Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2554
EURO
37,6385
IMKB
9.045,000
ALTIN
2.883,680
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"T.C ÖNÜNE SIFAT TAKILAMAZ"
 T.C ÖNÜNE SIFAT TAKILAMAZ
 
Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, Türkiye'nin laik-demokratik yapısını bozmaya çalışan mihrakları endişeyle izlediklerini, T.C.'nin önüne bazı sıfatlar takmaya çalışanların görüldüğünü ifade ederek, yasal organların buna asla izin vermeyeceğini söyledi.
 
6.6.2008 - 00:09
Büyükanıt, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı'na (ATASE) bağlı Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi'nin (SAREM) Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi'nde düzenlediği "Ortadoğu: Belirsizlikler İçindeki Geleceği ve Güvenlik Sorunları" konulu uluslararası sempozyumun açılışında konuştu.

Orgeneral Büyükanıt, Türkiye'nin, laik ve demokratik yapısıyla bir istikrar ve denge unsuru olduğunu belirtti.
 
"Dayatılmak isteniyor"

"Son yıllarda, Türkiye'nin bu yapısını bozmaya çalışan bazı mihrakların ortaya çıktığını da endişeyle izliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin önüne bir takım sıfatlar takmaya çalışanların olduğunu görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin yasal organları buna asla izin vermeyecektir" diyen Büyükanıt, "Üzülerek ifade ediyorum, bu tür yaklaşımlar hepimizin ortak paydası olan demokrasi kavramının içine konularak Türkiye'ye dayatılmaya çalışılmaktadır" diye konuştu.
 
"Hiçbir güç kendisine biat ettiremeyecek"

Hem Avrupa'nın hem de Ortadoğu'nun bir parçası olan Türkiye'nin laik yapısıyla İslam dünyasının tek örneği olduğunu vurgulayan Büyükanıt, "Atatürk'ün kurduğu cumhuriyet, geleceğimizin tek gerçeğidir ve bunu hiçbir güç değiştiremeyecektir. Cumhuriyetimizi ve onun temel ilkelerini hiçbir güç kendisine biat ettiremeyecektir" dedi.
 
Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Büyükanıt, Türkiye'ye "ılımlı İslam" gibi sıfatlar takılmak istendiğini anımsattı ve bunun kaynağının Türkiye'nin içi olmadığını söyledi.
 
Büyükanıt, "Dünyada hiçbir ülkenin, İran falan hariç, demokratik bir ülkenin önünde sıfat yoktur. Yani ABD'yi nasıl tanımlayacağız? Hıristiyan mı diyeceğiz? Böyle birşey olmaz" dedi.
 
Ortadoğu'da durum ve Türkiye

Ortadoğu'daki gelişmeler ve terör üzerine uzun bir konuşma yapan Büyükanıt, Türkiye'nin bölgedeki gelişmelerden doğrudan etkilenmesi nedeniyle Ortadoğu'da sürdürülebilir barışa, istikrara, güvenliğe ve refaha ulaşılmasında büyük yarar gördüğünü belirtti.
 
Büyükanıt, "Bölgedeki stratejik önemiyle, bağımsız, laik, demokratik bir ülke olan Türkiye'yi ihmal etmek, gereksiz risklere girmek anlamına gelir" şeklinde konuştu.

"Türkiye, Ortadoğu gerçeğine sezgisel ve uzman gözüyle bakabilecek ve bunu bölge ülkeleriyle paylaşabilecek bir özelliği de bünyesinde muhafaza etmektedir" diyen Büyükanıt, "Bugün bölgeye yönelik politikaların ve stratejilerin oluşturulmasında bu hususun eksik kaldığını düşünmekteyim. Sonuç olarak dünya en ufak sarsıntılara hassas kristal bir küre gibi durmaktadır. Doğrusal olmayan etkiler ve öngörülemez sonuçlar arasında yuvarlanan bu kristal kürenin geleceği, insanlık olarak bizim ellerimizdedir" dedi.

"Gölge etmeyin başka ihsan istemez"

Büyükanıt, "İngilizceye çevrilmesi biraz zor ama ben yine de Türkçe söyleyeceğim. Sorunlarla boğuşan ülkelere destek sağlamak lazım. Eğer destek sağlanmıyorsa, bizim deyimimizle diyorum ki 'gölge etmeyin başka ihsan istemez'. Bazı Batılı stratejistlerce savunulan 'medeniyetler çatışması' ve 'Haçlı seferleri' gibi kavramların kullanılmasına, kalıcı bölgesel istikrar adına son verilmelidir. Bu konular gündemden düşürülmelidir. Çağdışı düşüncelerdir" dedi.
 
Genelkurmay Başkanı, Ortadoğu'da evrensel ve insani değerlerin yerleşebilmesini temin edebilmenin yolunun güvenli, demokratik ve bilimsel düşünceyi esas alan, etnik kimlik, din ve mezhep esasına dayanmayan devlet yapılarına ve bu devlet yapılarının kontrol ettiği ulusal güç unsurlarına sahip olmaktan geçtiğini belirtti.
 
Büyükanıt, "Böyle bir ortamda jeopolitik konumu itibarıyla dünyanın en önemli petrol ulaşım hatları, doğal su yolları, kara, hava ticari ulaşım hatları üzerinde yer alan Türkiye, soğuk savaş sonrası dönemin jeopolitik tartışmalarının merkezinde laik ve demokrat yapısıyla bir istikrar ve bir denge unsurudur" dedi.
 
Ortadoğu coğrafyasının bugün dünya petrolünün yüzde 55'ine, doğalgazın da yüzde 40'ına sahip olduğuna dikkati çeken Orgeneral Büyükanıt, "Sanıyorum sadece bu rakamlar bile Ortadoğu'daki istikrarsızlığın nedenlerini anlama konusunda bir fikir veriyor. Şunları kendimize sormak durumundayız; acaba Ortadoğu'yu bu duruma getiren etnik, dinsel ve ideolojik çatışmalar mı, yoksa bu çatışmaları tetikleyen işlevi dış ve büyük çerçevede olan güçler mi?" diye konuştu.
 
"PKK kamyonlarla ikmal yapıyor"
 
Büyükanıt, "İsrail topraklarında yürütülen mücadelede bu bölgeye roketler, silahlar nasıl geliyor? Bunu düşünmemiz gerekir. İsrail tüm limanlarını kontrol altında tuttuğu halde bu silahlar bölgeye nasıl giriyor? Aynı soruyu PKK için de soruyorum. PKK bu silah ve patlayıcıları nereden buluyor? Bunları açıkça ortaya koymadıktan sonra bunları çözmek mümkün değildir" dedi.
 
"Soruna bölgesel değil, küresel açıdan bakmak gerekiyor" diyen Büyükanıt, "Uluslararası kuruluşlar ve kamuoyu bu konuda ne kadar hassaslar? Hepimiz üzerimize düşen görevleri acaba yerine getirebiliyor muyuz? Terör örgütü geçmiş yıllarda ikmalini katırlarla sağlarken bugün Irak'ın kuzeyinde bu ikmalin kamyonların oluşturduğu taşıt kafileleriyle yapıldığını biliyoruz. Bunu bir tahmin olarak değil, kesin tespitlere dayanarak söylüyorum. Durum böyleyken 'teröre destek vermiyorum' demek nasılsa... Bu konuda bildiklerimin hepsini bu sempozyum kapsamında açıklama şansına sahip değilim, ancak şunu açıkça söyleyebilirim, dışarıdan destek almadığı sürece terör örgütleri varlıklarını sürdüremez. Bu kesindir" diye konuştu.
 
"Ortadoğunun en sorunlu bölgesi Irak"
 
Büyükanıt, mevcut yapının kalıcı hale gelmesi durumunda Irak'ın, her türlü istikrarsızlığın merkezi durumuna geleceğini ve Ortadoğu'da istikrara ulaşılamamasının temel nedenlerinden biri olacağını bildirdi.
 
Orgeneral Büyükanıt, "Son zamanlarda Ortadoğu bölgesinde en fazla dikkat etmemizi gerektiren ve bünyesinde potansiyel tehdit unsurları barından ülke Irak'tır" dedi.
 
Orgeneral Büyükanıt, "Irak'ta meydana gelecek etnik ve dini bölünme Ortadoğu'nun bölünmesine ve yeni çatışmalara zemin oluşturabilir. Bunu iyi anlamamaz gerekiyor. İnsanların birbirlerini katlettikleri bir coğrafyada tekrar birlikte ve istikrar içinde olmaları çok zordur. Tarih, bu hususun örnekleri ile doludur" diye konuştu.
 
Kerkük'ün statüsü
 
Büyükanıt, Irakla ilgili diğer önemli bir konunun Kerkük'ün statüsü ve özel konumu olduğunu vurgulayarak, Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesinde Kerkük'ün statüsünün referandumun yapılacağı 2007 yılı sonuna kadar belirlenmesinin öngörüldüğünü, ancak nüfus sayımı, seçmen kütüklerinin yenilenmesine rağmen, teknik adımlar atılamadığı için referandumun gerçekleştirilemediğini hatırlattı.
 
Büyükanıt, "Irak'ta sorunların çözümü için öncelikle bölge ülkeler ve tüm uluslararası toplum, kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir. Irak'ın etnik ve mezhep esasına dayanan siyasi ve toprak bütünlüğü sağlanmış egemen çoğulcu demokratik hukuk devleti yapısına kavuşması ve Iraklıların insanca yaşamalarını büyük bir içtenlikle arzu ediyoruz" dedi.
 
İran'ın durumu
 
Büyükanıt, Ortadoğu'da güvenlik açısından Irak'tan sonra önem taşıyan ikinci ülkenin İran olduğunu ifade ederek, İran'ın 2003 yılı ortalarına kadar Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan gizli olarak nükleer tesisler inşa ettiği ve uranyum zenginleştirme çalışmalarını yaptığının ifade edildiğini hatırlattı.
 
Uluslararası baskılar sonucunda İran'ın amacının sadece enerji üretmek olduğunu belirttiğini ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun ülkesinde denetleme yapmasını kabul ettiğini, ancak bunu anayasal sürecinden geçirmediğini vurgulayan Orgeneral Büyükanıt, İran'ın Türkiye ve tüm dünya tarafından hassasiyetle izlendiğini, İran'ın nükleer programının tamamen barışçıl amaçlar olacağına dair güven tesis etmesi gerektiğini bildirdi. 
 
Gazetecilerin sorularını yanıtladı
 
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Orgeneral Büyükanıt, verilen arada basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
 
Orgeneral Büyükanıt, "Konuşmanızda 'Türkiye Cumhuriyeti'nin önüne sıfatlar takmak isteyenler var' dediniz. Bunu 'laik yapıyı bozmak isteyenler var' anlamında mı söylediniz?" sorusu üzerine, Türkiye'ye "ılımlı İslam" gibi sıfatlar takılmak istendiğini anımsatarak, onun kaynağının da Türkiye'nin içi olmadığını söyledi.
 
Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "Dünyada hiçbir ülkenin, İran falan hariç, demokratik bir ülkenin önünde sıfat yoktur. Yani ABD'yi nasıl tanımlayacağız? Hıristiyan mı diyeceğiz? Böyle bir şey olmaz" diye konuştu.
 
"Sempozyum 1 yıl önceden belliydi"
 
Orgeneral Büyükanıt, bir gazetecinin, "Bugün önemli bir dava var. Anayasa Mahkemesi'nde türban davası. Bu bitince de herhalde kapatma davası gündeme gelecektir. Konjonktür denk geldiği için soruyorum" sözlerine karşılık, bu tür uluslararası sempozyumların 1 yıl önceden planlandığını kaydetti.
 
"Konuşmanızı ne kadar zaman önce hazırladınız?" sorusu üzerine Orgeneral Büyükanıt, kendisinin adeti üzerine konuşmasına sürekli eklemeler ve çıkarmalar yaptığını, bugün yazdığını yarın silebildiğini ifade ederek, dün bütün gece bunun üzerinde çalıştığını söyledi.
 
Orgeneral Büyükanıt, "Türkiye'ye kimsenin biat ettiremeyeceğini söylediniz. Bununla neyi kast ettiniz, dış mihrakları mı?" sorusuna karşılık, "Bakın ben dedim ki, bölgesel ihtilaflarda esas etkili olan dış mihraktır. Şimdi böyle bir paradoksla karşı karşıyayız. Bazı gerçekleri görüyoruz, telaffuz etmekten çekiniyoruz. Ben telaffuz ediyorum. Yani 'kral çıplak' diyorum. Şimdi dış etkenler olmasa, dış mihraklar olmasa yine bazı çatışmalar olabilir mi? Evet, olabilir ama böyle olmaz" yanıtını verdi.
 
"Türkiye'yi kim işgal edecek?"
 
Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "Birkaç gündür bazı haberler var gazetelerde, sizin bir davetiye çıkardığınız yönünde. Seferberlik durumu..." demesi üzerine, "O çok eski. Soğuk savaş döneminin eski konseptiyle ilgili. Halen geçerli bir şey değil. Eski konsept şu, NATO, Varşova Paktı bağlamında Türkiye'nin bir kısmı Sovyetler tarafından işgal edilirse, o işgal bölgesinde kalan yerlerde bir mukavemet olur. Bitti o. Şimdi böyle bir yapımız yok. Çünkü ihtiyaç da yok. Yani Türkiye'yi kim işgal edecek?" diye konuştu.
 
Büyükanıt "Gölge etmeyin..."i açtı
 
Büyükanıt, "Konuşmanızda 'gölge etmesinler başka ihsan istemem' dediniz. Bununla neyi kast ettiniz?" sorusuna karşılık, zaman kısıtlı olduğu için bu konuyu tam açamadığını dile getirerek, "PKK'ya destek vermeyin, hatta önle... Önlemiyor. Peki önleme bari yardım etme" cevabını verdi.
 
"Konuşmanızda bazı kamyonlardan bahsettiniz. Daha fazla bilgi veremem dediniz. Şimdi verebilir misiniz?" sorusu üzerine Orgeneral Büyükanıt, "Kuzey Irak'ta ikmalleri konvoylarla yapıyorlar. Katır yerine araba kullanıyorlar. 'Kandil'e çek' deyince götürüyorlar. Böyle terörle mücadele olur mu? Sonra da 'teröre destek vermiyoruz' diyorlar" dedi.
 
Orgeneral Büyükanıt, "Bunu Barzani için mi söylüyorsunuz?" sorusu üzerine, "Hepsi için" yanıtını verdi. Büyükanıt, "ABD ile sınır ötesi operasyonlar çerçevesinde işbirliğinde bir aksama var mı?" sorusunu "ABD ile terörle mücadele konusundaki işbirliğimiz devam ediyor. Herhangi bir sıkıntı yok. Gerçekten yok. Kendimizi iyi anlattık" diye yanıtladı.
 
Orgeneral Büyükanıt, "Konvoylar nasıl yürüyor?" şeklindeki soru üzerine, "Tabi benim söylediğim PKK ile mücadele bağlamında işbirliği. Tabi ki orada kim neyin kontrolünde bunu bilemem. Bilmeden de bir şey söyleyemem" dedi.
 
Barzani'nin söylem değişikliği
 
"Barzani'nin söylem değişikliğinden bahsediliyor. Siz bu söylem değişikliğini mücadeleye ivme katacak bir unsur olarak görüyor musunuz?" sorusu üzerine Orgeneral Büyükanıt, "Gayet tabi. Çatışmadan kimse fayda sağlamaz. Onları en iyi tanıyanlardan biriyim ben. Onlar da beni tanır, ben de onları tanırım" yanıtını verdi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MECLİS'TE ALEVİ TARTIŞMASI

JAPON GAZETECİLER, GÜL'E NE SORDU?

BBDK'NIN SKANDAL ARAŞTIRMASINA İYİMAYA'DAN SERT TEPKİ
»  BAKAN'IN UYUŞTURUCU SKANDALI
»  "ÇÖPE GİDEN BİR A 4 KAĞIDI, 1,5 SAAT'LİK OKSİJEN DEMEK"
»  ÖNDER SAV, KUR'AN DİNLEDİ, FATİHA OKUDU
»  'HİÇ BİR GÜÇ CUMHURİYETİ DEĞİŞTİREMEYECEK '
»  İLKER BAŞBUĞ'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA
»  "ÖNDER SAV, YA İSTİFA ET, YA DEFOL"
»  HACİZ CİNNETİ, AİLEYİ YOK ETTİ
»  GÜL'E JAPONYA'DA SİLAHSIZ KORUMA
»  BÜYÜKANIT'TAN ÇARPICI ORTADOĞU ANALİZİ
»  AKP'Lİ ÜSKÜL, TÜRBAN KARARINDA AİHM'İ HAKLI BULDU
»  TOKİ BAŞKANI TV'DE AĞLADI
»  ALEVİLER, KORUCU OLUYOR
»  BASKIN ORAN'A TİT'TEN ÖLÜM TEHDİDİ
»  CHP, ARKA SAYFA GÜZELİNİN PEŞİNDE
»  BİRGÜN: ÖNDER SAV OLAYI PAKSÜT'Ü UNUTTURMAYA YÖNELİK
»  KİLİSENİN TONLARCA AĞIRLIKTAKİ SÜTUNUNU ÇALDILAR
»  BAŞBAKAN'IN MAL VARLIĞI AÇIKLANMADI..!
»   AKARYAKITA İSTANBUL ZAMMI!
»  MUHABİR SAV'I NASIL YAKALAMIŞ!
»  BAŞBAKAN'IN MAL VARLIĞI AÇIKLANMADI..!
»  BAYKAL'A DİYARBAKIR ŞOKU
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.