Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,9677
EURO
37,1790
IMKB
9.952,000
ALTIN
3.308,250
 
Hava Durumu ANKARA
-4 / 4 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"BANA YÜK GELMESİNDE MEMURLAR KAÇTA GELİRSE GELSİN"
 BANA YÜK GELMESİNDE MEMURLAR KAÇTA GELİRSE GELSİN
 
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, vergi denetim elemanlarının herkesi inceleyebileceğini belirterek, ''Ben medyayım, incelenmem. Yok öyle şey. Bal gibi incelenirsin'' dedi. Unakıtan, memurların mesai saatiyle ilgili olarak da "Benden para artmasın da, hangi saatte gelirlerse gelsinler" dedi.
 
22.2.2007 - 18:10
      Unakıtan, Maliye Hesap Uzmanları Vakfı tarafından düzenlenen ''Ekonomik ve Mali Politikaların Gelir Dağılımına Etkisi 1980-2005 Türkiye'' konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, gelir dağılımında adaleti sağlamak için önce adaletsizliği doğuran sebepleri ortadan kaldırmak gerektiğini söyledi.
      Bu noktada enflasyonla mücadelenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Unakıtan, ''Enflasyon en çok dar gelirli vatandaşı etkiler. Sürekli aynı maaşı alan kişi enflasyon karşısında sürekli ezilir, adeta cebinden parası çalınır, haberi olmaz'' diye konuştu.
      1994'lerde yüzde 100'lerin üzerinde seyreden enflasyonu, tek haneli rakamlara indirdiklerini kaydeden Unakıtan, ancak bunun da kafi olmadığını ve gidecek daha çok yol bulunduğunu ifade etti.
      Enflasyonun düşürülmesi için mali yönden ne yapılması gerekiyorsa, onu yaptıklarını söyleyen Unakıtan, ''Bazı kimseler sıkılıyor, piyasalarda para az oluyor. Doğrudur. Ama herşeyin bir bedeli var. Nasıl ki, her yemeğin bir parası var, bedeli ödenmemiş yemek yok. Bu konuda da herkes üzerine düşeni yapacak. Daha güzel bir ülkede yaşamak istiyorsak, hiç kimse bu hususta popülistlik yapmasın. Bas, bas bakalım da, gör gününü'' dedi.
     
     TEK PARTİ HÜKÜMETİ
      Büyüme rakamlarına da değinen Maliye Bakanı, Türkiye'nin hep tek parti hükümetleri döneminde iyi rakamlı büyüme gösterdiğini belirtti.
      Ülkemizde iyi bir koalisyon kültürü bulunmadığını ve Türkiye'nin koalisyon hükümetleri döneminde hep geri gittiğini kaydeden Unakıtan, büyüyen bir ekonomiden herkesin istifade ettiğini, büyümeyen bir ekonomide de herkesin kaybettiğini anlattı.
      Ülkenin yeni bir seçim dönemine girmekte olduğuna dikkati çeken Maliye Bakanı, ''Bu millet imtihandan geçti ve bu imtihanda başarılı çıktı. Bir partiyi tek başına iktidara getirdi. Bundan sonra da bir tek partinin gelmesinde fayda var. Hangi parti gelirse gelsin. O zaman ülke ivme kazanır. Büyümede de öyle, enflasyonda da öyle, faizde de öyle, yabancı sermayede de öyle'' diye konuştu.
     
     NİTELİKLİ İŞGÜCÜ SORUNU
      Konuşmasında eski teşvik sisteminden de yakınan Unakıtan, ''ona teşvik, buna teşvik. Ver Allah ver teşvik'' anlayışının vergi kaybına yolaçtığını dile getirdi.
      Gelişmiş yöreye de, gelişmemiş yöreye de aynı teşvikin verilmesinin gelir adaletsizliğinin devamı anlamına da geldiğini vurgulayan Unakıtan, kendilerinin 49 ile teşvik verdiklerini, bunu da gelir dağılımındaki adaletsizliği önlemek için yaptıklarını belirtti.
     
     ''ELİ SIKI MALİYE BAKANIYIM''
      Maliye Bakanı Unakıtan, bütçeyle ilgili değerlendirmeleri sırasında da, eskiden esnekliği kalmayan ve kaskatı olan bütçede şimdi durumun farklı olduğunu dile getirdi.
      2002 yılından bu yana en düşük memur maaşında yüzde 106,9, en düşük SSK emekli maaşında yüzde 97,5 artış yapıldığını anlatan Unakıtan, şöyle devam etti:
      ''Muhtar maaşlarını bile yüzde 187 artırmışız. Muhtarlar, şimdi diyor ki, (Biraz daha zam.) Allahtan eli sıkı bir Maliye Bakanı var.
      Bütçeden en fazla parayı Milli Eğitime veriyoruz. Hükümete geldiğimizden beri 102 bin derslik inşa ettik.
      Burada bir şeyi belirteyim. Tahsil oranı arttıkça işsizlik oranı azalıyor. Tahsilli insanların iş bulma kabiliyeti çok daha yüksek. Bizde niteliksiz işgücü çok fazla. Acaba valilikler eliyle kısa eğitim süreci ile yetişmiş elemanımızı daha fazla artırabilir miyiz deniyor. Türkiye'de işsizliği azaltmak bayağı önemli bir iş. Ama Türkiye, o sürece de girdi.''
     
     VERGİ İNCELEMELERİ
      Sağlıklı bir ekonomi için bütçe açığının olmaması ya da asgari düzeyde bulunması gerektiğine işaret eden Unakıtan, bunun için de bütçe gelirlerinin vergilerden oluşmasına ihtiyaç bulunduğunu anlattı.
      Ancak vergi mükelleflerinin, bu defa ''Beni niye inceliyorsunuz?'' diye sorduğunu kaydeden Unakıtan, şöyle konuştu:
      ''Sen, vergi mükellefiysen, bu ülkenin Maliye Bakanlığı seni inceleyecek. (Ben incelenmem), yok öyle şey. (Ben medyayım, incelenmem.) Yok öyle şey. Bal gibi incelenirsin. Milletvekili de olsan incelenirsin, medya da olsan incelenirsin.
      Kimse vergi denetim elemanlarımıza baskı yapmasın. (Ben hariç, diğerleri incelensin.) Bu zihniyet kalktı. Şeffaflık var. Herkes yaptığı işin hesabını verecek. Şu niye incelenmiş? O, denetim elemanının yetkisinde. Burası hukuk devleti. Bundan sonra denetimler daha etkili olacak. Bağırtıya, çağırtıya, yaygaraya lüzum yok. Kimse Bakanlığı etki altına almaya kalkmasın, alamaz da.''
     
     ''NİYE KARŞIYIM, SORUN BAKALIM''
      Maliye Bakanlarının oturduğu koltukların önemli, ancak geçici olduğunu ifade eden Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü:
      ''Ben de geldim, bir gün de geçeceğim. Mühim olan şu, ülkeye yararlı hizmeti yapmaktır. Yapabiliyorsan, yorgunluğunu orada atıyorsun. Mortgage çıktı. 'Vergisine karşısın' diyorlar. Evet karşıyım. Niye karşıyım, sorun bakalım? Eğer o teşvik çıksaydı, 10 yıl sonra sosyal güvenlikle aynı açıkla karşılaşırdık.
      Bir süre önce özel bir sağlık kuruluşuna gittim. Biri geldi, (Sayın Bakanım gör çektiğimi) diyor. Niye beklediğini sordum. Sıra bekliyormuş. Sıra 3 kişi. Emekli öğretmenmiş. Bu yaşta emekli olmuş, özel, lüks bir hastaneye gelmiş, önünde 3 kişi olsun yani.
      Sosyal güvenlik reformunu yapmak mecburiyetindeyiz. Ne kadar erken yaparsak Türk milleti o kadar az fatura ödeyecek. Ne kadar geç yaparsak da o kadar yüksek fatura ödeyecek.''
     
     -''NİYE BİRİNCİ YAPMADINIZ BUNLARI?''
      Bu arada, konuşması sırasında Ekonomik ve Mali Araştırma Yarışmasına da değinen Unakıtan, bu konuda da şunları söyledi:
      ''Ama bizim bu maliyeciler eli sıkı adamlar, ayrılsalar da, çalışsalar da... 'Kim birinci oldu' diye sordum. Birinci yok. Niye birinci yok? (İkinci var efendim) dediler. Kazanan ikinci. Niye birinci yapmadınız bunları? Ölçü... Hangi ölçüye, sanki profesör yapacaksınız adamları. Bizim Maliye bu, biraz eli sıkıdır, kolay kolay birşeyi vermezler yani.
      Ben de bir Maliyeci olmaktan dolayı gurur duyan bir arkadaşınızım ama biz hepimiz böyleyiz işte biraz. Faydası oluyor mu bu işin, faydası oluyor. Bak bütçede dengeyi tutturuyoruz, o geliyor vermiyoruz para, bu geliyor vermiyoruz para. Sonra da işte denk geliyor çok şükür. Versek ne olur? Valla versek, eskisi gibi olur, bütçe darma duman öyle gider. Ondan sonra ne gelir dağılımında adaleti sağlayabiliriz ne de büyümeyi sağlayabiliriz.'' Unakıtan, konuşmasının ardından da, yarışmada dereceye girenlere ödüllerini verdi.
     
     MEMURA ERKEN MESAİ
      Maliye Bakanı, toplantıdan ayrılırken, gazetecilerin memur mesai saatlerinin erkene alınması konusundaki çalışmalarla ilgili sorularını da yanıtladı.
      Kendisinin bu çalışma grubu içinde yeralmadığını belirten Unakıtan, erken mesai için, ''Benden para artmasın da, hangi saatte gelirlerse gelsinler. Yalnız bana yük gelmesin'' değerlendirmesinde bulundu.
      Unakıtan, söz konusu çalışmada enerji tasarrufunun dikkate alındığının da hatırlatılması üzerine, zengin ülkelerin enerji tasarrufuna gittiğine işaret etti ve ''Biz, sanki daha zenginiz. Kuruşun hesabını bilmeden iş olmaz'' dedi.
     


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ŞENER: "MORTGAGE, BEDAVA EV ALMA SİSTEMİ DEĞİL"

UNAKITAN'DAN KANALTÜRK AÇIKLAMASI

ERDOĞAN: "CARİ AÇIK, YİĞİDİN KAMÇISIDIR"
»  TRAFİTEKİ ARAÇ SAYISI 12 MİLYONU AŞTI
»  MORTGAGE, ÇIKMADAN MORARTTI
»  ''PEŞİNATI OLMAYAN MORTGAGE'DEN YARARLANAMAYACAK''
»  SAVAŞ GEMİSİ YAPIMINDA PASKİSTAN'IN GÖZÜ TÜRKİYE'DE
»  ERDOĞAN: "TÜRKİYE'NİN BORCU ARTIK LEBLEBİ-ÇEKİRDEK"
»  ÖĞRENCİLERE "FİŞİ GETİR HEDİYE'Yİ KAP" UYGULAMASI BAŞLIYOR
»  ADSL, MÜZİK SATIŞLARINI VURDU
»  İŞSİZ ÜNİVERSİTELİYE İŞ İMKANI
»  AYGÜN:'KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLMA KANDIRMACA'
»  AB KOMİSYONU İŞ GÜVENCESİNİ AZALTIN AKLINI VERDİ
»  EV SAHİPLERİ, MORTGAGE İÇİN PUSUYA YATTI
»  SİGARA'YA ÖTV ZAMMI
»  ATO'DAN TELEFON TARİFESİ DAVASI
»  BABACAN'DAN AB'YE:"ÜYELİK TARİHİ VERİN"
»  KKTC'DE ASGARİ ÜCRET 950 YTL
»  UNAKITAN'LA YAĞLI BALLI SÖYLEŞİ!
»  CEP'TE VERGİ ŞOKU,
»  TÜKETİCİLERİN BANKA BORCU 68 MİLYAR YTL
»  DOLAR DİBE VURDU, BORSA UÇTU
»  İŞTE TAM BİZE BENZETTİĞİMİZ MORTGAGE
»  İŞVERENLERE SSK PRİMİ MÜJDESİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.