Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2076
EURO
37,9004
IMKB
9.351,000
ALTIN
2.927,310
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"PETRUS GETİRSELER YİNE SU İÇERDİM"
 PETRUS GETİRSELER YİNE SU İÇERDİM
 
Cumhurbaşkanı Gül Türkiye'nin iki ünlü tarihçisini ağırladı. Çankaya sofrasında Doluca Sarafin Chardonnay ve Merlot şarapları ikram edildi, tarihçiler su içti.
 
2.4.2008 - 09:17

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Çankaya Sofraları”nın üçüncüsünde tarihçiler Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Yılmaz Öztuna'yı ağırladı. Prof. İlber Ortaylı, kardeşlerin iktidar için savaştığı Osmanlı'nın 11 yıllık 'bunalım dönemi'ni anlattı...Camlı Köşk'te basına kapalı olarak gerçekleşen yemek, yaklaşık 2 saat sürdü. Yemeğe, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve Cumhurbaşkanı Gül'ün Dışişleri Başdanışmanı Gürcan Türkoğlu da katıldı. Öztuna ve Ortaylı, yemeğin ardından Çankaya Köşkü'nden çıkışları sırasında gazetecilere yemeğe ilişkin açıklamalarda bulundular.

TARiHÇiLER NELER ANLATTI?

PROF. Ortaylı, masanın gündemini AKŞAM'a anlattı: Osmanlı tarihini konuştuk. İttihat ve Terakki dönemine gelemedik. Çok eskilerde kaldık. Tolunoğulları'ndan başladık, Selçuklular'dan geçtik. 1402-1412 yılları arasındaki Fetret Devri'nde bitirdik.

OSMANLI'NIN KARANLIK YILLARI

GÜL'ü de etkileyen AKP davasının konuşulduğu süreçte gündeme gelen Fetret Devri, Osmanlı'nın karanlık dönemi: Yıldırım Bayezid, Ankara Savaşı'nda Timur'a yenilince 5 oğlu taht kavgasına girmiş, Osmanlı çöküşten dönmüştü.

Fetret devri Köşk sofrasında

Köşk'ün 'fikir sofrası'nda buluşan Cumhurbaşkanı Gül, İlber Ortaylı ve Yılmaz Öztuna, İttihat ve Terakki dönemine gelemeden Fetret devriyle yemeği bitirdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk dönemindeki 'Çankaya fikir sofraları' geleneğinin devamı niteliğindeki yemeklerine tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Yılmaz Öztuna ile devam etti. Camlı Köşk'te iki saat süren öğle yemeğinde ana gündem İzmir'in kaybettiği Expo 2015'ti. İzmir'e destek için bizzat Paris'te bulunan Gül, Almanya, İngiltere ve Fransa gibi Avrupa devletlerinin İzmir için oy kullandığını; Okyanusya'daki ada devletlerinin Milano lehine verdikleri oylar nedeniyle seçimin kaybedildiğini söyledi. Mönüde şarap bulunmasına karşın tarihçiler su içmeyi tercih etti. Prof. Ortaylı, “Kolesterolüm var. Önüme Petrus koysalar içemezdim” dedi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve Gül'ün Dışişleri Başdanışmanı Gürcan Türkoğlu da yemeğe katıldı.

Yemekten sonra Öztuna, “Sayın Cumhurbaşkanı ile çok güzel bir kültür, sanat, tarih, coğrafya turu yaptık. Çok güzel vakit geçirdik” dedi. Prof. Ortaylı ve kendisinin Osmanlı tarihçisi olduğunu belirten Öztuna, Gül'ün de Osmanlı tarihiyle yakından ilgilendiğini söyledi. 'İlber Hoca' ise, İttihat ve Terakki dönemine bile gelemediklerini belirterek, “Çok eskide kaldık. Tolunoğulları'ndan başladı işler, Selçuklular'dan geçtik. Yani 1402-1412 arasında Fetret Devri'nde bitti diyelim” dedi.

SOHBET ÖYLE TATLIYDI Kİ

Ortaylı yemekte levrek yediklerini belirterek, “Bir de saray tatlısı ikram ettiler” diye ekledi. Öztuna da, “Sohbet o kadar tatlıydı ki, yediğimizi de unuttuk” dedi. Mönüde; zeytinyağlı kuşkonmaz, peynirli su böreği, levrek ızgara, yeşil salata, saray tatlısı, Türk kahvesi, Doluca Sarafin Chardonnay ve Merlot şarapları vardı.

Fetret Devri (1402-1413)

OSMANLI Devleti'nde Yıldırım Bayezid'in 1402'de Ankara Savaşı'nda, Timur İmparatorluğu'nun kurucusu olan Timur'a yenilip esir düşmesi sonucu ortaya çıkan ve Yıldırım Bayezid'in oğulları arasındaki taht kavgaları nedeniyle 11 yıl süren kargaşa dönemidir.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İHLAS'A ÖZEL VERGİ AFFI MADDESİ

TMSF, ÇAVİT ÇAĞLAR'IN KÖŞK'ÜNE GEÇ EL KOYDU

AKP'YE REFORM UYARISI
»  "TÜRK BAYRAĞINI RÜZGAR UÇURDU DESEK"
»  ABD'DEN OY ORANINA ATIF
»  OTOMOBİL FİYATLARI ZAMLANDI
»  AKP'Lİ VEKİLLERE, 'SAKİN OLUN' TALİMATI
»  DANIŞTAY'DAN ADALET BAKANLIĞI'NA KÖTÜ HABER
»  CUMHURBAŞKANI OLARAK KALABİLİR Mİ?
»  KUZEYIRAK'TAN ÇUKURCA'YA HAVAN SALDIRISI
»  "KİM BU DARBECİLER?"
»  FIRILDAK KUBİ..!
»  AKP MYK SONRASI FIRAT AÇIKLAMA YAPTI
»  AKP, YOL HARİTASINI BELİRLEDİ
»  İTALYANLARDAN İZMİR'E EXPO JESTİ
»  GÜL VE BABACAN, ROMANYA YOLCUSU
»   SİVAS'I KARIŞTIRAN HABER ŞAKA ÇIKTI
»  "AKP, İSOT TARLASINDA"
»  BAYKAL'DAN BÜYÜKANIT'A BAŞSAĞLIĞI
»  HERKES, 'BEN HAKLIYIM' DEYİNCE RAPORU TRAFİK TUTTU
»  MECLİS'TE ŞÜPHELİ PAKET PANİĞİ
»  MECLİS'E YÜRÜYEN PROTESTOCULARA POLİS ENGELİ
»  "12 ÇOCUK YAPMAK İSTİYORUM"
»  DEMİREL, KAPATMA DAVASINI SAVUNDU
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.