Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"5 YIL ZAM YAPMADIK DİYE ÖVÜNDÜLER, ACISINI BİR SEFERDE ÇIKARDILAR"
 5 YIL ZAM YAPMADIK DİYE ÖVÜNDÜLER, ACISINI BİR SEFERDE ÇIKARDILAR
 
SANAYİCİLER, elektriğe 5 yıldır zam yapılmadığını hatırlatarak yüzde 22 zamla cezalandırıldıklarını savundu.
 
28.6.2008 - 00:10
İstihdam ve üretimin olumsuz etkileneceğini kaydeden sanayiciler, üretilen malların fiyatlarının artacağını, enflasyon ve faizlerin yükseleceğini vurguladı. Kâr etmeden çalıştıklarını belirterek “Bu zammın sindirilmesi mümkün değil” diyen sanayiciler, zarar kalemlerinin katlanacağını söyledi

ZAMMIN borsa, enflasyon ve faize yansımasını değerlendiren analistler de uyardı: Enflasyonda 0.6-1.3 puan artış olacak. 22.50 seviyesindeki faizler 23 hatta üzerine çıkabilir. Yukarı giden enflasyon ve faizler, Temmuz ve Ağustos’taki yüksek itfalar, Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararı öncesinde borsayı olumsuz etkiler. Merkez Bankası faizleri 50 baz puan daha artırıp durumu yakın takibe alacak




3 ayda bir otomatik zam göreceğiz

Ak Enerji Genel Müdürü Önder Karaduman zamların kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek 2002’den bu yana zamma direnmenin sonucunda yüksek zammın yapıldığını söyledi. Karaduman, şöyle konuştu: “Basınç bizi bu günlere getirdi ve bugün artık otomatik fiyatlandırma adı altında otomatik zam paketi açıldı. Otomatik fiyatlandırma artan petrol fiyatlarının doğalgaza yansıması açısından her 3 ayda bir zam anlamına gelir. Petrol fiyatları inerse düşüş olarak yansır ama otoriteler artışının süreceğini tahmin ediyor. O takdirde 3 ayda bir zam göreceğiz.”

Sanayici bir çırpıda zammı sindiremez

DENİZLİ Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, zammın sanayicinin sindiremeyeceği boyutta olduğunu söyledi. Keçeci, “Rakip ülkelere göre daha yüksek fiyatlarla elektrik kullanırken bir defada böyle büyük zam yapmak yanlıştır. Fiyatların iyi yönetilemediğinin göstergesidir. Sanayide yüzde 15, evlerde yüzde 25 gibi uygulanabilirdi. Çünkü evlerde tasarruf olabilir ama sanayici elektriği kullanmak zorunda. Bir çırpıda zamla bizi zor durumda bırakıyorlar, cezalandırıyorlar. Zaten sanayici kâr etmeden çalışıyordu. Şimdi zarar kalemi büyüyecek” diye konuştu.



6 ay içinde istihdam ve üretime yansıyacak

TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, elektrik zammının istihdama ve üretime olumsuz yansıyacağını öne sürerek, “Enflasyon yükselecek, faizler yükselme trendine girecek” dedi. Elektriğe 5 yıldır zam yapılmadığını hatırlatan Üzülmez, 6 ay içinde elektrik zammının istihdama, üretime olumsuz yansıyacağını belirtti. Üzülmez, “Enflasyon yükselecek, faizler de tekrar yükselme trendine girecek. Bu, üretilen malların fiyatlarının da artmasına yol açacak. Bunlar da ekonomiyi olumsuz etkileyecek. Bir an önce elektrik üretim ve dağıtımının özelleştirilmesinin önemi daha net ortaya çıktı” dedi.

Tek haneli enflasyon zor, faiz yükselecek
RAYMOND James Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza İncekara, zammın enflasyonu 1-1.5 puan artırmasını beklediklerini belirterek, “Yıl sonunda tek haneli enflasyon zor. Şu anda 22.50’lerde olan faizler 23, hatta üstüne çıkabilir. Merkez Bankası’nın 50 baz puan daha faizleri yükselteceğini düşünüyoruz. Bu gelişmeler Anayasa Mahkemesi’nin kararı öncesinde borsayı da olumsuz etkileyecek” dedi. Ak Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aklar da zammın Temmuz’da TÜFE’ye en az 0.6 puan yansıyacağını söyledi.

Halkın faturasını iyice kabartacak

TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Mehmet Soğancı, elektriğe yapılan zamların tüm ürünlerin fiyatlarını artıracağını savundu. 2008 yılı içinde elektrikteki fiyat artışının yüzde 42 düzeylerine yükseldiğini belirten, “AKP hükümetinin elektrik enerjisi alanında 5 yıldır sürdürdüğü uygulamaların boyalı yüzünün döküldüğü” görüşünü savunan Soğancı, “Hükümetin yanlış enerji politikalarının bedelinin halktan çıkarılmasını kabul etmek mümkün değildir. Elektriğe zammın tüm ürünlerin fiyatlarını artıracağı ve halka düşen faturayı kabartacağı açık” dedi.

Tüketiciler Birliği
iptal davası açacak


TÜKETİCİLER Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, elektrik zammına ilişkin olarak, “’Salı günü İdare Mahkemesi’ne dava açarak zammın iptalini gerçekleştirme yoluna gideceğiz” dedi. Zamla enflasyonda ciddi bir tetikleme yaşanacağını iddia eden Kaya, zammın tüketim maddelerine de yüzde 20 zam olarak yansıyacağını belirterek, “Hükümet 2002’den beri okşaması gereken ufak tokatları birleştirdi, ciddi bir yumruk olarak vurdu. Elektrik zammından dolayı yumurtaya, ekmeğe bile zam gelecek. Bu tetikleyici bir zam oldu. Artık her gün bir zam haberi ile uyanacağız” diye konuştu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GÜNEŞ AMBLEMLİ YENİ PARTİ KAFALARI KARIŞTIRDI

"BU DAVRANIŞLAR EDRDOĞAN'I KURTARMAYA YETMEZ"

PROFESÖRLER 72 YAŞINA KADAR ÇALIŞABİLECEK
»  AKP -ASKER ARASINDAKİ SAVAŞ SÜRÜYOR
»  VAN'DA MİNİBÜS TARANDI, 6 ÖLÜ 12 YARALI
»  BİNGÖL VE AĞIRI'DA ÇATIŞMA 2 ASKER YARALI 3 TERÖRİST ÖLÜ
»  KENE VİRÜSÜNÜ YENİP HAYATTA KALIŞINI AÇIKLADI
»  ÜLKÜCÜLER KENEDEN KORKMAZ!
»  BAŞBAKANLIK'TAN ÖRTÜLÜ ÖDENEK AÇIKLAMASI
»  MARMARİS'TE YANGIN. OTELLER TEHDİT ALTINDA
»  CHP, HESAPLARDAKİ USULSÜZLÜK İÇİN NE DEDİ?
»  ''CHP'NİN KAPATILMASINE GEREKTİRECEK BİR DURUM YOK''
»  'DEVRİM'E MEYDAN OKUNUYOR'
»  DENGİR FIRAT:''BEN ÖZGÜR BİR İNSANIM''
»  FLAŞ...FLAŞ.. CHP'YE TRİLYONLUK SUÇ DUYURUSU
»  ADIM ADIM ÜLKÜCÜLÜĞÜN BİTİRİLİŞİ
»  FETULLAH HOCA 25 MİLYAR DOLAR'I YÖNETİYOR
»  ANKARA'DA KONUŞULAN İDDİA
»  CEYLANPINARI DA İSRAİL'E VERİYORLAR
»  ANAYASA MAHKEMESİ'NDE GAZETECİLERE BASIN KARTI ŞARTI
»  ESKİ MİT'Çİ MEHMET EYMÜR'E 7 AY HAPİS
»  DEMİREL: CUMHURİYET İNSANLARIN GİYİMİNE KARIŞIR
»  2. DÜNYA SAVAŞINDAKİ SIR SOVYET DENEYİ ŞOK EDİYOR
»  ANAYASA MAHKEMESİ, CHP'NİN DENETİMİNİ TAMAMLADI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.