Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2768
EURO
37,6165
IMKB
8.985,000
ALTIN
2.882,370
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"TÜRKİYE'NİN DOSTLUĞU ARTIK GARANTİ DEĞİL"
 TÜRKİYE NİN DOSTLUĞU ARTIK GARANTİ DEĞİL
 
Economist değerlendirmesi, "siyaset uzmanları Türkiye'nin dostluğunu artık garanti görmemek gerektiğini şimdiden anladı"
 
13.10.2007 - 03:16

Economist dergisinin internet sayfasında yayımlanan bir değerlendirme, 1915 yılında çıkan tehcir yasasının ardından Anadolu'da yaşanan olayları Ermeni soykırımı olarak nitelendiren karar ışığında Türkiye-ABD ilişkilerini ele alıyor. Dergiye göre tasarı Temsilciler Meclisinden de geçecek
Değerlendirme, 1915 yılında Türkiye'deki bir Amerikan konsolosunun o sırada Anadolu'da yaşanmakta olanlarla ilgili ülkesine gönderdiği değerlendirmelerden bir alıntı yaparak başlıyor.
Buna göre, ABD konsolosu o yıllarda, "Muhammed'in yolundan gidenler Hıristiyan nüfusu sadece yok etmeye değil, onların dinlerinin ve medeniyetlerinin tüm izlerini de silmeye kararlı," diye yazıyor.
Türkiye, o yıllarda yaşananları 'I. Dünya Savaşı sürecinin istenmeyen bir sonucu olarak tanımlıyor' diyen Economist, ancak Ermenilerin olayların soykırım olarak nitelendirilmesi için yıllardır kampanya yürüttüklerini belirtiyor.

Economist, 10 Ekim tarihli kararıyla Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi ikinci görüşü desteklediğini gösterdi, diyor ve 'tasarının destekçileri Temsilciler Meclisi genelinde de yasayı geçirecek güce sahip görünüyor' diye de ekliyor.

Türkiye'nin ABD için Orta Doğu'daki askeri faaliyetleri açısından çok önemli olduğunu belirten dergi, 'bu nedenle Amerika'daki önemli siyasetçiler, geçmişte ve bugün tasarıyı engellemek için çaba harcadılar' diyor.

Türkiye'nin karar tasarısına karşı lobi yapması için Demokratların Temsilciler Meclisindeki eski liderlerinden Dick Gephardt'ı tuttuğunu aktaran Economist, ABD'nin halen hayatta olan sekiz eski dışişleri bakanının tasarıya karşı olduklarını belirttiklerini de hatırlatıyor.

Dergi, önceleri tasarıyı destekleyenlerden Demokrat Jane Harman'ın Türkiye'yi ziyaret edip başbakan ve Ermeni Ortodoks patriğiyle görüştükten sonra fikrini değiştirdiğini de belirtiyor.

Economist, Harman'ın tasarıya karşı çıkma nedenlerini birçok kişinin paylaştığını da söylüyor ve bu nedenlerden birinin de Türkiye'nin komşusu Ermenistan'la ilişkilerini düzelttiğine dair işaretler vermesi olarak ortaya koyuyor.

Dergi ayrıca, "Türkiye kendi davasının savunulmasına çok yardım eden hamlelerde bulunmadı" diyerek, Türk Ceza Kanunu'nun soykırımdan bahsetmeye cesaret eden yazarları yargılamakta kullanıldığına vurgu yapıyor.

Türkiye'nin ABD'den uzaklaşması sonucunu doğuran başka hamleler olduğunu da söyleyen Economist, örnek olarak Türkiye'nin İran'la imzaladığı petrol ve gaz anlaşmalarını ve Hamas'a gösterilen yakınlığı veriyor.

Dergi, "Böylesi davranışlar Türkiye'nin, Müslüman bir ülke olarak İsrail'e dostluk gösterdiği için Türkiye'yi coşkuyla destekleyen bazı Yahudi Amerikalıların dostluğunu kaybetmesine neden oldu" diyerek, Amerika'da alınan kararın ardından Türkiye'nin Irak sınırı ötesine geçme konusunda ABD'nin düşüncesini önemsememesini getirebileceğini de yazıyor.

Benzer bir tasarıyı geçtiğimiz yıl onaylayan Fransa'ya da değinen Economist, "Fransa'nın bu kararı, Ermenilerle ilgili olduğundan çok Türkiye'yi Avrupa Birliği dışında tutmak için alınmış bir karar” yorumunu da aktarıyor.

"Türkiye İran'la ilişkilerine devam eder ve alelacele Irak'a girerse Amerikalıları ve Avrupalıları kendisinden daha da uzaklaştırır", diyen Economist değerlendirmesini, "siyaset uzmanları Türkiye'nin dostluğunu garanti görmemek gerektiğini şimdiden
anladı" diyerek bitiriyor.

bbc



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ABD BAŞKAN ADAYLARINI 'SOYDULAR'

İRAN'DA İSLAMİ KURALLARA UYGUN GİYİNMEYEN 122 BİN KİŞİ UYARILDI

ABD'DE KORKUNÇ KATLİAM
»  BARZANİ PEŞMERGELERİ SINIRA YIĞIYOR
»  JAPONYA'DAKİ SANAL KATİL YAKALANDI
»  ERMENİ TASARISI ONAYLANDI
»  ÇOCUK PORNOSUYLA GELEN AİLE DRAMI
»  RUS SERİ KATİL:"İLK CİNAYET İLK AŞK GİBİ UNUTULMAZ"
»  ÇİN'LİLER EVDE KALIYOR
»  LENİN'İ GÖMMEK İÇİN REFERANDUM ÖNERİSİ
»  ATATÜRK HEYKELİ JAPONYAYI KARIŞTIRDI
»  OSKANYAN'DAN AP'YE "ERMENİ SOYKIRIMI"ÇAĞRISI
»  1 MİLYON DOLARLIK SAHTE DOLARI BOZDURMAK İSTEDİ
»  SERİ KATİLDEN MÜTHİŞ İTİRAFLAR
»  ABD - PEŞMERGE PAZARLIĞI
»  KUZEY IRAK'TA OPERASYON TEDİRGİNLİĞİ
»  6 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLAN İNEK GÖZ ALTINA ALINDI
»  ''DEMOKRASİ HALKI EŞEK YERİNE KOYMAKTIR''
»  PORTEKİZ'DE TERÖR PANİĞİ
»  "NADİR" MAVİ ELMAS 7.98 MİLYON DOLARA SATILDI
»  İNGİLTERE'YE SOYKIRIM ANITI DİKİLİYOR
»  BARZANİ: TÜRK ORDUSU SABAHA KADAR BOMBALADI
»  MÜŞÜRREF'E REFAKET EDEN HELİKOPTER DÜŞTÜ, 4 ASKER ÖLDÜ
»  BUSH IRAK'IN BÖLÜNMESİ'NE KARŞI ÇIKTI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.