Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,4318
EURO
38,1555
IMKB
9.575,000
ALTIN
3.455,150
 
Hava Durumu ANKARA
-9 / -2 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"YTL'DEKİ DEĞER KAYBI SÜRERSE ENFLASYON ARTAR"
 YTL DEKİ DEĞER KAYBI SÜRERSE ENFLASYON ARTAR
 
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, döviz kurlarında yaşanan hareketin yabancı etkisi ağırlıklı bir hareket olduğunu savunarak, "Gelişmekte olan diğer ülkelerde de etkilidir. Bugün makroekonomik temellerde bir bozulma yoktur. Program öngörülerinde ve hedeflerde bir değisiklik söz konusu değildir" dedi.
 
31.5.2006 - 00:23
Durmuş Yılmaz’ın Türkiye Bankalar Birliğinde yaptığı sunum Merkez Bankasının internet sitesinde açıklandı.
Yılmaz,Türkiye ekonomisinin bir yapısal dönüşümk sürecinden geçtiğini belirten Yıllmaz bu ortamın mutlaka devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı. Kararlılığı şüpheye düşürecek, beklentileri bozabilecek her türlü girişim ve söylemden kaçınılmasını isteyen Yılmaz, gelinen noktanın, fiyat istikrarının merkezinde olduğu makroekonomik istikrarın; nihai hedeflere ulaşılabilmesinde ne derece önemli ve hayati olduğunun somut bir kanıtı olduğunu söyledi.
ENFLASYON HEDEFİN ÜZERİNDE GERÇEKLEŞEBİLİR
Enflasyonu etkileyen temel unsurlar ve mevcut veriler ışığında enflasyonun düşme yönünde olan temel eğilimlerinde bir değişmenin söz konusu olmadığını belirten Yılmaz, bu çerçevede, mayıs ayı enflasyonunda dışsal unsurların olumsuz etkilerinin gözlenmesi, yılın kalan döneminde enflasyonun öngörülen aralıklar içinde hareket etmesi, yıl sonunda ise yüzde 5 hedefinin bir miktar üzerinde gerçeklesmesi olasılığı bulunduğunu bildirdi. Yılmaz, mevcut eğilimler doğrultusunda enflasyonun 2007 ve 2008 yılı hedefleriyle uyumlu görüntüsünün devam ettiğini anlattı.
Yılmaz, petrol ve emtia fiyatlarındaki artışların devam etmesi, toplam talep artışı, risk priminde oynaklığa yol açabilecek gelismeler; küresel likidite koşullarındaki olası dalgalanmalar’ın enflasyon hedefiyle ilgili riskler olduğunu bildirdi. Yılmaz iç talepteki artışın kontollü olması, mali disiplinin sürmesi ve kalitesinin artırılması gerektiğini belirterek IMF ve AB ile iliskilerin de enflasyon hedefiyle ilgili iki önemli çapa olduğunu belirtti. Yılmaz, uluslararası kuruluşların desteğinin güçlü bir ek güven unsuru olduğunu belirtti.

Yılmaz, reform sürecinin kesintisiz şekilde devam ettirilmesi gerektiğini belirterek kazanımları kalıcı kılmanın ve daha ileriye götürmenin ancak reform sürecinin devamıyla mümkün olduğunu belirtti.

FAİZ KARARLARININ ETKİSİ GECİKMELİ

Durmuş Yılmaz, Merkez Bankasının kısa vadeli faiz oranlarıyla ilgili kararlarının etkisinin gecikmeli olduğunu hatırlatarak, alınan kararların; ekonomik aktivite üzerindeki etkisinin 3-9 ay arası, enflasyon üzerindeki etkisinin isbe 9-18 ay arası bir dönemde ortaya çıkmasının söz konusu olduğunu vurguladı. Bu çerçevede, enflasyon öngörüleri dogrultusunda bu yılın ilk üç ayında faiz indirimlerine ara verilildiğini, nisan ayında 0.25 puanlık bir indirim yapıldığını ve mayısta ise bir değişikliğe gidilmediğini hatırlatan yılmaz, "Bugünkü bilgiler ışığında enflasyona ilişkin orta vadeli görünümü değiştirmek için henüz erken olmakla birlikte, kısa vadede politika faizlerinin aşağı inme olasılığı azalmıştır" dedi.

YTL’DEKİ DEĞER KAYBI UZUN SÜRERSE

YTL’deki değer kaybının ve risk priminde artışın uzun süreli olması halinde enflasyon üzerindeki olumsuz etkilerin orta vadeye yansıması olasılığının arttığına dikkat çeken Yılmaz, gelecek dönemde politika faizlerinin enflasyondaki temel eğilimler doğrultusunda yeni veriler göz önüne alınarak belirleneceğini söyledi. Enflasyonun orta vadede hedeflerden belirgin sekilde sapacağının öngörülmesi halinde ise gerekli tepkinin verileceğini vurgulayan Yılmaz, Türk parasının kısa dönemli hareketlerinde gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarına bağlı olarak değişen uluslararası likidite koşulları ve belirsizlik algılamalarının etkilerinin ön plana çıktığını bildirdi. Yılmaz YTL’nin değerinde uzun dönemde ise ekonomik temeller, uygulanan politikalar, yapısal reformlar ve uzun dönemli beklentilerin etkili olduğunu savundu. Yılmaz şunları söyledi:

"Son dönemde bu iç ve dış etkilere baglı olarak Türk parasının yabancı paralar karsısında ani-kısmi bir değer kaybı söz konusudur. Son beş yıla bakıldığında döviz kurlarında benzer kısa vadeli dalgalanmalar ve hareketlenmeler olmuş, döviz kurları bugünkü seviyelerinin üzerine çıkmış, ancak ana eğilim değişmemiştir. Döviz kuru taşıdığı önem itibarıyla finansal istikrarın bir parçası olarak Merkez Bankasının yakından takip ettiği bir değişkendir. Kurdaki hareket yabancı etkisinin ağırlıklı olduğu bir harekettir. Gelişmekte olan diğer ülkelerde de etkilidir. Bugün makroekonomik temellerde bir bozulma yoktur. Program öngörülerinde ve hedeflerde bir değişiklik söz konusu değildir. Dalgalı kur şok emici fonksiyonunu yerine getirmektedir. Dalgalı kur rejiminin ve politikasının doğası gereği benzer hareketler, ileride de bugünküne benzer veya farklı nedenlerle olabilecektir."

Durmuş Yılmaz, döviz kurundaki bu tür hareketlerin bir belirsizlik unsuru değil, bir risk unsuru olduğunun unutulmamasını istedi. Döviz kurundaki asağı ve yukarı dalgalanmalardan korunmanın mümkün olduğunu anlatan Yılmaz, riskten korunma tekniklerinin mutlaka kullanılması ve bankaların bu konuda reel sektörü bilgilendirmeleri gerektiğini bildirdi.

SICAK PARA VE CARİ AÇIK

Mart sonu itibariyle son bir yıllık dönemde Türkiye’ye 17.2 milyar dolarlık net sıcak para girişi yaşandığını belirten Yılmaz, bunun en önemli kaleminin hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetlerinden (DİBS) oluşan portföy yatırımı olduğunu söyledi.

Son dönemdeki dalgalanmalarla birlikte bir miktar sıcak para çıkışı yaşandığını ifade eden Yılmaz, dalgalı kur rejimi ve kuvvetli makroekonomik temellerin sıcak para çıkışının olumsuz etkilerini azalttığını bildirdi.

Durmuş Yılmaz, mevcut program kararlı ve tavizsiz bir sekilde sürdürüldüğü sürece cari açığın risk olma potansiyelinin azaldığını savundu.

 




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


CAVİT ÇAĞLAR'IN İNTERBANK DAVASINDAKİ CEZASI ERTELENDİ

TÜSİAD'DAN 'ASIL FIRTINA YILIN İKİNCİ YARISI'UYARISI

UNAKITAN:"PARA KÖRFEZ ÜLKELERİNDE"
»  BORSA DÜŞÜŞLE KAPANDI
»  2005'TE BORSA'NIN KAYMAĞINI 100 BİN KİŞİ YEDİ
»  ERDOĞAN'DAN PRİM BORCU YAPILANDIRMA MÜJDESİ
»  KREDİ KARTI FAİZİNE SINIR GELİYOR
»  HAKİM VE SAVCILARA ZAM MÜJDESİ!
»  UNAKITAN:"ESKİSİ GİBİ OLSAYDIK, DARMA DUMAN OLURDUK"
»  SSK VE BAĞ-KUR PRİM AFFI RAĞBET GÖRMEDİ
»  IMF TASARRUFU HASTAYI VURDU
»  UZAN'LARIN BOĞASI KAVURMA OLUYOR
»  UNAKITAN'DAN, BELEDİYELERİN HAZİNE ARAZİSİ SATIŞINA YASAK
»  BEYAZ EŞYAYA HAZİRAN'DA ZAM VAR
»  HİSARCIKLIOĞLU:"HERŞEY YOLUNDAYMIŞ GİBİ DAVRANMAYIN"
»  ERDOĞAN, TOBB GENEL KURULU'NDA KONUŞTU
»  AÇLIK SINIRI 558, YOKSULLUK SINIRI 819 BİN YTL OLDU!
»  TOBB KONGRESİNDE ZORAKİ BİRLİKTELİK!
»  AKARYAKIT'TA YILLIK ZAM YÜZDE 33'Ü AŞTI!
»  İMARZEDELERE İYİ HABER
»  CEM BOYNER:"YABANCILAR İSTANBUL'U İSTİLA EDECEK"
»  ZAMLAR YAĞMAYA BAŞLADI
»  UNAKITAN IMF'NIN SAĞLIK TALİMATINI ÇABUK BENİMSEDİ
»  CEM UZAN, TELSİM'İN PEŞİNİ BIRAKMIYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.