Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2570
EURO
37,6494
IMKB
9.087,000
ALTIN
2.915,330
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
''SIRAT KÖPRÜSÜNDE SİYASET YAPIYORUZ''
 SIRAT KÖPRÜSÜNDE SİYASET YAPIYORUZ
 
Aysel Tuğluk'un dediği gibi, 'etek giymeye yeni alışırken', daha Meclis koridorlarını ezberleyemeden DTP'nin kapatılma süreci başladı... Sırrı Sakık, 'Böyle bir olay yokmuş gibi davranmaktan başka çaremiz yok' diyor...
 
19.12.2007 - 07:57
Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden..." "İronik olacak bu fotoğraf. Meşru siyasetin merdivenlerinden çıkıyoruz, ağır ağır" deyince ben, Ahmet Türk şiirin devamını getiriyor Mardinli hançeresinden çıkan yumuşak sesiyle:
"Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak/ Ve bir zaman bakacaksın semaya ağlayarak/ Sular sarardı yüzün perde perde solmakta/ Kızıl havaları seyret ki akşam olmakta... Böyle miydi o şiir?"
Aysel Tuğluk gülüyor:
"Bize siyaset yaptırmadıkları için böyle işte şiir okuyoruz."
Meclis'teki siyasetlerine "PKK'yı kınama vizesi" uygulandığı için, seçim bölgelerinden gelen sert ve milliyetçi siyasetin baskısı yoğunlaştığı için, parti içi kazanlar seçim sonuçlarından sonra kaynamaya başladığı için, partinin Meclis dışı, yeni genel başkanı bir kaç saat içinde derdest edileceği için ve daha bir sürü şey için DTP'li vekillerin işi bugün çok zor.
"Perde perde soluyor yüzleri" bu yüzden. "Semaya bakıp ağlamıyorlar" belki ama Kürt siyasetinin "özeleştiri verme" geleneğini yerine getiriyorlar. Ahmet Türk şöyle diyor:
"Halk, DTP'den beklediği dik duruşu göremedi. 'Devlet DTP'yi yaşatmaz' diyorlar. AKP de Kürtler için sığınacak liman oluyor. Kürtler İslamcı oldu, diye görmemek lazım. 70'lerde Ecevit insanlara bir umut vermişti, büyük destek aldı bölgeden. Şimdi de AKP bir umut verdi, kazanması bundan. Ama o umudun ardından ne çıktı? Operasyon!"

'DTP?başarısız olmadı'

Sırrı Sakık ise "Yoksulluğu istismar ettiler" diyor. Tuğluk, "Politikalarını teşhir etmekte yetersiz kaldık" diye başlıyor söze. Devam ediyor:
"AKP, resmi ideolojiyle derdi olduğuna ikna etti Kürt halkını. Seçim sonuçlarını şöyle okumak lazım: Halk, sorunun çözümü için DTP ile AKP'ye birlikte görev verdi. Ama doğrudur, biz seçim çalışmalarında kimlik üzerinden gittik. Aç insanlara barış anlattık. Sosyal politikalarımızı anlatmadık. Böyle olunca da marjinalleştik."
Ahmet Türk bu marjinalleşmeyi kabul etmiyor, "DTP başarısız olmadı, AKP başarılı oldu. Biz CHP'ye çattıkça halk AKP'ye destek verdiğimizi sandı" şeklinde yorumluyor sonuçları.
Bir de kapatma davası meselesi var. Meclis'e daha yeni girmişken, Aysel Tuğluk'un dediği gibi "etek giymeye yeni alışırken", daha Meclis koridorlarını ezberleyemeden DTP'nin kapatılma süreci başladı. Sırrı Sakık "Böyle bir olay yokmuş gibi davranmaktan başka çaremiz yok" diyor, "Yoksa hiçbir şey yapamayız".
Üstelik biz konuşurken partinin, dün gözaltına alınan, Meclis dışındaki genel başkanı Nurettin Demirtaş Londra'dan uçağa biniyor. Bu baskılara başka baskılar da ekleniyor. Ahmet Türk bölgeden söz ediyor:
"Bazı Kürt aydınları bizi desteklemek istemiyor. Bu yüzden de 'birleşik, demokratik Kürdistan'dan söz ediyorlar. Burası Avrupa değil, burası Ortadoğu. Ortadoğu'nun gerçeğine uygun davranmak gerekiyor."
Aysel Tuğluk ise bir noktaya dikkat çekiyor:
"Eski hayalden bahsedip bizi eleştirenlerin hepsi zenginleşti. Hepsinin çocukları özel okullarda okuyor. Dikkat etmek lazım."
Yine de Kürtlerin artık siyaseti ve siyasetçiyi daha çok sorguladığını, DTP'nin seçimlerden aldığı sonucu böyle okumak gerektiğini söylüyor.
Vekiller, bölgede bir moral dağınık olduğunu kabul ediyor Ahmet Türk şöyle diyor:
"Doğrudur, bölgede herkesin kafası çok karışık."
Laf dönüp dolaşıp AKP'nin aldığı bölge oylarına geliyor. Türk AKP'nin bölgede kazandığı başarının "prim bağımlılığı" ile ilgili olduğu görüşünde:
"AKP giderse çiftçinin bağımlı kılındığı primler kesilecek havası yarattılar. Bölge yoksullaştırıldı. Kendimden örnek vereyim. Bölgenin en zenginiydim. Şimdi yoksullaştım."
Sakık ise kimlik ve kültürel haklar politikasıyla sosyal politikaları erteledikleri görüşünde. "Biz zaten hayatı erteleyen bir siyasi gelenekten geliyoruz" diyor. Ekliyor:
"Bir de tabii parti kadroları küstürüldü. İnsanlar gönül koydu partiye çünkü parti içi demokrasi yeterince işlemiyor."
Aysel Tuğluk "Sırat Köprüsü'nde siyaset yapıyoruz" diyor. Tekrar "kınama vizesinden" söz ediyoruz. Ahmet Türk soruyor:
"Diyelim kınadık. Sonra ne olacak? Var mı bir planları? Anayasada nasıl bir değişiklik yapacaklar? Bunu söyleyebiliyorlar mı?"
Hepsinde itiraf etmekten kaçındıkları bir kırıklık. Ve ağır ağır çıkıyoruz Meclis'in merdivenlerinden...


Bölgede yeni bir Kürt tipi mi yaratılacak?

Diyarbakır'da genç bir sinemacı şöyle sordu:
"'Kürtlere Meclis'te şans verildi' deniyor. Bu ne kadar aşağılayıcı bir söylem. Kim kime şans veriyor? Neden yukarıda Türkler var da aşağıdaki Kürtlere 'şans' veriyorlar? Biz bu ülkede birlikte yaşamıyor muyuz? Bu siyaset hepimizin siyaseti değil mi?"
Kürt meselesiyle ilgili medyanın ve siyasetin, giderek çıtası aşağı çekilen, açısı daralan bir "meşru söylemi" var hakikaten. Üstelik bazen o kadar içe işlemiş oluyor ki bu "meşru ayrımcılık" ayrımcı bir şey söylendiği bile anlaşılmıyor. Yapmamız gereken dönüp kendimize bakmak, tek tek ayıklamalıyız düşündüklerimizi. Kürtler de Türkler de...
Ama bir yandan bomba sesleri... "Kulaklar dağda" denilerek şimdiden beklenmeye başlayan "dağın ayak sesleri".
Ya bütün bunların arasında siyaset yapmaya çalışan DTP'li milletvekilleri? Partileri kapatılırsa ne olur? Onlar için yeni bir parti kurmak "prosedür meselesi". Ama uzaklara gidecek mesaj şu olacak:
"Kürtler, söz ile siyaset yapamaz!"
Bu, Türkiye'nin yeniden 90'lara dönmesine neden olur mu? Hayır. Çünkü ne hayal eski hayal ne de bölge eski bölge. Ama şunu da söylemek lazım DTP kapatılırsa Türkiye ve bölge 90'lardan daha iyi olmaz.
Ne olur?
Bölgede insanların "Devlet ve AKP, bu meseleyi bölgede İslamı ve liberal ekonomik politikaları yükselterek çözecek" gibi bir izlenim var. Bütün bu gezilerde hiç konuşmayan fotomuhabir arkadaşım Yurttaş ise ilk kez konuşuyor. Şöyle:
"Arkadaş, Fethullah'ın okulları yoksul çocuklar için bedava sınıf atlama yolu. Bu çocuklar bu okullarda okutulacak. Sonra o çocuklar büyüyüp yeni alışveriş merkezlerinde alışveriş yapacak. Al sana toplumsal barış!
Olabilir mi?
Bölgede "başka bir Kürt" yaratılabilir mi?
Bunu zaman gösterecek.


'Kürtçe mevlit okutuyoruz'

"Namaz kılarken 'Allahım beni sağcı yapma' diye dua ederdim"
AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, İstanbul'da solcu Kürt öğrenci evlerinde 'Allah var mıdır yok mudur?' diye tartışırken, eylemle mescit arasında bölünürken ilk gençliğinde "Müslüman sosyalist" olduğunu söylüyor.
"Şimdi sağ bir partide politika yapmak zor geliyordur" diyorum.
"AKP, sağ bir parti değildir" diyor.
Kullandığı tamamiyle sol jargonun yarattığı "akrabalık" konforuna sığınıp "Alla'aşkına bunu demeyin!" diyorum, gülüyoruz:
"Yok, hakikaten. AKP, merkez partidir!"
Bölgenin "dinle arasına koyduğu mesafenin" AKP ile kalktığını anlatan Kurt, Fethullah, Hizbullah ve diğer dini örgütlenmelerle AKP'nin nasıl geçindiğini sorduğumda şöyle diyor:
"Bizim kötü olduğumuz bir yapı yok burada."
AKP'nin bölgede Kürtçü bir politika izlediği üzerine anlatılanları soruyorum Kurt'a:
"DTP de Apoculuk dışında aykırı şeyler söylemiyor. AKP, insanları tavana zıplatmayacak şeyler söylüyor."
Kurt, "bölge hassasiyetlerine" uygun politika yaptıklarını da kabul ediyor:
"Ramazanda tabii ki Kürtçe mevlitler, Kürtçe ilahiler okuttuk. Dengbejler çıkardık ramazan çadırlarına."


Alkış korkusu!..

Meclis lokantasında yemek yiyen eski vekiller masamızın yanından geçerken durup tek tek DTP'lilerle bayramlaşıyorlar. Meclis'in bu barışçıl havası üzerine konuşuyoruz sonra. Sırrı Sakık, "Bazı vekillerin bizimle ilgili ikili tavırları var" diyor, "Ekrandaki ve kulisteki".
Anlatılanlara bakılırsa AKP'li vekiller DTP'liler konuşma yaptıktan sonra "Altına imzamızı atarız" deseler de bunu "halka açık yerlerde" asla tekrar etmiyorlar. Ya da DTP'lilerin genel kuruldaki konuşmalarının ardından diğer partilerden vekiller yanlarına yaklaşıp fısıldıyorlar:
"Alkışlayacaktık ama korktuk!"



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


'PKK TELSİZLERİ:' BÜYÜK KULAK YAKALANDI'

GENELKURMAY: 'ÖRGÜTE AĞIR DARBE VURULDU'

ABD'NİN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ WILSON'DAN SORULARA KAÇAMAK YANITLAR
»  SİVİLLERİN ANAYASASI TBMM'DE
»  TELEKOMDA İŞİ TATLIYA BAĞLAYAMADILAR DAYAK ATTILAR
»  HAREMBÜS'TE İNADINA DURMAK YOK
»  RİCE:"OPERASYON KARARI TÜRKİYE'YE AİTTİR"
»  ZABARİ :KUZEY IRAK'TA OPERASYON YAPILIYOR
»  "KADIN ELİ ÖPMEYİN" !
»  ERDOĞAN'DAN KARARLILIK MESAJI
»  "BUGÜNE KADAR MUNDAR ET Mİ YEDİK?"
»  ÇERÇİOĞLU, MÜZİK ÖĞRETMENLERİNİ SORDU..!
»  YÖK BAŞKANI'NA "SUÇ İŞLİYORSUN" UYARISI
»  KUZEY IRAK'TA İLK SICAK ÇATIŞMA..
»  TUTUKLAMA DTP'DE MORALLERİ BOZDU
»  ÇÜRÜK NURETTİN ÇÜRÜK ÇIKMADI TUTUKLANDI
»  ÇÜRÜK RAPORLU 160 KİŞİ HASTANEDEN SAĞLAM ÇIKTI
»  DÜNYAYI HEYECANLANDIRAN FLAŞ HABER
»  OPERAYONU YÖNETEN KOMUTAN KONUŞTU..!
»  BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?
»  "VEKİLE BENZEMEM,ZEKAT KEÇİSİ KILIKLIYIM"
»  KANDİL HAREKATI'NIN FATURASI 20 MİLYON DOLAR
»  İŞTE RAHİP SALDIRGANI VE 4 GARİP BENZERLİK..?
»  AKP'LİYE SELAM VEREN ONURSUZDUR..!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.