Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2769
EURO
37,6542
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.918,460
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"YARGI BU OLAYLARIN DIŞINDA KALIYORSA KORKMAYIN"
 YARGI BU OLAYLARIN DIŞINDA KALIYORSA KORKMAYIN
 
Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Genelkurmay Başkanlığı'nın yargıya müdahale ettiği yönündeki iddialarla ilgili olarak, "Yargı bu olayların dışında kalmayı başarıyorsa merak etmeyin" dedi.
 
21.6.2008 - 23:55
Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Memur-Sen İzmir İl Başkanlığı, Tarımsal Kalkınma Vakfı ve Kemalpaşa Belediyesi işbirliğinde düzenlenen "Türkiye ve Demokrasi" konulu söyleşiye katıldı. Burada gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Selçuk, basına yansıyan Genelkurmay Başkanlığı'nın yargıya müdahale ettiğine yönelik iddiaları değerlendirdi. Bu tip sorunların her zaman yaşanabileceğini ifade eden Selçuk, "Bu sorunlar her zaman olmuştur. Her kuruluş kendine göre girişimlerde bulunuyor. Yargı bu olayların dışında kalmayı başarıyorsa merak etmeyin" diye konuştu.
Sivil anayasa konusunda da açıklamalarda bulunan Selçuk, 1982 Anayasası'nın öz ve biçim açısından meşruluğunu kaybettiğini savundu. Türkiye'de bir Kurucu Meclis kurularak, yeni anayasa çıkarılması gerektiğini söyleyen Selçuk, "1982 Anayasası öz ve biçim açısından meşruluğunu yitirmiştir. Öz açısından bu anayasanın demokrasiyi gerçekleştiremeyeceği belli olmuştur. Çünkü bu anayasaya 12 Eylül ruhu sinmiştir. 1982 Anayasası'nı onaylayan kimse kalmamıştır. 12 Eylül hukukunu Türkiye sıfırlamak zorundadır.
Toplumun her kesiminin temsil edildiği, geniş katılımlı bir kurucu meclis kurulmalı. Bu meclis bir anayasa hazırlamalı ve bunu halkın onayına sunmalıdır. Bunu yaptıkları zaman 'Biz kendimiz için değil, sizin için bir anayasa yapıyoruz' imajı da çizmiş olurlar" dedi.
Siyasi Partiler Kanunu'na yönelik düzenlemeler yapılması gerektiğini savunan Selçuk, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına yüklenilmemesi gerektiğini söyledi. AKP'nin kapatma davasında da dile getirilen "odak olma" kavramına değinen, "Odak olma nedir? Yoğunluğun ölçütü nedir? Kavramın kendisi tarife muhtaçtır. Hukuk ve mantık saptırmasıdır. Savcı kuşku noktasına gelince davayı açmak zorundadır. Bu yasalar olduğu sürece savcı davayı açar. Asıl sorun Türkiye'de sağlıklı adalet sisteminin olmaması. Yasaların değişmesi lazım" dedi.
Türkiye'de herkesin Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararları ve bununla birlikte erkler ayrılığı ilkesini tartışır konuma geldiğini belirten Selçuk, bu durumun farkına varılmayan önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Toplumda hukuk bilincinin oluşmasının şart olduğunu ifade eden Selçuk, "Mahkeme ile ilgili herkes yorum yaparsa, hukuk bilinci oluşamaz. Yargıçları rahat bırakın. Önce karar çıksın. Ne karar çıkarsa çıksın belli bir kesim karar için 'belliydi zaten' diyecek nasıl olsa" diye konuştu.
Türkiye'nin demokrasiden vazgeçmesi gibi bir lüksünün bulunmadığını ifade eden Selçuk, herkesin demokrasiye sahip çıkması gerektiğini söyledi. Türkiye'de tam anlamıyla demokrasinin işlemediğini savunan Selçuk, "Türkiye'de demokrasi göstermelik bir aşamada. Türkiye AB'ye girmek istiyorsa demokrasiyi öngören kuralları uygulamalıdır. İyi tek parti iktidarı geldi de AB yolunda 2004 yılına kadar ciddi adımlar atıldı. Türkiye'nin kendini derleyip toplaması gerekiyor. Avrupa ile hukuk açısından aynı düzeye gelmek gerekir" şeklinde konuştu.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


EN UZUN GÜN KUTLAMALARINA 30 BİN KİŞİ KATILDI

İSTANBUL EKÜMENPOLİS OLABİLİR..!

"ANAYASA'NIN İLK ÜÇ MADDESİ DEĞİŞTİRİLEMEZ"
»  "BAŞBAKAN'I KANDIRMAYIN, BU SAVUNMADAN CACIK OLMAZ"
»  SAHTE EVRAKLA YAT ALAN EMNİYET MÜDÜRÜ TUTUKLANDI
»  TÜRK FUTBOLUNA DÜNYA AKIL ERDİREMEDİ
»  GRÖNLAND ERİRSE DENİZLER 12 METRE YÜKSELECEK
»  LİSELİ 100 'YTL'YE 1 KM'DEN SES DİNLEME ALETİ YAPTI
»  GUUUK COM.CULAR TÜYDÜ
»  290 TRİLYON NEREDE? CEVAP BEKLİYOR!
»  KENE 'NİN HEDEFİ SAĞLIK BAKANLIĞI
»  GÖKÇEK, BEDAVA KARPUZ DAĞITACAK
»  ERDOĞAN'IN ÇILDIRDIĞI AN
»  GÜMÜŞHANE ŞİRAN'DA ÇATIŞMA, 3 ASKER YARALI
»  BAYKAL, MİLLİLERİN BAŞARISINI SMS'LE KUTLADI
»  HIRVATLAR 2 TÜRK'Ü ÖLDÜRDÜ
»  BÜYÜKANIT, MAÇI AYYILDIZLI FORMA İLE İZLEDİ
»  ERDOĞAN: "EŞİM AĞLAYARAK BENİ ARADI"
»  "70 MİLYONUN İSLAMİYETİYLE BUNLARINKİ FARKLI MI?"
»  "DAVA DOLAYISİYLE KAN KAYBEDİYORUZ"
»  "ATATÜRK CUMHURİYETİ DEVAM EDECEK Mİ?"
»  YÖK BAŞKANI ÖZCAN'DAN "ZIKKIM" AÇIKLAMASI
»  SEZER: HER ŞEYİ SATTILAR AMA HANİ YATIRIM NEREDE?
»  ÖZYÜREK: O TARAFA KARŞI GENELKURMAYI GÖREVE ÇAĞIRDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.