Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Çankaya Sofraları”nın üçüncüsünde tarihçiler Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Yılmaz Öztuna'yı ağırladı. Prof. İlber Ortaylı, kardeşlerin iktidar için savaştığı Osmanlı'nın 11 yıllık 'bunalım dönemi'ni anlattı...Camlı Köşk'te basına kapalı olarak gerçekleşen yemek, yaklaşık 2 saat sürdü. Yemeğe, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve Cumhurbaşkanı Gül'ün Dışişleri Başdanışmanı Gürcan Türkoğlu da katıldı. Öztuna ve Ortaylı, yemeğin ardından Çankaya Köşkü'nden çıkışları sırasında gazetecilere yemeğe ilişkin açıklamalarda bulundular.
TARiHÇiLER NELER ANLATTI?
PROF. Ortaylı, masanın gündemini AKŞAM'a anlattı: Osmanlı tarihini konuştuk. İttihat ve Terakki dönemine gelemedik. Çok eskilerde kaldık. Tolunoğulları'ndan başladık, Selçuklular'dan geçtik. 1402-1412 yılları arasındaki Fetret Devri'nde bitirdik.
OSMANLI'NIN KARANLIK YILLARI
GÜL'ü de etkileyen AKP davasının konuşulduğu süreçte gündeme gelen Fetret Devri, Osmanlı'nın karanlık dönemi: Yıldırım Bayezid, Ankara Savaşı'nda Timur'a yenilince 5 oğlu taht kavgasına girmiş, Osmanlı çöküşten dönmüştü.
Fetret devri Köşk sofrasında
Köşk'ün 'fikir sofrası'nda buluşan Cumhurbaşkanı Gül, İlber Ortaylı ve Yılmaz Öztuna, İttihat ve Terakki dönemine gelemeden Fetret devriyle yemeği bitirdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk dönemindeki 'Çankaya fikir sofraları' geleneğinin devamı niteliğindeki yemeklerine tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Yılmaz Öztuna ile devam etti. Camlı Köşk'te iki saat süren öğle yemeğinde ana gündem İzmir'in kaybettiği Expo 2015'ti. İzmir'e destek için bizzat Paris'te bulunan Gül, Almanya, İngiltere ve Fransa gibi Avrupa devletlerinin İzmir için oy kullandığını; Okyanusya'daki ada devletlerinin Milano lehine verdikleri oylar nedeniyle seçimin kaybedildiğini söyledi. Mönüde şarap bulunmasına karşın tarihçiler su içmeyi tercih etti. Prof. Ortaylı, “Kolesterolüm var. Önüme Petrus koysalar içemezdim” dedi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve Gül'ün Dışişleri Başdanışmanı Gürcan Türkoğlu da yemeğe katıldı.
Yemekten sonra Öztuna, “Sayın Cumhurbaşkanı ile çok güzel bir kültür, sanat, tarih, coğrafya turu yaptık. Çok güzel vakit geçirdik” dedi. Prof. Ortaylı ve kendisinin Osmanlı tarihçisi olduğunu belirten Öztuna, Gül'ün de Osmanlı tarihiyle yakından ilgilendiğini söyledi. 'İlber Hoca' ise, İttihat ve Terakki dönemine bile gelemediklerini belirterek, “Çok eskide kaldık. Tolunoğulları'ndan başladı işler, Selçuklular'dan geçtik. Yani 1402-1412 arasında Fetret Devri'nde bitti diyelim” dedi.
SOHBET ÖYLE TATLIYDI Kİ
Ortaylı yemekte levrek yediklerini belirterek, “Bir de saray tatlısı ikram ettiler” diye ekledi. Öztuna da, “Sohbet o kadar tatlıydı ki, yediğimizi de unuttuk” dedi. Mönüde; zeytinyağlı kuşkonmaz, peynirli su böreği, levrek ızgara, yeşil salata, saray tatlısı, Türk kahvesi, Doluca Sarafin Chardonnay ve Merlot şarapları vardı.
Fetret Devri (1402-1413)
OSMANLI Devleti'nde Yıldırım Bayezid'in 1402'de Ankara Savaşı'nda, Timur İmparatorluğu'nun kurucusu olan Timur'a yenilip esir düşmesi sonucu ortaya çıkan ve Yıldırım Bayezid'in oğulları arasındaki taht kavgaları nedeniyle 11 yıl süren kargaşa dönemidir.