TÜRKİYE FEDERASYONU DESTEKLİYOR İDDİASI
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, resmi temaslar için gittiği Washington’da Irak toplumunun birlik ve beraberlik içinde olduğunu, iç savaş ihtimalinin bulunmadığını söylerken, Türkiye’nin Irak’ta federasyonu desteklediğini savundu.
Amerika’nın Sesi Radyosu’nda basın toplantısı yapan Celal Talabani, Irak Anayasa
Komisyonu tarafından hazırlanan taslağın, 15 Ekim’de yapılacak referandumda reddedilmesi durumunda, yeni parlamento seçimleri yapılacağını ve sürecin yeniden başlayacağını söyledi. Talabani, Sünni Araplar’ın itirazlarına rağmen anayasanın reddedileceğini zannetmediğini de ifade etti.
Irak Cumhurbaşkanı, Saddam Hüseyin döneminde yapılan katliamdan söz ettikten sonra, Irak halkı olarak "Amerika’ya minnettar olduklarını" vurguladı. Talabani, Amerika’nın Sesi Türkçe servisinin sorularını yanıtlarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Federal Irak’ı desteklediği ve bunun Iraklıların kendi seçimi olduğu yönünde kendilerine sözlü güvence verdiğini öne sürdü. Talabani, PKK konusunda şöyle konuştu:
’PKK HATA YAPIYOR’
"PKK’ya gelince, özellikle Türkiye-Irak sınırındaki Kandil Dağı’nda PKK varlığı konusunda endişeler var. Ancak, Irak ordusunun bu dağlık bölgede silahlı gruplarla çatışmaya girecek güçte olmadığını biliyorlar. Irak ilke olarak, kendi topraklarında yabancı silahlı güçlerin kalmasına izin vermiyor. Bu bağlamda herkesten ülkeyi terk etmesini istiyoruz. PKK’ya destek vermiyoruz ve bu örgütün Türkiye’ye karşı silahlı çatışmaları yeniden başlatarak büyük bir hata işlediğine inanıyoruz. Bu durum ancak Kürtler’in düşmanlarının işine gelir. Mücadelelerin siyasi ve barışçıl zeminlere taşınmasının zamanının geldiğine inanıyoruz. PKK’nın yaptığı, ne Türkiye’deki, ne de
Irak’taki Kürtlerin çıkarınadır."
’TÜRKMENLERİN HAKLARI KORUNACAK’
Irak Devlet Başkanı, yeni Irak’ta bütün etnik ve dini gruplar gibi, Türkmenler’in haklarının da korunacağını söyledi. Talabani, Kerkük konusundaki soruyu şöyle yanıtladı: "Kerkük’ün geleceğine ilişkin şunları söyleyebilirim: Geçici İdari Yasanın 58’inci maddesine ve anayasa taslağına göre, önce durumun normalleştirilmesi gerekiyor. Yurtlarından sürülenler geri dönmeli. Saddam dönemindeki Araplaştırma politikası sonucu Kerkük’e yerleştirilenlerse ayrılmalı; veya onların Kerkük’ün geleceğini etkilememeleri sağlanmalı. Normal hale geldikten sonra, 2007 yılının sonunda, Kerküklüler sandık başına gidecek. Geleceklerine kendileri karar verecekler. Kürt Federasyonuna mı, yoksa Batı Federasyonuna mı katılmayı; yoksa kendi başlarına kalmayı mı tercih edecekler? - Bu tercih onların. Kerkük’te demokratik çözüme inanıyoruz. Bütün Kerküklülerin eşit olmalarını; aynı haklara sahip olmalarını istiyoruz."
Celal Talabani, Kürtler ile Türkmenler arasındaki ilişkilerden söz ederken Şii ve Sünni Türkmenler’in çoğunun, Kürtler’e dostça baktığını söyledi. Bazı Türkmenlerin federasyona ve Kürtler’in haklarına karşı çıktığını söyleyen Talabani, lideri olduğu Kürdistan Yurtsever Birliği’nin sadece bir Kürt partisi olmadığını ve birçok Türkmen’in kendilerini desteklediğini anlattı.
"Kerkük, Kürtler, Türkmenler ve Araplar arasında kardeşliğin ve dayanışmanın merkezi olacaktır" diyen Talabani, kaynağını belirtmeden, "Dış güçlerden biraz müdahale var. Bu da Kerkük’ün birliğini güçlendirmemize yardımcı olmuyor" diye konuştu.