Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0831
EURO
38,0633
IMKB
9.976,000
ALTIN
2.841,680
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"SAHTE ÇÜRÜK" DAVASI'NDA SON DURUM
 SAHTE ÇÜRÜK  DAVASI NDA SON DURUM
 
DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 97 kişinin 'askerlikten kurtulmak için hile yapmak ve buna iştirak etmek' suçlarından yargılandığı davanın ilk duruşması bugün yapıldı.
 
21.4.2008 - 21:05
Davanın ilk duruşmasına, sanıklar ve avukatları katıldı

Hava Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı'nda bulunan spor salonunda kurulan mahkemede görülen davanın ilk duruşmasına sanıklar ve avukatları katıldı.

Duruşma öncesinde bazı sanık avukatları, mahkeme salonuna girerken nizamiyede üst ve çantalarının el yordamıyla arandığını, baro kimliklerinin fotokopilerinin alındığını belirterek, bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6'ncı maddesinde yer alan "Adil yargılama hakkının ihlali" kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Mahkemenin tabii hakimlik ilkesine aykırı kurulduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca sivil kişileri askeri mahkemenin yargılamasının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemenin "görevsizlik kararı" vermesini isteyen bazı sanık avukatları, davanın sivil mahkemelerde görülmesini talep etti.

Bu sırada söz alan sanıklar İbrahim ve Ayhan Eke'nin avukatı Şule Nazlıoğlu Erol, mahkeme girişinde yapılan aramaların kendilerini rahatsız etmediğini, aksine son derece düzenli bir duruşma salonu hazırlandığını, bu duruma itiraz eden avukatların "kendi adlarına konuşma yaptıklarını" söyledi.

Sanık Nurettin Demirtaş'ın avukatı Faruk Duran da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türkiye'nin bağlı olduğu yasa hükümlerinin sivil kişilerin askeri mahkemede yargılanamayacağına işaret ettiğini belirterek, bazı avukatların "görevsizlik kararı verilmesi" talebine katıldığını bildirdi.

Görevsizlik istemine ret

Askeri Savcı Albay Ahmet Zeki Üçok ise, Adalet Bakanlığı'nın birkaç yıl önce ağır ceza hakimlerini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne inceleme amaçlı götürdüğünü ve buraya girerken de çok sıkı bir şekilde üst araması yapıldığını belirtti.

Üçok, 353 Sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Hakkında Kanun'un 13'üncü maddesinde, "asker ve sivil şahısların müşterek işledikleri suçlarda suçun Askeri Ceza Kanunu'nda yer alması durumunda şahısların yargılanmasının askeri mahkemede yapılacağının" yer aldığını belirterek, bazı avukatların "görevsizlik kararı verilmesi" taleplerinin reddini istedi.

Savcının görüşünün alınmasının ardından, Mahkeme Başkanı Hakim Albay Ahmet Erdem, duruşmaya 10 dakika ara verdi.

Erdem, aranın ardından, sanıkların üzerine atılı suçu asker ve sivil şahıslar olarak müşterek işlediklerinin iddia edildiğini ve müşterek suçlarda 353 sayılı yasanın yargılama görevini askeri mahkemelere verdiğini belirterek, "görevsizlik kararı verilmesi" taleplerinin reddedildiğini bildirdi.

Erdem, ayrıca askeri mahkemelerin tabii hakimlik ilkesine aykırılık taşımadığını, askeri hakimlerin de adli hakimler gibi 3'lü kararname ile atandıklarını ifade etti.

Askeri Savcı Üçok, iddianameyi özetleyerek yaklaşık 2 saatte okudu. İddianamenin okunmasının ardından bazı sanık avukatları, duruşmanın yarına ertelenmesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Erdem, bu talebi yerinde görerek, duruşmayı yarın saat 10.00'a erteledi.

10 yıla kadar hapis istemi

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı'nca açılan davanın iddianamesinde, DTP Genel Başkanı Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 72 kişinin, Askeri Ceza Kanunu'nun (ACK) 81/1'inci maddesinde düzenlenen" askerlikten kurtulmak için hile yapmak" suçu kapsamında 10'ar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Bu kişilerin isimleri şöyle sıralanıyor:

"Hasan Şimşek, Mahmut Başdemir, Muharrem Yalın, Nihat Yılmaz, Halil İbrahim Acar, Vedat Kakus, Serdar Kabasakal, Ayhan Sönmez, Serkan Ayrancı, Servet Gül, Husret Ayhan, Halil Özçelik, Ali Ataseven, Çelebi Uluer, Eyüp Kuru, Basri Öz, Volkan Ablak, Kadir Kerem Kurt, İsmail Şahin Pulat, Arif Çelikten, İdris Akay, Mehmet Faruk Baştürk, Filo Mehmet Tümer, İsmail Sert, Ertuğrul Erçakı, Mehmet Özkan, Rahmi Solmaz, Latif Akbal, Güven Kaymaz, Serhan Şerafettin Güneyli

Enver Geçgel, Murat Tantekin, Mehmet Geter, Ertuğrul Makina, Bülent Hasılcıo, Yakup Kılınç, Serkan Özdemir, Akın Ürgenç, İskender Yıldırım, Ramazan Karaca, Mehmet Selim Balıkçı, Nedim Sarıhan, Nurettin Demirtaş, Abdurahman Tunçöz, Murat Akin, Ahmet Çağlar, Şehabettin Karabut

Adnan Bayram, Ahmet Nesih Önal, Burhanettin Murat Sarıgöz, Cahit Balyen, Emre Akdeniz, Ender Çoban, Ercan Sadağ, Eşref Avcı, Fatih Terzioğlu, Furkan Kılıç, Hacı Ömer Sıradağ, Hakan Sezer, Hasan Sever, Kamiran Dağlar, Kazım Örüç, Levent Tekçe, Mehmet Güler, Nazmi Avcı, Nizamettin Onar, Ramazan Batbay, Ramazan Koç, Serkan Tanrıkulu, Şeyhmus Baytak, Tahir Demir, Yalçın Çavuş."

730 yıla kadar hapis cezası istemi

İddianamede, Aytekin Demirdaş, Levent Özcan, Bülent Atilla, Turgut Gündüz, Mehmet Özkaplan, İmdat Bozkurt, Orhan Doğanay, Süleyman Eke, Abdulcebbar Akın, Remazan Özdemir, İbrahim Ethem Eke, Kadir Soytürk, Yüksel Şanlı, Yalçın Dursun, Ayhan Eke, Gürbüz Altınel, Sema Çavuşoğlu (Demiralan), Beşgül Alçın (Dobada), Salih Doğan İşlek, Muharrem Özsarı, Mehmet Ali Özdemir, Mehmet Özsoy, Veli Çırk ve Muzaffer Yıldız'ın ise ACK'nın 81/2'NCİ maddesinde yer verilen "askerlikten kurtulmak için hile yapmak suçuna iştirak etmek" suçundan 730 yıla kadar değişen sürelerle hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

İddianamede, hakkında "olayların baş aktörü şüpheli" ifadesi kullanılan Aytekin Demirdaş'ın "73 sahte askerliğe elverişsiz raporu düzenleyen kişi" olduğu kaydedilerek, ACK'nın 81/2'nci maddesinde düzenlenen ceza yaptırımının, bu sanık hakkında 73 kez uygulanması (toplam 730 yıla kadar) istenirken, "olayların iki numaraları aktörü şüpheli Levent Özcan" hakkında ise yaptırımın 42 kez uygulanması talep ediliyor.

Davanın iddianamesinde, Tekin Demircan'ın da ACK'nın 81/1-2'nci maddelerinde yer verilen "askerlikten kurtulmak için hile yapmak ve buna iştirak etmek" suçlarından cezalandırılması isteniyor.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SMS'TE 'İ' SKANDALI, 2 ÖLÜ

CHP'NİN DAYANIŞMA YEMEĞİNDE KAVGA

ÇOCUĞUNU ÖLDÜREN SEVGİLİSİYLE EVLENDİ!
»  FUHUŞ ADRESİ, DEVLET DAİRESİ!
»  12 YAŞINDA BEBEĞİ OLDU
»  KASIMPAŞA ÜLKÜ OCAĞI'NA BASKIN
»  KAÇIRDIKLARI İŞADAMINA İŞKENCE YAPTILAR
»  OTOMOBİL'DE TECAVÜZ ETTİ, KAÇTI
»  İSTANBUL DEĞİL, SANKİ DAĞBAŞI!
»  ADLİYE'Yİ UÇURACAK OLAN BOMBACI KIZ TUTUKLANDI
»  PİPPA BACCA'NIN KATİLİNİ ÖLDÜRÜLME KORKUSU SARDI
»  POLİS MÜDÜRÜ'NÜ AHLAK POLİSİ OTELDE BASTI
»  AĞZINI EGZOZ BORUSUNA DAYAYIP ÖLDÜRDÜLER!
»  BAKIRKÖY ADLİYESİNDE KANLI İNFAZ
»  OYUNCU YALÇIN DÜMER'E 33 YIL
»  BU SİLAHLAR KİME GİDİYORDU?
»  CİNAYETİN SIRRINI BU RESİM ÇÖZECEK..!
»  RÖFLELİ CANLI BOMBAYA 22 YIL HAPİS
»  NİKAHLI EŞE TECAVÜZ'DEN 10 YIL YEDİ
»  Ş.URFA'DA AŞİRETLER BİRBİRİNE GİRDİ, 5 ÖLÜ 4 YARALI
»  ÇALINAN BİLGİSAYARINI İNTERNETTE İZ SÜRÜP BULDU
»  FOTOMODEL'E AHLAKSIZ TEKLİF VE DAYAK YARGIDA
»  HALUK LEVENT HAKKINDA YAKALAMA EMRİ ÇIKTI!
»  ÜSKÜDAR ADLİYESİNDE CANLI BOMBA PANİĞİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.