Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
IMKB
9.771,000
ALTIN
2.727,450
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABD ORDUSU KÜRTLERE ÇUVALLARLA DOLAR ATTI
 ABD ORDUSU KÜRTLERE ÇUVALLARLA DOLAR ATTI
 
Washington Post: ABD ordusu, K.Irak'a 3 helikopter dolusu para taşıdı
 
23.4.2007 - 16:25
Washington Post gazetesi, 23 Haziran 2004’ta ABD’nin Irak’taki bölgesel Kürt yönetimine nakit 1.4 milyar Dolar yardım yapma kararı aldığını ve Amerikan ordusunun söz konusu parayı üç helikopterle Erbil’e taşıdığını yazdı. Gazete ayrıca, Irak’ın yeniden imarı için ABD’nin ayırdığı fondan da Iraklı Kürtlere 18.4 milyar yardım gönderildiğini belirtti.
      Gazetede Rajiv Chandrasakaran imzasıyla yayınlanan ve oldukça geniş yer verilen haberde, Irak Kürt yönetiminin bugünlerde hazırladıkları 30 saniyelik reklam filminde Amerikalılara "öteki Irak’ı" anlattıkları aktarıldı. Irak’ta Sünniler ve Şiiler kanlı bir savaşın içindeyken Kürtlerin, Amerika’da kendi tanıtımlarını yaptığı belirtilen haberde, sadece geçen yıl Kürtlerin Amerika’da lobi şirketleri ve Washington’da bir diplomatik büro kurmak için 3 milyon dolardan fazla para harcadığı vurgulandı.
     
     ÜST DÜZEY AMERİKALI YETKİLİLER KAYGILI

      Kürtlerin bu kampanyasının ABD ve Irak Hükümeti tarafından desteklenen "birleşik Irak" politikasına aykırı olduğu vurgulanan haberde, bazı üst düzey ABD’li yetkililerin, Iraklı Kürtlere daha fazla özerklik verilmesi halinde, bunun Irak’ta bir bölünme ve PKK sorunuyla mücadele eden Türkiye’de istikrarın bozulmasına neden olabileceği görüşünde olduğu aktarıldı.
      Iraklı Kürtlerin Washington’daki temsilciliğini, "Irak Devlet Başkanı’nın oğlu ve eski bir araba tamircisi olan" Qubad Talabani’nin yaptığı ifade edilen haberde, 29 yaşındaki Talabani’nin Amerika’dan "İsrail ve Tayvan" benzeri bir politikayı kendileri için de uygulamasını istediği kaydedildi.
      Haberde, Qubad Talabani’nin, babasını doğrudan arayabildiği ve Kürt azınlığı temsil ettiği için Washington’daki en etkili Iraklı olduğu değerlendirmesi yapıldı. Haberde ayrıca, Irak’ın Washington Büyükelçisinin ise laik ve Sünni bir Arap olduğu, Şii etkinliğindeki Irak Meclisi’nde kısıtlı bir yetkisi olduğu vurgulandı.
     
     KUZEY IRAK DEVLET İÇİNDE DEVLET

      Irak’taki 5 milyon Kürt için ABD içinde dostluklar kurmanın hayati derece önemli olduğu, çoğunluğu dağlık bölgeler olan Irak Kürt bölgesinin ise devlet içinde devlet gibi hareket ettiği kaydedilen haberde, "Bölgesel Kürt Yönetimi kendi yasalarını geçirme hakkına sahip, kendi iç güvenlik birimi bulunuyor hatta Irak ordusunun bölgeye girmesine engel oluyor. Bölgede Irak bayrağı bulunmuyor, Erbil’e gidenler ise Irak değil Kürdistan vizesi alıyor" denildi.
      Irak’a komşu üç ülke olan Türkiye, İran ve Suriye’de de Kürt azınlığın bulunduğu hatırlatılan haberde, bu özerkliğin söz konusu ülkelerin "ciddi biçimde canını sıktığı" ifade edildi.
      Haberde, Irak işgalinin başlamasının ardından Iraklı Kürtlerin ABD’de lobi faaliyetlerine başladığı ve 3 Haziran 2004’te Barbour Griifth & Rogers şirketinin aylık 29 bin dolar karşılığında Mesut Barzani’ye bağlı Irak Kürdistan Demokratik Partisi için lobi yapmayı kabul ettiği kaydedildi.
     
     1.4 MİLYAR DOLAR ÜÇ HELİKOPTERLE TAŞINDI

      Haberde, bundan 20 gün sonra işgal sonrası Irak’ta oluşturulan Amerikan yönetiminin Kürtlere 1.4 milyar dolar nakit para verdiği, Amerikan ordusunun da "gıcır gıcır 100 dolarlık banknotlardan oluşan" bu parayı 3 helikopterle Erbil’e taşıdığı ifade edildi.
      Talabani’nin "Şirketin lobi faaliyetleri gıda karşılığı petrol programından yararlanmamız için çok faydalı oldu" derken, bir süre sonra da ABD’nin, Irak’ın yeniden imarı için ayırdığı fondan da Iraklı Kürtlere 18.4 milyar yardım gönderildiği belirtildi.(ANKA)
     
Kerkük belanın kıyısında
      Washington Post gazetesinde Kuzey Irak’la ilgili bir makalede herkesin Bağdat’a odaklandığı oysa Kerkük’ün “belanın kıyısında olduğuö değerlendirmesi yapıldı.
      Al Kamen imzalı köşe yazısında, Kürtlerin petrol zengini Kerkük’ün kendilerine ait olduğunu iddia ettiği ve bu yıl sonunda bir referandum yapmak istedikleri kaydedildi. Makalede, Kürtlerin referandumdan istedikleri sonucun çıkmasını garanti altına almak için, Saddam döneminde bölgeye gelen binlerde Arap’ın dönmesi için onları “cesaretlendirdiği" ifade edildi.
      Makalede, Türkiye’nin de Bağdat’a oranla "belanın kıyısında" olduğu ifade edilen Kerkük’teki Türkmenler için endişelendiği vurgulandı.(ANKA)


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


PELOSİ TÜRK ELÇİSİYLE GİZLİCE GÖRÜŞTÜ

24 NİSAN ÖNCESİ ERMENİ PROTESTOLARI ARTTI

FRANSA'DA CUMHURBAŞKANINI LE PEN BELİRLEYECEK
»  ERMENİ TASARISINDA 4 İMZA GERİ ÇEKİLDİ
»  İKİNCİ TURA KALAN SARKOZY VE ROYAL'İN VAATLERİ
»  FRANSA'DA İLK TUR'UN GALİBİ SARKOZY
»  BAKOYANNİ'DEN TÜRKİYE'YE AĞIR SÖZLER
»  İRAN BASINI AMERİKALILARI UYARDI:SONUCUNA KATLANIRSINIZ
»  "HAYALET YAT" İÇİN YAPILAN ARAMALAR DURDURULDU
»  AMERİKALILARIN BOMBA İMHA ROBOTUNU BÖYLE İMHA ETTİLER
»  TİMSAH 9 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU YEDİ
»  SANDALYE BACAĞI GÖZÜNE GİRDİ ENSESİNDEN ÇIKTI
»  İRAN'LI KADINLARA RENKLİ KIYAFET YASAĞI
»  CASTRO'NUN YENİ FOTOĞRAFLARI YAYINLANDI
»  FRANSA YENİ LİDERİNİ SEÇİYOR
»  MARADONA, PSİKİYATRİ KLİNİĞİNE YATIRILDI
»  AMERİKA'DA SON KORELİ CİNAYETİ YENİ CANİLER TÜRETTİ
»  SARKOZY'NIN KABUSU 17 MİLYON KARARSIZ
»  KURAN İSRAİL'İ TANIMAYI YASAKLIYOR
»  FEHRİYE ERDAL BELÇİKA ADALETİNİ İKİ PARALIK YAPTI
»  EL KAİDE IRAKTA "İSLAM DEVLETİ" KURDU
»  PELOSİ, TÜRK HEYETİNE RANDEVU VERMEDİ
»  NİJERYA'DA KAÇIRILAN İKİ TÜRK MÜHENDİS SERBEST BIRAKILDI
»  ÇİN SEDDİ YOK OLUYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.