Türkiye Büyük Millet Meclisi, 22 dönem, 4. Yasama yılına Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın yönettiği ve açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in yaptığı oturumla başladı. Genel Kurul öncesi, TBMM bahçesinde bulunan anıta Çelenk konuldu. Cumhurbaşkanı Sezer, TBMM Başkan Vekili İsmail Alptekin tarafından törenle karşılandı.
15.00’de açılan TBMM Genel Kurulu’nda ilk konuşmayı Meclis başkanı Bülent Arınç yaptı. Arınç, Türkiye’nin, yaşadığı sorunların üstesinden kolayca geleceğini söyledi. TBMM başkanı Arınç, AB ile ilgili olarak ise, “Bu ülke aciz ve Avrupa’ya mecbur bir ülke değildir. Biz AB üyesi olmak için her şeyimizi feda edecek kadar onurumuzu yitirmedik” dedi.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan, ANAP Genel Başkanı Erkan mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, iktidar ve muhalefet milletvekilleri hemen hemen tam kadro TBMM’deki yerini aldı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal yurtdışında olduğu için Genel kurul açılışına katılmadı. Yabancı konuklar ve eski milletvekilleriyle dinleyiciler de kendilerine ayrılan yerden Cumhurbaşkanı Sezer’in konuşmasını dinledi.
SEZER’DEN ÖNEMLİ MESAJLAR.
Arınç’ın kısa konuşmasından sonra kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, AB’ye ve AKP hükümetine önemli mesajlar verdi. İşte Sezer’in konuşmasında dile getirdiği mesajlar:
“AB’YE BAŞKA TAVİZ YOK”
İki gün sonra Türkiye’nin AB’ne üyelik içinr görüşmelere başlaması öngörülmektedir. Türk Ulusu AB yolunda ek koşullar dayatılmasını ve ülkemize karşı ayrımcılık yapılmasını kabul etmeyecektir. Türkiye’ye karşı sergilenen olumsuz duygular ve önyargılar sonucu alınan kararlardan üzüntü duymamak olanaksızdır. Ancak başlayan süreç, geri dönülmez bir aşamaya gelmiştir. Türkiye, Avrupa Birliği’ne üye olmaya kararlıdır ve bu süreci onurunu koruyarak tamamlayacaktır.
YENİ SEÇİM SİSTEMİ
Çoğulculuk, demokrasilerde muhalefeti önemli kılmakta, muhalefetin varlığı ve etkinliği seçim sistemiyle sağlanabilmektedir. Temsilde adalet aleyhine, yönetimde istikrar ilkesine ağırlık veren bir seçim yönetimi, aynı zamanda seçme ve seçilme hak ve özgürlüğüne getirilen ağır bir sınmırlama olacaktır. Bu nedenle, yönetimde istikrar ve temsilde adalet ilkelerinin kabul edilebilir bir denge içinde seçim sistemine yansıması demokratik toplum düzeninin gereğidir.
MEDYADA YABANCILAŞMA
Görsel ve işitsel medyanın kamuoyunu etkileme gücü, dolayısıyla bu gücün olumsuz kullanılması olasılığının yüksekliği, yabancılaştırma olgusunun da çok iyi düşünülmesini zorunlu kılmaktadır.
STRATEJİK ÖZELLEŞTİRMELERE DİKKAT!
Özelleştirilen her işletme ve varlıkta tüm yurttaşların katkısı bulunduğu dikkate alınarak kamuoyunun haklı duyarlılığı üzerinde titizlikle durulmalı; ülke yararına uygun olmasına ve ‘sosyal Hukuk devleti’ niteliğinin zedelenmemesi için gereken önlemleri içermesine özen gösterilmelidir. Ülkenin içindre bulunduğu koşullar nedeniyle kimi stratejik kurum ve kuruluşların özelleştirilmesinde daha özenli hareket edilmesi, özelleştirmenin yabancılaştırmaya dönüşmemesi ve gerçek değer üzerinden yapılması, yeni teknoloji, yeni yatırım ve yeni istihdam olanakları yaratılması gerektiği açıktır.
İŞSİZLİK VE CARİ AÇIK TEHLİKESİ
İşsizlik önemli bir sorun olarak önceliğini korumaktadır. İşsizlik oranının yüksekliği göz önünde tutulduğunda, istihdam olanaklarını artıracak ivedi önlemler alınması gereği ortaya çıkmaktadır. Ödemeler dengesi yönünden büyük önem taşıyan cari işlemlerdeki açığın sürekli artması ve bunun hareket yeteneği yüksek fonlarla finansmanı, ekonomiyi denetim dışı riskler karşısında kırılgan duruma getirmektedir.
İRTİCA YAYGINLAŞIYOR
Toplumsal, kültürel, siyasal ve ekonomi alanlarında giderek yaygınlaşan din istismarcılığı bir yandan anayasal düzenimize ve demokratik gelişimimize, öte yandan İslam Dinine büyük zarar vermektedir. Türkiye’nin ülkedeki irticai tehdide karşı en büyük güvencesi laik düzenidir. İrticaya karşı savaşım, temel dayanağını ve gücünü Anayasa ve yasalardan, Ulusumuzun çağdaş değerler ve uygarlık yönünde gelişme kararlılığından almaktadır.
ZORUNLU EĞİTİM 12 YIL
Türkiye, eğitim alanında AB ölçütlerine ulaşmayı hedef olarak benimsemiştir. Bu kapsamda zorunlu öğretim süresinin 12 yıla çıkartılmasının zamanı gelmiştir. Sanayileşen, hizmet sektörleri çeşitlenerek gelişen ekonomilerde mesleki teknik öğretim önem kazanmaktadır.
ULUSAL BİRLİK UYARISI
Atatürk Ulusçuluğu ırkçı değildir; ulusal sınırlar içinde yaşayan, Ulus ve ülkenin bütünlüğü için yazgı birliği yapan herkesi Türk Ulusu’ndan saymaktadır. Atatürkçü düşüncede ‘birlik’ ulusal devletle sağlanmış ve ulusçuluk ilkesi bu birliği pekiştiren en önemli öğe olarak öngörülmüştür.
TERÖR İÇİN SINIR ÖTESİ MESAJI
Kendi sınırlarımız içinde gerekli önlemleri kararlılıkla almaktayız. Bununla birlikte, terör örgütünün tümüyle yok edilmesi için Irak’taki öğelerinin de temizlenmesi gerekmektedir. Bu konudaki kaygılarımızın ilgili taraflarca dikkate alınmasını beklemekteyiz. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyi’nin çeşitli kararları, terörle savaşımda yardım, destek ve işbirliğini zorunlu kılmaktadır.
UNAKITAN’A HATIRLATMA
Cumhurbaşkanı Sezer, konuşma metninde, “Sümerbank’ı sattık, bitti, yakında adını tarihten kazıyacağız” yolunda sözler sarfeden Maliye Bakanı Unakıtan’ı da unutmadı. Sezer, Unakıtan’ın bu sözlerine, “Ulusal kalkınma sürecinde tarihsel bir görevi yerine getiren kimi kuruluşlarımızın özelleştirilseler de ulusumuz için tarihten silinmeyecek kadar önemli ve değerli olduklarını anımsatmak istiyorum” diye karşılık verdi.