİMİ İSTİYOR?
»  TBMM'DE FAZLA MESAİYE DEVAM
»  İMAM HATİP OKULLARI KIZLARA KALDI
»  HAPİSTEKİ ERDİL PAŞA KAHVALTIDA
»  ABDULLAH GÜL, HİÇ İÇKİ İÇTİ Mİ?
»  İRAN İSLAM DEVRİMİ, KENDİ FAZIL SAY'LARINA NE YAPTI?
»  BAYKAL'LA BAŞEDEMEYEN SARIGÜL, ALMAN SDP'YE DESTEK İÇİN ALMANYA'YA GİTTİ
»  BAYDEMİR'DEN BEKLENMEYEN PKK ÇIKIŞI
»  MEKKE'Yİ SEL BASTI
»  DTP'Lİ VEKİL BOMBACIYA İKİ GÜN AĞLADI
»  BU ASKERLER BAŞKA ASKERLER!
»  CEM EVİ İBADETHANE OLAMAZ
»  DAĞLICA'DAKİ O GECEYİ BİRDE TOPÇU ALBAY ANLATTI
»  BAYKAL, EN ÇOK HANGİ TV DİZİSİNİ SEVİYOR?
»  DTP'LİLERDEN SAYIN ÖCALAN'LI MEKTUP
»  DİYARBAKIR CANİSİ PİŞMAN DEĞİLMİŞ!
»  GENELKURMAY'DAN OPERASYON AÇIKLAMASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.