Yılda 5.5 milyon ton kâğıt tüketilen Türkiye’de, Hürriyet gazetesi geri dönüşüm için düğmeye bastı. Bu konuda ilk olacak proje kapsamında Hürriyet, ‘Çevre için daha fazla Hürriyet’ sloganıyla üç okunmuş gazete getirene bir yeni Hürriyet gazetesi verecek. Ekim ayı boyunca sürecek olan kampanyandan sağlanacak tüm gelirler ise TEMA Vakfı’na bağışlanacak. Proje, orman varlıklarını korumanın yanı sıra geri dönüşüm konusunda bilinç oluşturmayı da hedefliyor.
ÖNEMLİ GÖREV ÜSTLENİYOR
TEMA Vakfı ile birlikte hareket edilen kampanya hakkında konuşan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, orman varlıklarının ve özellikle yaşlı orman varlıklarının korunmasının çok önemli olduğunu söyledi. Ataç, “Girdi ihtiyacı ve yoğun nüfus baskısı nedeniyle tehditler oluşuyor. Kesilmiş olan veya ithal edilen ağaçları tekrar dönüştürmemiz kendi varlıklarımızı arttıracaktır. Bu yüzden eski gazetelerin doğru bir şekilde ıslatılmadan, gıda maddesine maruz kalmadan toplanılıp getirilmesi çok önemli” diye konuştu. Hürriyet Dünyası’nın söz konusu kampanya ile önemli bir görev üstlendiğini sözlerine ekleyen Ataç şu şekilde devam etti: “Bir işi yapmanın en büyük kısmı bilinçlendirmedir. Herkes bu bilincin içinde olup atıklarını ayrıştırıp yeniden kazanıma gönderdiği zaman zaten doğal varlıklarımızı korumak için önemli bir adım atmış olacak. Hürriyet dünyası bu kampanya ile okunmuş gazeteleri toplayacak hem de herkesin bunu yapması için yüreklendirmiş olacak. Bilinçlendirme görevini çok önemli buluyorum.”
AĞAÇLAR KORUNACAK
Hurda kâğıdın yeniden kâğıt üretiminde kullanılması hakkında bilgiler paylaşan Ataç, “Hava kirliğini yüzde 74 ile yüzde 94, su kirliliğini yüzde 34, su kullanımını ise yüzde 45 azaltıyor. Bir ton kağıt atılmayıp, kâğıt üretimi için yeniden kullanıldığı zaman 12 bin 400 metreküp havada sera gazı olan karbondioksit bertaraf ediliyor. 34 kişinin oksijen ihtiyacını karşılayan 17 yetişkin ağaç korunmuş oluyor. Ayda üç ailenin tükettiği 37 metreküp su tasarruf edilmiş oluyor” diye konuşuyor.
KİŞİ BAŞI 80 KİLO
Türkiye’de geçen yıl 5.5 milyon ton kâğıt tüketildi. Bu rakamın yaklaşık yüzde 50’si geri dönüştürülebildi. Söz konusu tüketimle beraber Türkiye’de kişi başı 80 kilo kâğıt kullanılmış oldu. Avrupa ülkelerinde kişi başı ortalama 150 kilo kâğıt tüketimi gerçekleşirken yüzde 71’i geri dönüştürülüyor. Bu rakam ABD’de kişi başı ortalama 250 kilo civarında ve söz konusu tüketimin yüzde 62’si geri dönüştürülebiliyor. Kâğıdın ülke ekonomisi üzerinde önemli etkileri bulunuyor. Türkiye’nin 6 aylık ithalatı 1.6 milyar dolar olarak açıklanırken bu rakamın yıl sonunda 3.2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’nin 2013 yılının ilk 6 altı aylık ihracatı ise 950 milyon dolar olarak kayıtlardaki yerini alıyor. Öte yandan Türkiye’deki gazeteler kâğıt tüketimi konusunda önemli paya sahip. Türkiye’de geçen yıl harcanan gazete kâğıdı 450 bin ton civarında ve yaklaşık yüzde 50’si geri dönüştürülebildi.
Ton başına 1000 dolar kalacak
ATIK Kâğıt ve Geri Dönüşümcüler Derneği’nin (AGED) verilerine göre bir ton kağıdın geri kazanımı, selüloz-kâğıt ithalatı nedeniyle 700-1000 doların Türkiye’de kalması sağlayacak. Sadece İstanbul’da bir yılda tüketilen 450 bin ton kâğıt geri kazanılması durumunda, Türkiye’de yılda 38 kilometre kare ağaçlık alan korunabilecek. Yüzde 100 geri dönüşümlü kâğıttan üretilmiş bir ton kâğıt, ağaç, 400 kws enerji, yaklaşık 26.5 metreküp su tasarruf edilmesini sağlayabiliyor.
Türkiye’de atık kâğıtlar nasıl toplanıyor
TÜRKİYE’de atık kâğıt toplama işlemi, toplayıcılar, küçük depolar, seyyar toptancılar, toptancılar, büyük toptancılar ve fabrikaların alım tesisleri tarafından gerçekleştiriliyor. Toplayıcılar, genellikle depo sahibi olan toptancılara mal satıyor. Evsel atıklardan atık kâğıtları ayıran toplayıcılar depo sahiplerine satarak kâğıt dönüşümüne katkı sağlıyor. Seyyar toptancılar, kendi araçlarıyla depolardan, fabrika ve işyerlerinden alım yaparlarken toptancılar ise depoları, toplama araçları, presleri ve diğer ekipmanlarıyla kâğıtları fabrikalarına ve fabrika alım tesislerine gönderiyor.
KAYNAK: HÜRRİYET