Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2490
EURO
37,6024
IMKB
9.032,000
ALTIN
2.911,870
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"MERKEL'DEN GENÇ KIZ'A,: 'BAŞ ÖRTÜSÜ SENİN KARARIN MI'?
 MERKEL DEN GENÇ KIZ A,:  BAŞ ÖRTÜSÜ SENİN KARARIN MI ?
 
Almanya Başbakanı Merkel dün Başbakan Erdoğan ile birlikte öğrencilerle buluştu. Merkel bu toplantıda bsaşı örtülü bir lise öğrencisi Türk kızına, "Türban senin mi, ailenin mi kararı" diye sordu.
 
9.2.2008 - 09:40

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, dün Başbakan Tayyip Erdoğan ile Berlin’de buluştuğu Alman ve Türk öğrenciler arasındaki türbanlı bir genç kıza, "Türban senin mi ailenin mi kararı" sorusunu sordu. Merkel’in, Kevser adındaki türbanlı Türk öğrenci ile diyaloğu Erdoğan’ın yüzünün asılmasına yol açtı.

Erdoğan ve Merkel dün başbaşa görüşmenin ardından Türk ve Alman öğrencilerle buluştu. İki lider, bu buluşmanın ardından da birlikte yemek yeyip, ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakanlık’taki öğrencilerle buluşmada, Kevser adındaki türbanlı öğrencinin, örtündüğü için bazı Almanların kendilerine önyargılı davranmasından yakındı. Merkel, "Hangi önyargılar, garip mi bakıyorlar" dedi. Öğrenci, türbanı yüzünden kendisine eğitimsiz bir köylü gibi bakılmasından rahatsız olduğunu söyledi. Merkel de "Genç Türklerin Almanlara karşı önyargıları var mı" diye sordu. Bazı Türk öğrencilerden, "evet" yanıtı gelince, Merkel, "Giyimi biraz farklı olunca biraz yabancı olma konusu ortaya çıkıyor, bence cesur olmak gerekiyor" dedi.

TÜRBAN KİMİN KARARI Merkel, genç kıza, "Neden türban takıyorsun, senin mi, ailenin kararı mı" sorusunu yöneltti. Genç kızın yanıtı duyulmazken, Merkel, "Ablan da takıyor mu" diye sordu. Genç kızın "evet" yanıtı üzerine, "Ablan türban takmasaydı evde sorun olur muydu?" sorusunu yöneltti. Başka kültürlerden geliyor diye insanların bu tür soruları sormadığına dikkat çeken Merkel, "Sormaya cesaret etmedikleri zaman da güvenemiyorlar" dedi. Merkel, birçok sorunun da bu güvensizlikten kaynaklandığını belirtti.

TANIMAK GEREKİR Merkel, Türkler ile Almanların birbirlerini daha iyi tanımaları gerektiğini de belirtirken, "Evi, ailesi nasıldır, nasıl yemek pişirirler, nasıl yemek yerler, çay içerler, bunları öğrenmek gerekiyor, diğer kültürü tanımadığımız için sorunlar çıkıyor" dedi. Türbanlı öğrenci de Merkel’e, "Ne söylendiğinden çok nasıl söylendiği önemli. Bana sorulsa bilgilendirmek isterim. Ama baştan önyargılı sorulursa o insanı kırıyor" dedi.

DOĞU ALMANLAR DA YAŞADI Merkel de "bu kesinlikle doğru" diyerek, genç kıza hak verdi. Kendisinin Doğu Almanya’dan geldiğini anımsatan Merkel, birleşme döneminde Batı’da yaşayanların Doğu’dan gelenleri tanımadıkları için "orada bir şeyler öğrendiniz mi, özgür müydünüz, gülebiliyor muydunuz, normal hareket edebiliyor muydunuz, Batı televizyonlarını izleyebiliyor muydunuz" sorularını yönelttiklerini söyledi. "Birleşmeden sonra tabi bir çok gerginlik yaşandı" diyen Merkel, özellikle Doğu Almanya’dan gelen kadınlara "çalışan anne olur mu" diye sorulup, çocuklarını kreşi göndermeleri nedeniyle önyargılı davranıldığını anımsattı. Geçmişte Almanların göçmen olan Almanlarla evliliğe bile karşı çıktığını kaydeden Merkel, "İnsanın ben buyum diyerek kendine güvenmesi gerekiyor, ama hemen saldırganlaşmamak gerekir" dedi.

İKİ DÜNYA ARASINDAYIM Önyargılı tavırların Almanlar arasında olduğuna da dikkat çekerek, "Burada da dazlaklar var, tramvayda gördüğünüz zaman karakterini değil dış görünüşünü kıstas alarak hüküm veriyor" diyen Merkel, Türk öğrencilere, "Harika anne babalarınız, kültürünüz var, mükemmelsiniz ama bunları Almanların da öğrenmesi gerekiyor, kendinize güvenin" dedi. Merkel, entegrasyona büyük önem verdiklerini bildirdi. Merkel, "Ne kadar iyi yasalar yaparsanız yapın, entegrasyonun istenir bir şey olması lazım. Biri kalkıp yanlış yaptığında, milliyet ve ulustan hareketle bir dayanışma içinde olmak yanlış" dedi.

KAVGA ÇIKAR Erdoğan da entegrasyon konusunda Türkiye olarak her türlü desteği vermeye hazır olduğunu yineledi. Erdoğan, "Toplum içerisinde eğer bu entegrasyonu sağlayamazsak o zaman ne yazık ki sokak kavgalarını, birbirine farklı bakışları görürüz ki, o yanlış olur. Ötekileştirme anlayışının olmaması lazım. Türkiye’de, Almanca eğitim veren liseler var. Alman üniversitesinin kurulmasına çalışılıyor. Almanya’da da Türkçe eğitim veren liseler ile üniversite kurulması gerekir" dedi.

KARDEŞİM ENTEGRE OLACAKSINIZ "Kardeşim, entegre olacaksınız, buradaki huzurunuzun, mutluluğunuzun gereği bu" diyerek Almanya’da yaşayan Türklere mesaj veren Erdoğan, en büyük tehlikenin "gettolaşmak" olduğuna da dikkat çekti.

TÜRBAN SORUN MU Bir Alman gazetecinin, Türkiye’de türban takan kadınların sayısının artmasının AB açısından sorun oluşturup oluşturmadığı sorusuna Merkel, "Eyaletlerimizde farklı yasalar var. Bugün aramızdaki öğrencilerin birçoğunun türbanlı olduğunu gördük. Ama öğretmenler, resmi makamdakilerin türban takması genelde mümkün değil. Şimdi AB’ye üyelik bakımından bunun herhangi bir yansıması yok" yanıtını verdi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"TÜRBAN MESELESİ, YEREL SEÇİM YATIRIMI"

"SABAH 9, AKŞAM 5 YOK, GECE DE ÇALIŞIN"

"ATATÜRK OLSA BAYKAL'I PENCEREDEN ATARDI"
»  BAYAN POLİSLERE “DÜŞÜK BEL" AYARI
»  "ÖZAL'I ÖLDÜRENİ BİLİYORUM"
»  GÜL'E SOROS UYARISI
»  MUHALEFETİN ÜZERİNE ATILACAK EYLEMLER
»  TİYATRO'DA 10. CUMHURBAŞKANI SEZER'E YOĞUN ALKIŞ
»  YÜRÜRKEN CEPTELEFONUNUZU ŞARJ EDİN
»  TCDD, TRENLERDE EMNİYET KEMERİNE GEREK GÖRMEDİ
»  DANIŞTAY LOJMANLARININ ASANSÖRÜNDE TEHDİT YAZISI
»  CEM UZAN'A 31 YIL HAPİS İSTEMİ
»  "OSMANLI ÇÖKÜŞ SÜRECİNE GÖTÜRÜLÜYORUZ"
»  İRAN, DOĞAL GAZ'I YİNE KESTİ!
»  ALEVİLİKTE NAMAZ VAR MIDIR?
»  GÜL'E TÜRBAN PROTESTOSU
»  MHP'DEN TÜRBAN İSTİFASI
»  ERDOĞAN VE YÖK BAŞKANI HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
»  SINIRDA"KIRMIZI ALARM" VE " KARARTAMA" BAŞLADI
»  "SAYIN BAKANIM, BU NASIL ÇEVRİLECEK"
»  BAYKAL, ALMANYA YOLCUSU
»  HAYATIMIZI DEĞİŞTİRECEK YENİ YASALARA DİKKAT
»  SİGARAYLA SAVAŞANLAR VAKFINDAN SUÇ DUYURUSU
»  AR-GE KANUNUNDA YÖK BAŞKANI TARTIŞMASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.