DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, vergi ve prim borçlarıyla ilgili ‘yeniden yapılandırma’ kararı aldıklarını belirtti ve “Bu bir af değil. Öbür türlü, ödeyenle ödemeyen arasında haksızlık oluyor” dedi. İzmir Ticaret Odası (İZTO) özel meclis ve meslek komiteleri toplantısına katılarak konuşma yapan Babacan, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın vergi barışı talebini iletmesi üzerine, bu konuda bir çalışma yapıldığını söyledi.
Malını satan var
Bakan Babacan, şunları söyledi: “Vergi ve prim borçlarıyla ilgili yeniden yapılandırma kararı aldık. Başbakanımız bir akşam programında açıkladı ama basında çok fazla yer bulmadı. Hem Gelir İdaresi, hem Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çalışma yapılıyor. Özellikle krizin etkisiyle ödeme sıkıntısı çeken mükellefler için yeniden yapılandırma programı olacak, ancak bu bir af değil. Ne olacak? Faizlerde indirim, taksitlerde kolaylık... Öbür türlü, ödeyenle ödemeyen arasında adaletsizlik oluyor. Biliyoruz ki, bankalardan para çekmenin çok zor olduğu dönemlerde o yüksek maliyete katlanıp malını satıp ödeyen mükellefler var.”
Bir standart olmalı
Bu noktada adaleti mutlaka korumak gerektiğine dikkat çeken Babacan, bir yandan da gerçekten sıkışık olan kuruluşlara yardımcı olmak gerektiğini savundu. Babacan uzlaşma konusunda de yeni bir düzenleme yapılacağını, devlet alacakları konusunda bir norm standarda kavuşmaya çalıştıklarını belirtti. Bunun biraz zaman alacağını ancak gümrük vergisi konusundaki uzlaşmalarla ilgili, Meclis açıldığında bir yasanın gündeme getirileceğini ifade eden Babacan, şöyle devam etti:
Şu anda vergide var. Orada da çok esnek bir yapı var. O da yanlış. Uzlaşma kurulunun olağanüstü yetkileri var. Çok trajik bir konu. O uzlaşma kurulu, oradaki devlet yetkilisi, olağanüstü yetkili. Her şeyi yapabiliyor. Gümrük tarafında da hiçbir yetki yok. Tamamen kanun diyor ki şu. Yani mükellefin durumuna göre kapasitesine, niyetine göre bir oturup konuşma imkanı, gümrük tarafında hiç yok. Her iki tarafta da bir çalışma başlattık. İşin içine Sosyal Güvenlik Kurumu ve Gelir İdaresini kattık, bir yandan da gümrükleri kattık. Üçünde de norm ve prensip getirdik. Gümrükte bir bardakta yanlış işlem, hata olmuş. Bakıyorsunuz hapis cezası. Öbür tarafta 100 milyon dolar vergi borcu çıkıyor, gel konuşalım diyorsunuz. Biri bir uçta, diğeri öteki uçta. Devlete yapılacak bir ödemeyse burada standart birliği, felsefe birliği gerekiyor.”
FED bilgisayarda para üretiyor
AVRUPA Birliği ve ABD ekonomilerindeki büyümeyi ‘yoğun bakım odasındaki hastanın durumunun biraz daha iyileşmesine’ benzeten Devlet Bakanı Ali Babacan, “Çok kötü durumdan biraz daha iyiye gitme var. Yoğun bakım odasından çıkan bir hasta gibi değil. Olağanüstü tedbirler var. ABD Merkez Bankası (FED) bankaların elindeki batak alacakları alıyor, ‘al sana para’ diyor. Trilyonlarca dolar. Peki bu alacakları ne zaman tahsil edecek? Bilgisayar ekranında para üretiyor. Bu gidiş iyi bir gidiş değil” dedi. Merkez bankalarının yolun sonuna doğru gittiğini savunan Babacan, “Enstrümanları tükeniyor” diye konuştu.
‘İkinci dip’ gelebilir
AVRUPA ve ABD merkez bankalarının aldığı olağanüstü tedbirlerin, ‘geçici süreler için’ olmasında sıkıntı olmadığını söyleyen Devlet Bakanı Ali Babacan, “Çöküşü önlemek için, iyice batarak gitmemek için tamam ama bunu uzun süre devam ettirilmesi başka bir büyük problemi, ikinci dip denen bir sorunu beraberinde getirebilir” diye konuştu. Ali Babacan, şunları kaydetti: “Ülkelerin, hükümetlerin çok dikkat etmesi gerekiyor. Merkez bankalarının yapacağı ve yapamayacağı var. Bütçenin yüzde 10-12’si kadar açık verin, bunu borcunuza ekleyerek devam edin. Bu oyun uzun süre gitmez. Çok ciddi tedbirler, kararlı adımlar gerekiyor. Bunun için de güçlü siyasi irade gerekiyor.”
Üniversite harcına zam yok
BAKANLAR Kurulu, üniversite öğrencilerinden alınacak yüksek öğrenim harçlarına bu yıl zam yapmadı. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanan ve 31 Temmuz’dan itibaren geçerli olan karara göre, yükseköğretim kurumlarında öğretim gören öğrencilerden, okudukları bölümlere göre birinci öğretimde 71 TL ile 591 TL; ikinci öğretimde ise 770-4 bin 268 TL aralığında katkı payı alınacak.