Taraf Gazetesi yazarı Hüseyin Özay bugün çok ilginç bir kulis yazısına imza attı. Özay Gülen Cemaati ile AK Parti hükümeti arasında "dershanelerin kapatılması" nedeniyle patlak veren krizden en fazla nasibini alan yazarı gazete sayfasına taşıdı.
Özay TMSF kontrolündeki bir gazetede yaşanan sabıka şokunu da kaleme aldı.
İşte medyaya bomba gibi düşecek o kulis yazısı!
Medyayı karıştıran kredi
Hükümet ile Gülen Cemaati arasındaki gerginlik medya sektöründeki ‘yandaş’ sıfatını taşıyan yazarlara da yansıdı. Cemaate yakın bir bankadan 3 milyon dolar kredi çeken yazar gerilen ilişkilerden nasibini aldı.
28 Şubat Post Modern Darbe sürecinde medya sektöründe yaşanan “haksız zenginleşmenin” bir benzerinin de bugün yaşandığı ortaya çıktı. Örneğin, birkaç yıl öncesine kadar çalıştığı gazeteden sadece bin lira maaş alan lise mezunu bir yazarın, “yandaş saflara” katılması ile birlikte, bankadan 3 milyon dolarlık kredi kullanması medya sektöründe tartışmalara yol açtı. Krediyi, cemaate yakınlığı ile bir bankadan kullanan yazarın, son dönemde hükümet ile cemaat arasında yaşanan gerginliğin ardından “cüzdan” ile “vicdan” arasında kaldığı esprileri yapılıyor.
Medya dünyasında kulaktan kulağa konuşulan ilginç kredinin hikâyesi şöyle:
Hükümet-cemaat arasındaki gerginlik, gözlerin kendilerini “Yeni Türkiye’nin gazetecileri-yazarları” olarak nitelendiren bazı kişilere çevrilmesine yol açtı. Düne kadar Başbakan Erdoğan’a ve hükümete ağır eleştiriler yönelten, kendi deyimleri ile “yeni Türkiye’nin yazarları” halk arasındaki ismi ile “yandaş yazarların” elde ettikleri gelirler, medyada çeşitli tartışmalara da beraberinde getirdi.
50 BİN KAZANAN YAZARLAR
Medya kulislerinde dolaşan bilgilere göre, söz konusu kişilerin kazandıkları ücretler 20 bin lira ile 50 bin lira arasında değişiyor. Ancak televizyon programları, seminer ve diğer etkinliklerle bir yeni Türkiye’nin yazarının aylık eline geçen gelir toplamı 50 bin lira ile 100 bin lira arasında gerçekleşiyor.
3 MİLYON DOLAR KREDİ KULLANAN YAZAR
“Yeni Türkiye yazarlarının” elde ettiği yüksek ücretler, daha önce “kooperatife girme” usulü ile konut sahibi olma hayali kuran gazetecilerin “yatırım tercihlerinin” değişmesine yol açtı. Örneğin, medya ve bankacılık kulislerinde dolaşan bilgilere göre, halen hükümete yakın bir gazetede “yeni Türkiye’nin yazarı olmakla övünen” lise mezunu bir köşe yazarı, geçtiğimiz yıllarda yatırımlarını “yalı” alarak değerlendirdi. Kulislerde 7 milyon dolarlık yalının, 3 milyon dolarını banka kredisi ile karşıladığı konuşulan yazarın, cemaat-hükümet kavgası ile birlikte zor günler geçirdiği konuşuluyor.
İddiaya göre, yazar krediyi kullanırken cemaate yakın bir bankayı tercih etti. Hükümet-cemaat gerginliğinin patlaması ile birlikte gazete yönetiminden kendisine, “verdiğimiz parayı hak et ve cemaati eleştir” talimatı geldi. Ancak, 3 milyon dolarlık krediyi düşünen, yeni Türkiye’nin yazarı ise bir türlü kendisinden istenilen düzeyde eleştirileri yerine getiremedi. Gazete içinde yazarın, “Yalımı elimden alacaklar” diye, sitemde bulunduğu konuşuluyor.
TMSF’NİN GAZETESİNDE “SABIKA ŞOKU”
“Yeni Türkiye’nin yazarları” ile ilgili iddiaların ardı arkası kesilmiyor. TMSF kulislerinde dolaşan bilgilere göre, “üçlü kararname” TMSF’nin kontrolünde bulunan bir gazeteye, “Yeni Türkiye’nin yazarı” olarak atanan bir köşe yazarı, aynı gazeteye “yazı işleri müdürü” yapılmak istendi. Devlet kurumu olan TMSF, atamadan önce ünlü yazarın, sabıka kaydını bakmak istedi. Sayfalar dolusu sabıka kaydı TMSF bürokratlarını bile şaşkına çevirdi. Sayfalar dolusu sabıka kaydında, “tecavüz suçu” ile ilgili kayıtlar ise, TMSF bürokratlarının kanını dondurdu. Sabıka kaydını gören TMSF bürokratları, “yeni Türkiye’nin yazarını” müdür yapmaktan vazgeçti