Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"BEN KÜRDÜM, İNKAR VE İMHA ÇÖZÜM DEĞİL"
 BEN KÜRDÜM, İNKAR VE İMHA ÇÖZÜM DEĞİL
 
DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, Kuzey Irak’a yapılan kara harekatının anlamının “9 günde 300 insanın ölmesi” olduğunu belirterek “PKK’ya yaratan sorunlar var, onları kaldırmadan çözüm yoluna giremeyiz” dedi.
 
4.3.2008 - 15:35
PKK sorununun çözümünün askeri yöntemlerde aranmaması gerektiğini savunan Ayna, çözüm için önerilerini “anayasa taslağının açıklanması, anayasanın eşitlikçi, özgürlükçü olması ve tek kimlik üzerine kurulu olmaması, anadilde eğitim ve demokratik özerklik” olarak sıraladı. Ayna, Başbakan Erdoğan’ın “tek dil, tek millet” ten bahsettiğini kaydederek “Başbakan beni inkar ediyor, ben kürdüm. Sorun işte bu. İnkar ve imha çözüm değil” dedi. Erdoğan’ın Avrupa’da ’75 kürt milletvekilim var’ dediğini kaydeden Ayna, “Avrupa’da böyle konuşacaksınız, sonra tek dil, tek millet diyeceksiniz. Bu ikiyüzlü politikayı artık kaldıramıyoruz, Başbakan biz aptal değiliz. Yeter artık diyoruz” diye konuştu.

DTP Meclis grubunda, Grup Başkanı Ahmet Türk’ün yurtdışında olması nedeniyle, grup konuşmasını DTP Eşbaşkanı Emine Ayna gerçekleştirdi. Ayna, konuşmasına, “protesto amaçlı bir vurgu yapmak istiyorum. Eşbaşkanımız Nurettin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu 77. gününde, mahkemesinin yeniden görülerek serbest bırakılmasını istiyoruz” sözleriyle başladı. Ayna, DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk ve İbrahim Binici hakkında Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonunun, yargılanmalarına devam edilmesi kararı verdiğini hatırlatarak “Böylesi bir hukuksuzluk, ayrımcılık var. Milletvekillerinin büyük çoğunluğunun mahkemeleri dokunulmazlıkları nedeniyle dondurulmuş durumda” dedi.

“GAZZE’DE YAŞANANLARI VE İSRAİL’İ PROTESTO EDİYORUZ”
Emine Ayna grup konuşmasında, Gazze’de yaşananları gündeme getirerek, “Irak’a kan deryasına dönüştüren Büyük Ortadoğu Projesinde özgürlük ve demokrasi adına ABD Irak’ta, İsrail Gazze’de Filistinlilere saldırıyor. Asıl acı veren konu bizlerin bu konudaki sessizliği. Gazze’de yüzlerce insanın ölümü meşrulaşıyor, İsrail saldırıları doğal bir olay gibi kabul görüyor. Başbakan’ın tavrı ‘ben kınarım ama siz bildiğinizi yapın’ anlamına geliyor. Gazze’de yaşananları protesto ediyoruz, İsrail’i de bu kıyımından ötürü protesto ediyoruz” dedi.

“300 İNSAN ÖLDÜ”
Türkiye’de 20 yıldan bu yana savaş yaşandığını ve bu nedenle Türkiye’nin bir 30 yılını kaybettiğini ifade eden Ayna, “Biz artık bir 30 yıl daha kaybetmek istemiyoruz, onun için operasyona karşıyız” dedi. Başbakan Erdoğan’ın, 17 Ekim’e Meclis’ten sınır ötesi operasyon için yetki alındığında ‘biz maceracı değiliz’ dediğini hatırlatan Ayna, “Ama maceraya atıldı, Kısa sürse de kara operasyonu ile sınır ihlal edildi” dedi. Kara Operasyonu’nun sonuçlarına ilişkin verilen bilgilerde “240 gerilla, 24 askerin öldüğü” nün söylendiğini ifade eden Ayna,
“9 günde 300 insan öldü. Kara operasyonunun anlamı sadece budur. Başka hiçbir şey değildir. Bunu terör örgütü ile mücadele ediyoruz diye tanımlayamazsınız. PKK’yi yaratan sorunlar var, onları ortadan kaldırmak zorundayız, yoksa çözüm yoluna giremeyiz” diye konuştu. Başbakan Erdoğan’ın “tek dil, tek millet” dediğini hatırlatan Emine Ayna, şunları söyledi:
“Başbakan beni inkar ediyor, ben kürdüm. Sorun işte bu. İnkar ve imha çözüm değil. Bir yandan paketlerden bahsedeceksiniz, Avrupa’da ‘benim 75 kürt milletvekilim’ var diye konuşacaksınız, sonra tek millet, tek dil diyecekseniz. Bu iki yüzlü politikaları artık kaldıramıyoruz, yeter diyoruz, başbakan biz aptal değiliz. Artık çözüm olmak zorunda.”
AKP’nin yeni anayasa taslağı konusunda önce Avrupa’yı bilgilendirdiğini savunan Ayna, “bu benim anayasam, o anayasada ben var mıyım, yok muyum, eğer bu ülkenin vatandaşı isem önce benim görmem gerekir” dedi.

“BU GENÇLER İNKAR VE İMHA POLİTİKALARI YÜZÜNDEN DAĞLARA ÇIKTI”
Ayna, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in, TCK’nın 221. maddesine ilişkin sözlerine ise “orada kimine göre 5 bin, kimine göre 10 bin insan var. Bu insanları ne yapacağımızı ortaya koymadan sorunu çözemiyoruz. Bu gençler, inkar ve imha politikaları yüzünden dağlara çıktı. Şimdi bu çocuklara ‘gelin 221’e göre teslim olun’ demekle olmuyor. Çözümü tartışalım, çözüm yeri burası, ABD, Bush değil. Çözüm DTP ve bu meclis’te” diye konuştu. Kürt sorununun çözümünün tek dil, tek millet söylemlerinde değil, yeni anayasada çok kültürlü, çok kimlikli bir yapıyı tanımlamakta olduğunu söyleyen Emine Ayna, “önce anayasa taslağı bize açılsın, önce biz tartışalım” dedi.

“KARA OPERASYONU BİR DAHA OLMASIN İSTİYORUZ”
Kuzey Irak’a kara harekatının sona erdiğini ve bir daha harekat olmamasını istediklerini belirten Emine Ayna, “bir insanın ölümü, ister Türk ister kürt, ister asker ister gerilla olsun, Türklerle Kürtler arasındaki mesafeyi açıyor, bunu yapmayın. Kürtler, ‘bu ülkenin asli unsuruyuz’ derken çok samimi. Siz de samimi olun. Tek millet, tek dil derseniz, bu samimiyetsizliktir. Kürtlerin güvenini sarsıyorsunuz, yapmayın, güven ve samimiyet önemli” diye konuştu. Ayna, DTP olarak kürt sorununun çözümü konusundaki önerilerini ise “anayasa taslağının açıklanması, anayasanın eşitlikçi, özgürlükçü olması, tek bir kimlik üzerine kurulmaması, çok kültürlü çok kimlikli bir yapıyı öngörmesi, anadilde eğitim ve demokratik özerklik” olarak sıraladı. Ayna, “PKK sorununun çözümü askeri yöntemlerde aranmamalı” dedi.

SAKIK’TAN DOKUNULMAZLIK TEPKİSİ
Grup toplantısında söz alan DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nun, Tuğluk ve Binici hakkında verdiği yargılanmalarına devam edilmesi yönündeki kararı eleştirdi. Eski DEP milletvekilleri Orhan Doğan ve Hatip Dicle’nin 2 Mart 1994’te Meclis’in kapısından alınıp Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldüğünü hatırlatan Sakık, “o gün karma komisyon şeklen de olsa, milletvekilinin görüşüne başvuruyordu. 14 yıl sonra ise hukuk katlediliyor, karma komisyonun böyle bir görevi yok, durumdan vazife çıkararak milletvekillerinin yargı tarafından diledikleri gibi yargılanabileceklerine karar veriyor. 14 yıl önce kalemşörler, bize biat etme şansımızın olduğunu söylüyorlardı. Biat kültürü bizde olmaz. Bedeli ne olursa olsun DTP olarak ödemeye hazırız" diye konuştu.

“SELAHATTİN EYYÜBİ ÖZ BE ÖZ KÜRT’TÜ”
DTP Grup toplantısına,8 Mart Ankaralı Kadınlar Platformu ile Hasankeyf’i Koruma Gönüllüleri Derneği’nden temsilciler de katılırken, DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız da, grupta yaptığı konuşmada, “Hasankeyf bir çığlıktır. Altın yumurtlayan bir tavuktur. Hasankeyf’in uygarlık tarihi, 50 yıl, 80 yıl ömür biçilecek bir enerji politikasına feda ediliyor” dedi. Hasankeyf’i katledenlerin insanlık suçu işlediğini kaydeden Yıldız, Hasankeyf’in sular altında bırakılmak istenmesinin başka nedenleri olduğunu öne sürerek “Hasankeyf, Kürt'lerin
yüzyıllarca hüküm sürdüğü bir yerdir. Selahattin Eyyubi'nin öz be öz Kürt olduğunu tüm dünya biliyor. Kürt mirasının yok edilmek istendiğini biliyoruz" diye konuştu.

”HAREMLİK SELAMLIK”
Grup toplantısında, DTP Grubu’na katılan kadın ve erkeklerin farklı sıralarda oturmaları üzerine Grubu yöneten Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, “Haremlik-selamlık” oturulmaması, partilerinin böyle bir düzeni olmadığı uyarısında bulundu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TALABANİ HAFTA SONU ANKARA'DA

"BEN MİLLETİN VEKİLİYİM, O TEZKERE DE BENİM DE İMZAM VAR"

BAHÇEŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI CHP'DE
»  MECLİS'TE ERDOĞAN'DAN 'İŞ İSTİYORUZ' TALEPLERİ
»  "SİZLERE ÖZEL KOLTUKLAR TAHSİS EDEMEYİZ"
»  "İSTEYEN ÜNİVERSİTELERE ÇIRILÇIPLAK BİLE GİREBİLİR"
»  ERDOĞAN'DAN YÖK BAŞKANINA ZIRHLI MAKAM ARACI JESTİ
»  MECLİS TV CEP TELEFONUNDAN İZLENEBİLECEK
»  "TSK'YI POLEMİK İÇİNE SOKMAYIN
»  ERDOĞAN'IN HEDEFİNDE YİNE BAYKAL VAR
»  "TSK'NIN AÇIKLAMALARI, PKK'YA İTİBAR KAZANDIRIYOR"
»  PKK, CESETLERİ TOPLUYOR
»  BAHÇELİ: "AKP'NİN MUM'U SÖNDÜ"
»  "TÜRBAN'DA SORUN, İNANCI KULLANAN SİYASETÇİ İLE"
»  GENELKURMAY'DA DİKKAT ÇEKEN FOTOĞRAF
»  DİYANETTE, IRKÇI HADİS AYIKLAMASI
»  TÜRBANLI ÖĞRENCİ AVUKATIYLA ÜNİVERSİTE KAPISINDA
»  ÖZKÖK, DOĞRUDAN ERDOĞAN'A YÜKLENDİ
»  AKREDİTASYON İSYANI
»  GÜL'ÜN YETKİLERİNE TIRPAN
»  YIKIK KÖPRÜ HATIRASI
»  TÜRKİYE FENER'DEN ZAFER BEKLİYOR
»  HANİ ABD'DEN İZİN FALAN ALINMAZDI. BU NE?
»  ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDE TORPİL SKANDALI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.