YAKUP BULUT /STAR
AA Genel Müdürü Kemal Öztürk: 100. kuruluş yıldönümümüz olan 2020 yılına kadar ‘dünyanın en etkili ilk 5 ajansı’ arasına girmeyi, Boşnakça, Arapça, Kürtçe ve İngilizce başta olmak üzere 11 dilde yayın yapmayı hedefliyoruz.
Anadolu Ajansı, dünyanın en büyük 5 haber ajansından biri olmak için proje başlattı. Başbakan Erdoğan’ın onayıyla başlayan projede Bosna’dan sonra Kahire ve Bakü’de bölge müdürlükleri açılacak. Kahire’de ilk kez anadilde yayın başlayacak. 6 Nisan’da 92. yaşını kutlamaya hazırlanan Anadolu Ajansı, “100. Yıl Projesi” çerçevesinde Bosna’da açılan uluslararası bölge müdürlüğünden sonra önümüzdeki aylarda Kahire’de Ortadoğu ve Bakü’de Kafkaslar Bölge Müdürlüğü’nü açacak. 100 yaşına dünya ölçeğinde ilk 5 ajanstan biri olarak girmek isteyen Anadolu Ajansı, kurulacak toplam 9 bölge müdürlüğü ile 11 dilde yayın yapacak. Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk, ajansın 2020 vizyonu çerçevesinde dünya çapındaki atılımlarını STAR’a anlattı.
‘Kesinlikle değişmeliyiz’ dedik
“Cumhuriyetin nasıl 100. Yıl hedefleri varsa ajansın da 100. Yıl hedefi ve vizyonu olsun dedik. Başladık 100. Yıl projesi hazırlamaya. Sayın Başbakanımızın ve Hükümet’in onayını aldık. Önümüzdeki günlerde büyük bir toplantıyla kamuoyuna açıklayacağımız projeyi bir yandan da uygulamaya başladık. Teknolojimizi, yapılanmamızı, uluslararası piyasadaki yerimizi değiştiriyoruz. Bosna’daki açılış bunun ilk ayağı.”
Erbil’de Kürtçe yayın yapacağız
100. Yıl projesinin bir parçası olarak Boşnakça yayınla birlikte Arapça, Rusça, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Çince, İspanyolca, Kürtçe, İngilizce, Arnavutça dillerinde de yayın hazırlığı yaptıklarını açıklayan Öztürk, Kürtçe yayının Kuzey Irak’ı hedeflediğini anlattı: “Arap alfabesiyle Kürtçe yayınlayacağız. Kuzey Irak’ta bir fizibilite çalışması yaptık. Orada epeyce bir yerel basın var. Oraya yönelik bir planımız var. Erbil’de düşünüyoruz. Onu da bu yıl sonuna yetiştireceğiz. Kafkaslar ve Ortadoğu’yu da bu sene devreye sokacağız. 9 bölgenin ilanı için Sayın Başbakanımızı bekliyoruz. Örneğin Kahire’deki Arapça haberi doğrudan ekiplerimiz Arapça yazacak. Tercüme değil ve ilk kez, Mayıs sonu gibi planlanıyor, Arapça’yla anadilde yayına başlıyoruz. Boşnakça daha çok tercüme ama Arapça anadilde yayına başlıyoruz. Seneye de İngilizce anadilde yayın olacak.” Son Van depreminde muhabirlerle birlikte bölgeden gece yarısı haber yazdığını anlatan Genel Müdür Öztürk, “Ben gazeteciyim. Mesleğimi de çok seviyorum. Bütün bunlar bir motivasyon sağladı bize” dedi.
İsteyen gelsin AA’da sendika kursun
Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk, Türkiye Gazeteciler Sendikası ile ilgili suçlamalara net yanıt verdi: “TGS Genel Başkanı’na destek veren gazeteler ve televizyonlar lütfen AA’da örgütlenen Medya-İş sendikasına kapılarını açsınlar. O sendika gitsin orada örgütlensin. Bizde nasıl örgütlü onlarda da örgütlensin. Çok önemsiyorlarsa bu sendikayı toplu iş sözleşmesi hakkı versinler. Mesela Aydınlık Gazetesi, Evrensel Gazetesi, Sözcü Gazetesi.. Biz TGS’yi dışarı atmadığımız gibi ikinci bir sendikayı da bünyemizde kabul ettik. Bizde 2 tane sendika var onlarda hiç sendika yok. Ayrıca TGS kurumdan atılmış değil. İsteyen gelsin kurumda sendika kursun.” Kurumda yaptığı yenliklerden birini de ‘kıyafet açılımı’ olarak açıklayan Öztürk, “Kravat takan kameraman olur mu?” diye sordu.