Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,3359
EURO
36,5820
IMKB
10.096,000
ALTIN
2.991,880
 
Hava Durumu ANKARA
0 / 7 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"Enflasyona Korumalı Bono Gelebilir"
 Enflasyona Korumalı Bono Gelebilir
 
Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, MB Başkanı Gaye Erkan’ın da çalışmalarının sürdüğünü belirttiği gibi tasarruf sahibine enflasyon üzerinde ya da en az o kadar getiri sağlayacak bir enstrüman sunulmasını beklediğini, enflasyon aşağı dönene kadar dövize yönelimi engellemeye yönelik 3-6 aylık bir süper bono adımının biraz daha gerçekçi olabileceğini dile getirdi.
 
2.8.2023 - 09:02

Buğra Göksüzoğlu/Ekonomim.com

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminleri gerçekçi bulundu ancak rasyonele dönüş için faizde kırmızı çizginin kalkması gerektiğini düşünenler var, siz ne dersiniz?         

Katılıyorum. Para politikasının ana aracı politika faizidir. Diğer unsurlar tamamlayıcıdır, ikame değildir. Faizin yerine başka araçları koymaya kalktığımızda aynı sonucu alamayız. Geçmişte de bunu gördük. Dünyanın bütün merkez bankaları da makroihtiyati adımlar atıyor. Karşılık oranlarını kullanıyor, miktarsal para arzını, para tabanını arttırıp azaltarak da bunu yapmaya çalışıyor ama herkes manşetlerde faizi arıyor. Bizde de bu durum değişmeyecektir. Politika faizinin yeri, yönü ve burada oluşacak beklenti enflasyonla mücadelenin gücünü belirleyen ana unsur olmaya devam edecek. Ama Türkiye'de yaşanan kısıtlar nedeniyle faizde çok güçlü adım atmanın riskleri de var. O çerçevede ben Merkez Bankası'nın tahminlerinin olabildiğince gerçekçi olmasını, enflasyonla mücadeleyi öne çıkarıp elindeki tüm araçları, faizi istediği kadar kullanamasa da öne almasını değerli ve önemli buluyorum ama bu yolda başarılı olabilmek için politika faizini mutlaka güçlü bir şekilde kullanmak gerekiyor. Umarım o kanal da kapanmaz ve gerektiği noktaya kadar da gider.

•Başkan Gaye Erkan’ın sunumunun ardından faiz artırımı ağustosta hız keser mi sorusu belirdi. Yeni atamalar sonrası da hız kazanabileceği görüşleri oluştu. Hangisi olur?

Sayın Başkan'ın sunumunu ve söylemlerini biraz daha esas almamız gerekiyor. Güçlü bir şekilde enflasyonla mücadele isteği var. Eldeki tüm araçları, yaratıcı araçlarla da kullanma istekliliği var. Merkez Bankası kredibilitesini arttırmaya çalışıyor. Gerçekçi enflasyon raporu, kurulda yapılan değişiklikler, daha şeffaf olmak bunun bir parçası. Faiz artırımlarının devam edeceği yönünde bir vurgu da var. Verilen sinyalleri bir araya getirdiğimizde, faiz artırımlarının daha küçük adımlarla ve daha sınırlı bir noktaya kadar devam edeceği yönünde bir algı oluştu. Başkan yardımcılığı veya kurul üyeleri değişikliği henüz daha güçlü bir faiz artırım sinyali vermiyor. Ama başkan ya da başkan yardımcılardan önümüzdeki dönemde farklı açıklamalar gelirse bunu da düşünürüz.       

YUKARIDA DENGELENME DAHA DOĞRUYDU

•Politika faizi artışı sonrası mevduat faizleri hızla geriledi, ticari kredi faizleri de arttı. Bu durum kafalarda iki ayrı soru yarattı. TL enstrümanları nasıl cazip olacak?  

Ekonomide bir sürü faiz var. Hiçbiri hiçbir zaman aynı değildir, fark vardır ama yakınsar. O yakınsamanın ana enstrümanı da politikası faizdir. Merkez Bankası faizi arttırıyorsa bono, kredi, mevduat faizleri artar. Düşürmesi bekleniyorsa hepsi düşer. Faizlerden biri yukarıya, biri aşağı gidiyor, biri yatay kalıyorsa, orada sorun var demektir. İkincisi Merkez Bankası faiz yükseltiyorsa, o yükselmeyle uyumlu bir yakınsama olmalıdır. Mevduat ve kredi faizlerinin bir kısmı çoktan yükseldiği için bu bağ kopmuştu. Ama şu anda ticari kredi faizlerinin yükselmesi ekonomiyi soğutmak için önemli. Ama Merkez Bankası faizi 17 iken, kredi faizi 35,40 oluyorsa burada da sorun var demektir. Mevduat faizinin enflasyon 58 beklenirken 25-30 bandında olması risk. Hem talebi yeterince kısamamak hem de döviz ve enflasyon tarafında riskler barındırıyor. O açıdan mevduat faizinin politika faizine yakınsama değil de kredi faizine hatta daha yukarılarda dengelenmeye doğru gitmesi Türkiye'nin makro dengeleri sağlaması açısından daha önemli.         

•Yeni TL enstrümanı ne olabilir? Süper bono mu?

Mevduat faizlerine ikame edecek Türk Lirası tasarrufları cazip kılacak bir enstrümana ihtiyaç var. Tasarruf sahibine beklenen enflasyon üzerinde ya da en az o kadar getiri sağlayacak bir enstrüman muhtemelen gelecek diye düşünüyorum. Dolayısıyla enflasyona endeksli bir takım mevduatlar olabilir. Bunun yükünün kime kalacağı önemli. KKM’de olduğu gibi bankalar bunu karşılayacaksa o zaman kredi faizlerini de çok çok daha yükseltmeleri gerekir. Bu yük Hazine’ye kalacaksa o da bir başka sorun anlamına gelir. Süper bono tarafı daha gerçekçi geliyor. Enflasyon aşağı dönene kadar dövize yönelimi engellemeye yönelik 3-6 aylık bir süper bono adımı biraz daha gerçekçi olabilir.

? YÜZDE 60'I TAKSİTLİ YAPILIYORDU

• BDDK’nın son kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Alınan kararlar sürpriz değil. Merkez Bankası başkanının geçen haftaki enflasyon raporu sunumunda bu tür yeni kararların gelebileceği sinyalini almıştık. Ekonomide iç talepte bir yavaşlama olsa bile hala önemli oranda bir canlılık var. Bu da hem enflasyonun hem de dış açığın daha kapsamlısı cari açığın nedenlerinden birisi. Bu anlamda makroihtiyati politikalar dediğimiz özellikle kredi talebini yönetmeye çalışan politikaların tekrar ağırlıklı olarak devreye girdiğini görüyoruz. Atılan adımlarla bir yandan kredilerin riskteki payını yükselterek bankaların kredi verme istekliliği azaltılmaya çalışılıyor. Diğer yandan da taksitleri azaltarak tüketicinin kredi talebi kısılmaya çalışılıyor. Yani hem kredide arzı kısmak hem de talebi kısmaya yönelik adımlar olarak değerlendirebiliriz. Cari işlemler dengesinde turizm gelir ve gideri de önemli. Turizm giderlerindeki artış cari açığın nedenlerinden biri görülüyordu. İçerinin pahalı olması, yerleşiklerin ucuza geldiği için yurt dışına gitme talebini arttırmıştı. Yurt dışı turist harcamalarının yüzde 60’a yakını kredi kartıyla taksitlendirilerek yapılıyor. Dolayısıyla bu adım, yurt dışına gitmek isteyenlerin talebini kısmen azaltacaktır. Kış sezonunda da etkisinin sınırlı olacağını düşünüyorum. Talebi kısmaya yönelik bir ihtiyaç olabilir ama bu talebin ardındaki asıl neden Türkiye'de fiyatların ve enflasyon beklentilerinin yüksek olması.

?HABERİN AYRINTILARI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Sıfır Otomobilde Yeni Düzenleme!

Altın Fiyatları Düşüşe Geçti

Mevduat Fizleri 13 Puan Düştü
»  BDDK’dan Kredi Kartı Taksitine Sınırlama
»  Doğalgaz Fiyatı Değişmedi
»  Asgari Ücret Açlık Sınırın Altında Kaldı
»  Ücretliye Vergi İndirimi Müjdesi
»  Bu da Tombik Döner Enflasyonu
»   Ekonomiye Güven Temmuzda Azaldı
»  MerkezBankası’nda 3 İsim Görevden Alındı
»  Maaşlara Asgari Ücret Ayarı
»  Fed'den Ek Faiz Artışı İçin Veri Vurgusu
»  Benzinden Sonra Motorine Yeni Zam Yolda
»  FED, Fiazi 22 Yılın Zirvesine Çıkardı
»  ESK, Polonya’dan Sığır Eti İthal Edecek!
»  Tüm Gözler FED Faiz Toplantısı Kararında
»  Bankalardan Kredi Faizlerinde Artış
»  Kredi ve Kredi Kartları İçin Yeni Karar
»  Korkutan Enflasyon Açıklaması!
»  Benzin 40 Liraya Koşuyor:
»  Konut Fiyatlarında Artış Yolda!
»  EK MTV'yi Kmler Ödeyecek?
»  KKM’ye Yüzde 15 Zorunlu Karşılık Geldi
»  Kredi Kartı Faizlerine Yeni Düzenleme
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.