Ali İhsan Varol, onu televizyon izleyicisiyle içli dışlı yapan ve yedi yıl ekranda birlikte arz-ı endam ettiği kelimelerin peşini bırakmamış. Bu kez onları televizyonda değil sahnede anlatıyor. Varol, Aralık’ta başlayan ısınma turlarından ardından ocak ayında daha sıkı bir programla İstanbul’da ve diğer illerde izleyiciyle buluşacak. Ali İhsan Varol Gezi direnişi sırasında ekranını 'çapulcu'ya TOMA'ya açmış bu hareket 'Kelime Oyunu'nun yedi yıllık ekran macerasının sonunu hazırlamıştı. Usta sunucu kelimeleriyle geri döndü, ama bu kez ekrana değil sahneye!
ETİMOLOJİK CAHİL CESARETİ
Gösterisine verdiği isim de gene onun mütevazı ve temkinli karakterinin yansıması: ‘Etimolojik Cahil Cesareti.’ Bu fikrimi paylaşınca, “Etimolojik deseydim herhalde beni taşla kovalarlardı” diyor ve ekliyor: “Tamam biraz çalıştım, "Kelime Oyunu’nu yedi yıl boyunca yaptım, soruları hazırlarken de biraz bilgi edindim ama 'Etimolojik' bir gösteri yapabilecek seviyede değildi bilgim. Ancak ‘cahil cesareti’ olurdu, ismini de baştan koyalım dedik”
KELİMELERİ AYIRMADIM AMA KERATANIN HİKÂYESİ BAŞKA
Aslında Ali İhsan Varol kemik izleyicisinin aşina olduğu ekranda da anlattığı ama çok ayrıntısına girmediği hikâyeleri derlemiş toplamış, üstüne yenilerini eklemiş ve ortaya ‘Etimolojik Cahil Cesareti’ çıkmış. “Kelimeleri argodur, zararlıdır ya da yararlıdır diye ayırmadım, sempatik olarak kabul edebileceğimiz, zararsız gördüğümüz bazı kelimeler var ki argo bile az gelir onlara. Bazen çok ilginç anlamları da olabiliyor!" diyor. ‘Mesela?’ deyince, ‘kerata’yı söylüyor. Gösteride keratanın hikâyesini anlatırken eski Yunan’a kadar gidiyorlarmış. “Elastik başka bir anlamı daha var ama şimdilik bu kadar da bırakayım” diyor.
İŞLER GÜÇLER EKİBİNİN FİKRİNİ ÖNEMSİYOR
İşler Güçler ekibini de bilerek biraz bekletmiş gösteriyi izletmek için. "Biraz talaşını atayım istedim" diyor. Kuvvetle muhtemel ocak ayında onlar da izleyecek 'cahil cesareti'ni. İşin mizah dozajı onların yorumlarıyla artabilir. Varol onların mizahına güvendiğini, yorumlarını ve yönlendirmelerini önemsediğini söylüyor.
YİNE AYNI ŞEYİ YAŞASAM YİNE AYNI ŞEYİ YAPARIM
Varol’un kariyerinin köşe taşlarından bir Kelime Oyunu’ydu. Ali İhsan Varol’un ‘Gezi’ dönemindeki duruşu onu beyazcamdan uzaklaştırmış oldu. “Filmi geri sarsak o kelimeleri tekrar kullanır mıydı, yoksa daha konforlu kelimeler seçip yoluna devam mı ederdi?” Televizyon macerasından uzaklaştırdığı fikrine pek katılmıyor. “Kelime oyunu biraz bekliyor artık biraz daha da bekleyecek görüntü o yönde. Ama öyle bir formatı var ki bundan bir sene sonra da iki sene sonra da yapılabilir ve yapıldığında da insanlar keyifle izler” diyor. Televizyondaki tecrübesinin ‘kelime’den önceki kısmına işaret ediyor: “Ben on beş senedir televizyoncuyum zaten. Bu süre içinde bazısı yarışma programı bazısı eğlence bazısı da tamamen farklı formatta işler yaptım. Yine yapabilirim. O yüzden, 'şöyle oldu da bundan dolayı bu noktaya geldi' diye bir düşünce yok kafamda. İkincisi de o hal ve şartları yaşamak ve görmek ilginç bir deneyimdi. Yine aynı şeyi yaşasam yine aynı şeyi yapardım. Böyle bir pişmanlığım, ‘ay keşke yapmasaydım’ diye bir düşüncem asla yok.”
2016 İÇİN BİR KELİME SEÇSE...
2016 için bir kelime seçse Türkiye için, Türkiye’nin hangi kelimeye ihtiyacı var? 'Keşke o kadar çok kelime bilseydim keşke o kadar Türkçeye hakim olsaydım” diyor. “Vardır muhtemelen tam yerine oturan bir kelime de hakikaten ben dili o kadar bilmiyorum galiba. Kaldı ki durumu anlatacak bir kelime bir cümlem yok ne yazık ki! Keşke olsaydı, inanın büyük bir mutlulukla paylaşırdım.” - RADİKAL