Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.875,160
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
“KABADAYILIKLA KRİZLE MÜCADELE EDİLMEZ”
“KABADAYILIKLA KRİZLE MÜCADELE EDİLMEZ”
 
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın IMF ile ilgili “ümük sıkma” sözlerini eleştirdi. Baykal, “Bu konuda Başbakanın yaklaşımı gerçekten ibret vericidir. Ümük sıkma terminolojisi ile konuyu ele almaya çalışıyor ama bir yandan da IMF ile ciddi bir anlaşma zorunluluğunu etkisinde oldukları kendisini gösteriyor” dedi. Baykal, “Başbakanın bütün cakasına rağmen IMF ile tıpış tıpış bir anlaşma arayışı içine girmekte oldukları görülüyor
 
1.11.2008 - 02:04
 . Bunun kaçınılmaz olduğu artık ortaya çıkmıştır. Kabadayılıkla, kriz mücadelesi gerçekleştirilmez. Başbakan bu dersi almaktadır, alacaktır ama Türkiye bunun ağır bedelini ödemek durumunda oluyor” dedi.

Baykal, CHP Parti Meclisi toplantısı öncesinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Uzun bir süreden beri Türkiye’de kalkınma hızının ciddi ölçüde düştüğünü belirten Baykal, kalkınma hızındaki düşmeye rağmen cari açığın yükselmeye devam ettiğini hatırlattı. Dolar kurunda yaşanan değişimine işaret eden Baykal, bu durumun enflasyona belli bir yansıması olacağını kaydetti. Ekonomide yaşanan sorunların çözümü için CHP olarak her türlü işbirliğine katkı vermeye hazır olduklarının altını çizen Baykal, “Böyle bir tablo içinde maalesef hükümet olayın ciddiyetini hala kavramış gözükmüyor. Olaya siyasi, popülist, demogojik söylemlerle yaklaşmaya devam ediyor” dedi.

-IMF TARTIŞMALARI-
Hükümetin IMF konusunda tam bir çelişki içinde olduğunu öne süren CHP Lideri Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın IMF ile ilgili olarak “ümük sıkma” sözlerini eleştirdi. Baykal, “Bu konuda Başbakanın yaklaşımı gerçekten ibret vericidir. Ümük sıkma terminolojisi ile konuyu ele almaya çalışıyor ama bir yandan da IMF ile ciddi bir anlaşma zorunluluğunu etkisinde oldukları kendisini gösteriyor” dedi.

Türkiye’nin IMF ile bir anlaşma yapmak durumunda kalırsa bu anlaşmanın geç yapılmış olmasından dolayı Türkiye’nin ciddi bir kayba uğrayacağı uyarısında bulunan Baykal, “Bu, hükümetin siyasi sorumsuzluğunun bir bedeli olarak Türkiye’ye kendisini gösterecektir” dedi.

-TIPIŞ TIPIŞ-
IMF karşısında Hükümetin seçime yönelik olarak siyasi harcama yapma şansını kısıtlayabileceği ihtimali dolayısıyla esneklik arayışına yönelik bir müzakere ihtiyacı içerisinde olduğunu savunan Baykal, şunları söyledi:
“Yoksa Türk ekonomisinin gerçek sorunlarının çözümünü sağlayacak kaynakları ortaya koymaya yönelik bir çalışma içinde olduğunu söylemek olanağı maalesef yoktur. Başbakanın bütün cakasına rağmen IMF ile tıpış tıpış bir anlaşma arayışı içine girmekte oldukları görülüyor. Bunun kaçınılmaz olduğu artık ortaya çıkmıştır. Kabadayılıkla, kriz mücadelesi gerçekleştirilmez. Başbakan bu dersi almaktadır, alacaktır ama Türkiye bunun ağır bedelini ödemek durumunda oluyor.”
Mevduata verilecek garanti konusunda da Hükümetin kafa karışıklığı içinde olduğunu öne süren CHP Lideri Baykal, bu konuda tutarlı bir davranış sergilenmediğini ifade etti. Baykal, şunları söyledi:
“Maalesef hükümet bunu bir türlü kavramadı. Buna ihtiyaç yok dedi. ‘Mevduatı ben inceledim yarısı 50 milyarlık garanti kapsamının içinde zaten gerisi de önemli değildir. Niye bunu yapacağız’ değerlendirmelerini yaptı Başbakan. Ama olayın bir ciddiyeti var. Yani ekonomik önlemler bir bütündür. 50 milyar lira için bir önlem 50 milyar dışındaki için bir önlem bunu tutturmak mümkün değildir. Bütün dünya mevduata tam garantiyi vermiştir, miktar kısıtlaması yapmadan. Siz Türkiye’de yapmazsanız Türkiye’deki o para çok rahatlıkla yurt dışına çıkar, yurt dışındaki tam garanti kapsamındaki kendisini atar ve bu da Türkiye’nin kaynağa muhtaç olduğu bu dönemde çok ciddi bir kaynak kaybı yaşaması sonucunu doğurur. Tutarlı olmak lazım, ciddi olmak lazım.”
Türkiye’nin önlemleri gecikerek aldığını ifade eden Baykal, alınan önlemlerin de yetersiz olduğunu öne sürdü. Baykal, “Geç tedavinin amaca hizmet etmesi de mümkün olmuyor” dedi.

-YURT DIŞINDAN PARA TRANSFERİ-
Hükümetin gelmekte olan krizle ilgili ortaya koyduğu tek önlemin yurt dışındaki Türk vatandaşların tasarruflarının Türkiye’ye aktarılması önerisi olduğunu belirten Baykal, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:
“Biz buna prensip olarak olumlu yaklaştığımızı böyle bir transferin sağlanmasından memnuniyet duyacağımızı ifade ettik ama bazı uyarılar yaptık. Kara para aklamaya alet olmasın. Terör parasını Türkiye’ye taşımaya alet olmasın. Türkiye’nin mali saygınlığını tehlikeye atmasın dedik. Siyasetçilerin ve birinci, ikinci, üçüncü derecedeki yakınlarının yurt dışındaki kaynaklarının Türkiye’ye aktarılması için onalar bir imtiyaz sağlamaya dönük bir uygulama olmasın dedik. Getirilen düzenleme ve ona yönelik olarak hazırlanan önergeler, bu işin komisyondaki müzakereleri kaygılarımızın ne kadar haklı olduğunu ortaya koymuştur.”
-NEMALANMAK İSTEYENLER VAR-
Krizden nemalanmak isteyen birilerinin bulunduğunu anlatan Baykal, “Türkiye’nin krize karşı önlem arayışı içinde bulunduğu bu dönemde kendi sorunlarını bu vesile ile çözmek isteyen birilerinin devreye girdiği ve etkili olduğu görülmektedir” dedi. Baykal, özetle şöyle dedi:
“Getirilmiş olan düzenleme maalesef kaynak kazanmaya yönelik olmanın ötesinde bir af tasarısı haline dönüştürülmüştür. Yüzde 2 oranında bir vergi karşılığında 2008 yılından önceki dönemlere ilişkin olarak önümüzdeki beş yılda bankaya yatırılan tutarla ilgili olmaksızın diğer nedenlerle yapılacak bütün vergi denetimlerinden vazgeçilmektedir. Denetimden kurtulmak isteyen mükellefler imkanları ölçüsünde diledikleri kadar nakiti bankaya yatırarak kendilerini vergi denetiminden koruyacak bir kalkana kavuşmasını sağlayacaklardır. Şu anda vergi incelemesinden sorunu olan herkes bir miktar para getirmiş gibi gözükerek yüzde 2’lik vergi yatırma karşılığında bu vergi incelemelerinden kurtulma şansına sahip olacaktır. Getirilen parayla ilgili olamayan bir vergi affına dönüşmüştür.

-DENİZ FENERİ ELEŞTİRİSİ-
Kara para konusunda ciddi bir gevşeme kendisini gösterecektir. Bu kapsamda hayali ihracatçılar ve naylon fatura düzenleyenler bu suçlarıyla, bu suçlardan kaynaklanan kara para aklama suçu affedilmiş olacaktır. Bu Deniz Feneri konusundaki sorumluluğun da ortadan kaldırılmasının kapısını açacaktır. Bu gerekli beyanları SPK’ya yapmayan, yapmadığı için suçlanan o malum derneklerin aklanması sonucunu da beraberinde getirecektir. Dışarıdan para getirme konusunu dört elle sahiplendiler, başka hiçbir önlemle meşgul değiller, bunun niye sahiplenildiği bu açıklamalarla bence biraz daha iyi ortaya çıkıyor.” (ANKA


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


UZAN'LARIN ÇİFTLİĞİ İZCİ KAMPI OLDU

KREDİ KARTI AİDATI KALKIYOR MUŞ!

OTOMOTİV'DE ÖTV ŞOKU
»  124 PKK'lI FİRAR ETTİ
»  ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ
»  SAVCI ÖZ'E DOKUNABİLİRLER Mİ?
»  ERGENEKON'A DESTEK VEREN İLK CHP'Lİ!
»  'ÜRETEN KİM ' ? TARTIŞMASI
»  AKP PROTESTOCULARI'NIN ÜMÜĞÜ BÖYLE SIKILIR!
»  HEDEFTEKİ NOTERLER BİRLİĞİ BAŞKANI KONUŞTU
»  İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI KASIM'DA TESLİM
»  FERRARİ'Yİ HİÇ KİMSE BÖYLE İKİYE BÖLMEMİŞTİ
»  HÜKÜMET,HERGÜN HER YERDE PROTESTO EDİLİYOR
»  MHP, "DİYARBAKIR'DA SEÇİME GİRMEYEBİLİRİZ"İ YALANLADI
»  BAŞBAKAN BİLE YANDAŞ MEDYASINI YALANCILIKLA SUÇLADI
»  MHP'DEN DTP'YE SERT TEPKİ
»  ÜZMEZ'LE İLGİLİ CHP'Lİ ARITMAN DA DEVREDE
»  CAN DÜNDAR'IN "MUSTAFA"SI DTP'LİLERE MALZEME OLDU
»  ÜÇLÜ ZİRVEDEN GÜÇ BİRLİĞİ KARARI
»  DENİZ FENERİ DOSYASI KASIMDA GELİYOR
»  "SOYKIRIM" SÖZÜ KAPATMA DOSYASINDA
»  MONTRÖ'YE GİRDİ - ÇIKTI FORMÜLÜ
»  İŞTE HÜSEYİN ÜZMEZ'İ TAHLİYE ETTİREN RAPOR
»  AKP İLE DTP ARASINDA YEMEK DİPLOMASİSİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.