Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
IMKB
8.876,000
ALTIN
2.926,150
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"TÜRKİYE'DE ÜÇ - BEŞ MİLYON FETULLAHÇI VAR
 TÜRKİYE DE ÜÇ - BEŞ  MİLYON FETULLAHÇI VAR
 
New York Times, Fethullah Gülen’in okullarını haber yaptı. Gülen cemaatinin Pakistan’daki PakTürk okullarını mercek altına alan gezete bunların “Ilımlı İslam ideolojisini” öğrettiğini kaydetti
 
5.5.2008 - 08:43
Muhabir Sabrina Tavernise tarafından hazırlanan haberde Pakistan’daki okullarda verilen radikal İslam ağırlıklı medrese eğitimine alternatif olarak, Gülen’in okulları gösterildi. Cemaatin okullarından “ılımlı İslam” eğitimi veren Türk okuları diye bahsedildi. “Türkler Pakistan’a Ilımlı İslamı öğretiyor” başlıklı haberde Pakistan’a 10 yıl önce ilk kez okul açan cemaatin şimdi 7 şehirde okulları bulunduğu kaydedildi.
ABD’nin en etkin gazetesi New York Times’a göre, okuma yazma oranının yüzde 50 olduğu Pakistan’da devlet okulları parasız olmasına rağmen, aileler üniforma, yol ve kitap parası nedeniyle çocuklarını okula gönderemiyor. Bunun yerine medreselerdeki parasız eğitimi tercih ediyorlar. Ancak medreseye giden çocuklar radikal İslam’ı benimsiyor. İşte PakTürk adı verilen Gülen cemaati okulları bu noktada devreye giriyor. Cemaate sempatiyle bakan işadamlarının finansmanıyla kurulan okullar Pakistanlı gençlere hem batılı hem de İslami eğitim vaad ediyor.
Pakistanlılar memnun
Karaçi’de büyük ölçüde radikal islamı benimsemiş Peştun halkın yaşadığı kentin en fakir mahallelerinden birinde yer alan PakTürk okulunun müdürü Mesut Kaçmaz ile de konuşan gazete Kaçmaz’ın, “10 ay önce müdür oldum. Ama sorunlar hemen başladı. Sakal bırakmadığımız ve kravat taktığımız için bizim gerçek Müslümanlar olmadığımızı söylediler. Ancak bunların hepsini Pakistanlılar’a anlattık. Bizim geceleri içki içip içmediğimizi, namaz kılıp kılmadığımızı soruyorlardı. Bana kravatla camiye gelme dediler” ifadelerine yer verdi. Abdul Bari adlı Pakistanlı ise gazeteye “Türkler tamamen radikalizme karşı. Onlar gerçek Müslüman... Kardeşim bu okula giderek gerçek bir Müslüman olacak. İnsanlara karşı adil olacak” diye konuştu.
“Müslüman barış gücü”
New York Times’a göre Pakistan yasaları uyarınca Gülen okullarının müfredatında sadece haftada 1 saat din dersi eğitimi bulunuyor. Okullar yatılı olduğu için Türk hocalar dersten arta kalan vakitlerde öğrencilerle sohbet odalarında bir araya gelip din eğitimi veriyor, beraber namaz kılıyorlar. Öğretmenler islami yaşam tarzlarıyla öğrencilere örnek oluyor. Okullarda Matematik ve Fen dersleri ise İngilizce olarak veriliyor. Ayrıca İngiliz edebiyatından Shakespeare’e kadar birçok konu da derslerde öğretiliyor. Okulda çalışan Erkan Aytav şöyle diyor: “Batı’da ilim adına ne varsa, çocuklarımız öğrensin. Ancak çocuklarımız dinlerini de öğrensin.” Allahdad Niazi adlı bir profesör ise “Çocuğumu elit askeri okula gönderiyordum. Ama orası çok otoriter ve İslami yeterince öğretemediğinden, çocuğumu alıp PakTürk’e verdim” diyor. Gülen cemaatinin üyeleri için “Müslüman Barış Gücü Gönüllüleri” benzetmesini yapan gazete, Hristiyan ve Müslüman 80’den fazla ülkede okullar açıldığını kaydetti.
3-5 milyon cemaat üyesi
Gazete, haberinde İhsan Kalkavan ile kısa bir söyleşiye de yer verdi. Armatör Kalkavan’ın Nijerya’da Gülen okulları açılmasını finanse ederek, Nijeryalı elitleri bu okullara çektiğini belirten gazete, cemaate destek veren Türk işadamı ile İstanbul’daki ofisinde konuştu. Kalkavan, New York Times’a yaptığı açıklamada, “Eğitim deneyimizi yeni ülkelere taşıdığımız zaman onlara kendimizi anlatıyoruz. Gördünüz mü? Bizler terörist değiliz diyoruz. Bizi tanıdıkları zaman zaten her şey değişiyor. Türkiye’de Gülen hareketinin 3-5 milyon arasında destekçisi var” ifadesini kullandı. New York Times, Fethullan Gülen ile de bu konuda röportaj yapmak istediklerini ancak Gülen’in olumsuz yanıt verdiğini belirtti.
Osmanlı türü bir yapı

Utah Üniversitesi’nden Türk profesör Hakan Yavuz’a göre 69 yaşındaki Fethullan Gülen’in başlattığı hareketin amacı Osmanlı türü bir yapı kurarak Müslüman dünyasına Türkler’in yön vermesini sağlamak... Gazete “1950’lerden sonra Seyid Kutub gibi Arap kökenli İslami entelektüeller Batı’yı tamamen reddederken, Saidi Nursi gibi Türkler Batıyla birarada yaşamanın yollarını arıyordu. Gülen’e göre bilim olmadan, din giderek radikalleşiyor. Din olmadansa, bilim körleşip dünyayı tehlikeye atıyor” satırlarına yer verdi


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İNTERNET SİTESİ ÜZERİNDEN BOŞAN!

AB'YE BUNU NASIL İZAH EDECEKSİNİZ?

O MEHMETCİK İSİMSİZ KAHRAMAN!
»  BAŞBAKAN'DAN YENİ KAVRAM: ORTALAMA TÜRK
»  "ÇOK İSTİYORSAN GELDE ALIVER İZMİR'İ"
»  ILIMLI İSLAM DİYE BİRŞEY YOK
»  ASLAN, SİVAS'I 5 PARÇAYA BÖLDÜ
»  SU ALTI KAPSAMA ALANI DA PEK YAKINDA !
»  YAĞMUR DUASINDA ISLANDILAR
»  AKP'YE GÖRE, ÖN YARGILI SAVCI DELİLLERİ ÇARPITMIŞ!
»  BAYKAL: İNŞALLAH GİDECEKLER
»  1 MAYIS GAZİSİ'NE 10 GÜNLÜK RAPOR
»  DEDESİ HAİN AMA O BİR ATATÜRK HAYRANI
»  ASKERLİKTE YENİ DÖNEM BAŞLADI
»  ERDOĞAN: "DİNDAR İNSAN LAİKLİĞİ KORUR"
»  SİBEL CAN, TARKAN'DAN ŞARKI İSTEDİ
»  TSK'NIN DEV ARAÇ İHALESİNDE YARIŞ BAŞLADI
»  DEMİREL'DEN GERGİNLİK UYARISI
»  EN ŞANSLI VEKİLLER 1999-2000’DE GÖREV YAPTI
»  KRALİÇE ZİYARETİ İÇİN PROTOKOLE ASALET DERSİ!
»  ŞENER'DEN ÇARPICI İDDİALAR
»  YILANIN BAŞI EZİLDİ Mİ?
»  HÜKÜMET ANAYASAL SUÇ İŞLİYOR
»  KÜSTAH REHN, TÜRKLERİ FAŞİST SIRPLARLA BİR TUTTU
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.