Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"FINDIKTA HANS SEVİNDİ, HASAN ÜZÜLDÜ"
 FINDIKTA HANS SEVİNDİ, HASAN ÜZÜLDÜ
 
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cevat Ayhan, hükümetin açıkladığı fındık fiyatı ile üreticiyi adeta cezalandırdığını belirterek, “Verilen fiyat fındık üreticisi Hasan’ı üzdü, Hamburg’daki fındık tüccarı Hans’ı sevindirdi” dedi.
 
2.9.2008 - 13:04

Parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Cevat Ayhan, hükümetin açıkladığı fındık fiyatlarını sert şekilde eleştirerek, üreticiye destek verdi. Geçen yıl 9 Temmuz da 5,15 YTL olarak açıklanan fındık fiyatı bu yıl 31 Ağustos’ta 4 YTL olarak açıklandığını belirten Ayhan, “Hükümetin açıklamasını bekleyemeyen borçlu üretici 2.6 YTL’den fındığını sattı. Son bir yılda tüketici fiyatlarında artış yüzde 11, temel gıda maddelerindeki artış ise yüzde 20’nin üzerinde. Bu insaf ve adalete sığar bir iş değil” dedi.

Fiyatlar artıp, geçim zorlaşırken hükümet üretici fiyatlarını neden düşürdüğünü soran Cevat Ayhan, “Hangi gerekçelerle fiyatı indirdiniz. Bunu nasıl izah ediyorsunuz? Hükümet fındık fiyatını düşürerek üreticiyi cezalandırmıştır. Verilen fiyat fındık üreticisi Hasan’ı üzdü, Hamburg’daki fındık tüccarı Hans’ı sevindirdi”dedi.Hükümetin bu hatalı kararı neticesinde fındık ihracat gelirinin de azalacağını belirten Ayhan, “Hükümet adına fındıkta ürün borsası kurulacağı üreticinin fındığını buraya makbuz karşılığı teslim edeceğini, ürününü piyasanın en iyi şartlarından satacağı ifade ediliyor. Dünyada böyledir ama Türkiye’de bunu uygulamak mümkün değildir. Kendimizi aldatmayalım, Türkiye şartlarında çiftçilerimizin çok büyük bir kısmı bundan faydalanamaz, çünkü;Çiftçilerimiz, gelir seviyesi en düşük topluluktur” diye konuştu. Öncelikle çiftçinin işletme sermayesi olmadığını, borçla tarlasını ekip evinin ihtiyaçlarını karşıladığını belirten Ayhan, “ Hasat zamanı borç baskısı altında derhal ürününü satıp borcunu ödeme durumundadır. Destekleme politikaları ile maliyetleri, rakip ülkelerin desteklerini dikkate alan makul fiyat ve peşin alım uygulaması ile piyasada istikrar sağlanır ve üretici korunmuş olur” dedi.

Tarım üretiminde üreticiyi koruyacak, kaliteyi ve verimliliği arttıracak politikalar uygulanmasını isteyen Ayhan, “Bu politikalar umut ve şevkle üretimin devamını sağlamalıdır. Aksi halde üretim geriler ve tarımda dışa bağımlı hale geliriz. Nitekim REFAHYOL Hükümeti’nden sonraki uygulamalarla tarım ürünlerinde ithalatçı hale geldik.

Tarımda gelişmiş ülkeler, yıllardır tarım destek politikalarını başarılı şekilde uygulamaktadırlar. Bunun en güzel örneği Avrupa Birliği’nde uygulanan tarım politikasıdır” dedi. 

REFAHYOL Hükümeti’nden sonra uygulanan politikalar tarımı tahrip ettiğini ve üreticiyi hüsrana uğrattığını ifade eden Ayhan, “DSP-MHP-ANAP Hükümetinin bu uygulamaları maalesef AKP hükümeti’nde de devam etmiştir. Altı yıldır tek başına iktidar olan AKP hükümeti tarımın meselelerini anlamamış ve yönetememiştir. Yakında çiftçilerin tarlalarının banka borçları için icra ile satıldığını göreceğiz” diye konuştu.

Çiftçinin REFAHYOL hükümetinin uyguladığı tarım destek politikasını bugün takdirle hatırladığını belirten Ayhan, “İnşallah Saadet Partisi olarak tekrar iktidar olacağız ve tarımın, çiftçilerimizin meselelerini halledeceğiz” dedi.  

RUSYA KRİZİNDE TAŞERON OLMAYALIM

Bir basın mensubunun Rusya ile ilgili krizi nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine konuşan Cevat Ayhan, “Rusya, komşumuzdur. Büyük ticaret ortağımızdır. Bu yılsonunda 40 milyar dolara ulaşacak bir ticaret hacmi bulunmaktadır. Ancak ticaret hacmi dengeli değildir” dedi.

Rusya’dan başta doğalgaz ve petrol olmak üzere sanayi hammaddesi ithal eden Türkiye’nin tekstil ve gıda gibi mamulleri ihraç ettiğini dile getiren Cevat Ayhan, Rusya ile yaşanan krizin Kafkaslardaki gerginlik sebebiyle olmaması temennisinde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Türkiye ziyaretinde bu sorunun aşılacağına inandığını belirten Ayhan, daha önce Rus gümrüklerinde tarımda çıkarılan engelin şimdi ticari alanda yaşandığını hatırlatarak, bununda kısa sürede aşılabileceğini dile getirdi.

Ayhan, şöyle konuştu:

“Biz Rusya ile ilişkilerimizi en iyi seviyede muhafaza etmemiz gerekir. Hem ticari ortaklık, hem komşuluk, hem bölgenin güvenlik ve huzuru bakımından bütün komşularımızla olduğunu gibi Rusya ile de iyi münasebetleri korumamız lazım. Türkiye’nin bölgede batılı ülkelerle yürüttüğü projeler var. NATO içinde görevi var. Ama şu zaman bölgede batılıların taşeronu gibi davranamaz, olamaz. Biz, batı ile olan bir takım ittifaklarımızı, savunma ve ticari alanlardaki beraberliğimizi, komşularımızın zararına kullanılmasına vasıta olamayız. Aksine bunu önlemeye çalışırız”



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


FLAŞ..FLAŞ..ŞABAN DİŞLİ, AKP'DEKİ GÖREVİNDEN İSTİFA ETTİ

AKP'DEN MİLLETVEKİLLERİNE MAÇ YASAĞI

TRT'DE AKRABA KADROSU İDDİASI
»  İLKER PAŞA İLE YAŞAR PAŞA ARASINDA 7 FARK
»  BAŞBUĞ'UN ÇOK ÖZEL 33 FOTOĞRAFI
»  RAHŞAN ECEVİT'İN MEZAR ZAFERİ
»  "VİP CAMİ, VİP CEMAAT OLMAZ"
»  İLK MUVAZZAF TUTUKLAMA
»  ECEVİT'İN ARŞİVİNDEKİ ÇOK GİZLİ ASKERİ SIRLAR
»  DENİZ FENERİ'NDE KELEPÇELİ İTİRAF
»  SENEYE, İSTEYEN HERKES ÜNİVERSİTE'YE
»  BAHÇELİ DE ASKERE KÜSTÜ
»  BABACAN'DAN BAHÇELİYE YANIT: TÜRKEŞ'TE GİTMİŞTİ
»  ERDOĞAN'IN KATILACAĞI SÜRPRİZ ZİRVE
»  BALIKÇILAR YASAĞIN KALKMASININ İLK GÜNÜ BOŞ DÖNDÜ
»  AT, AT OLALI İNSAN OĞLUNDAN BÖYLE ZULÜM GÖRMEDİ
»  TESEV BAŞKANI CAN PEKER GÖREVİ BIRAKIYOR
»  PKK'NIN GÖVDE GÖSTERİSİNE KIRMIZI PLAKAYLA KATILDILAR
»  İZMİR'LİYE ŞOK SU UYARISI
»  İSLAMDA DİN ADAMI OLUR MU?
»  GÜL'ÜN ERMENİSTAN ZİYARETİ BİLMECESİ
»  PİMİNİ ÇEKTİĞİ BOMBA ELİNDE PATLADI
»  BAHÇELİ’DEN GÜL’ÜN ERMENİSTAN ZİYARETİNE TEPKİ
»  GALATASARAY'DA ŞOK GELİŞME
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.