Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2773
EURO
37,6740
IMKB
9.032,000
ALTIN
2.914,720
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
30 BİN KİŞİ'NİN KATİLİ APO'YA EVET, MUĞLALI'YA HAYIR
30 BİN KİŞİ NİN KATİLİ APO YA  EVET, MUĞLALI YA HAYIR
 
Öcalan’a "Sayın" diyen, terör örgütünü öven ve eşi de dağda olan DTP Van milletvekili Fatma Kurtulan, Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın adını bir kışlaya verenlerin "Suçluyu övdükleri" gerekçesiyle cezalandırılmasını istedi.
 
9.6.2008 - 07:25

DTP Van milletvekili Fatma Kurtulan, 1943 yılında Van’da 32 köylüyü öldürme emri verdiği gerekçesiyle yargılanıp, idama mahkum edilen Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın adının, Özalp ilçesindeki bir kışlaya verilmesinin, TCK’nın 215’inci maddesine göre ‘’Suç ve suçluyu övme’’ olduğunu öne sürdü.

İşte bu Fatma Kurtulan denilen terörist ve diğerleri bugünkü hükümet sayesinde girdikleri milletin verdiği vergilerle yiyip için hakaret edip mecliste at oynatmaya devam ediyorlar.

Kurtulan TBMM Başkanlığına verdiği ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından cevaplandırılmasını istediği önergesinde,  1943 yılında 3. Ordu Müfettişi Orgeneral Muğlalı’nın 32 köylüyü ellerini bağlatıp kurşuna dizdirdiğini ve bu olayın tarihe, ‘İnsanlık suçu’’ olarak geçtiğini öne sürdü. Muğlalı’nın adının Van Özalp’deki Sınır Tabur Komutanlığı kışlasına verilmesinin  ‘’Failin ödüllendirilmesi anlamına geleceğini’’ de iddia eden Kurtulan, ‘’Bu durum TCK’nın 215’inci maddesi gereğince suç ve suçluyu övme anlamına gelmez mi?’’ diye sordu.
Muğlalı’nın adı olaydan 61 yıl sonra 16 Mart 2004 günü Özalp’teki kışlaya verilmişti. Bunun üzerine 1943’de ölenlerin yakınları kışlanın adının değişmesi için dava açmışlar, Milli Savunma Bakanlığı ise ‘’Merhum Muğlalı, işlediği suçtan dolayı cezasını çekmiş, üzerinden 60 yıldan fazla geçmiştir. Merhumun cezasının süresiz devam edeceğinin iddia edilmesi hiçbir hukuki değerle bağdaştırılamaz." demişti.

ÇOK TARTIŞILAN OLAY
Van’ın Özalp ilçesi , 1943'te Cumhuriyet tarihinin en çok tartışılan olaylarından birine sahne olmuştu. Özalp’deki çete tarafından koyunları gasp edilen İranlı bir aşiret reisi, Türk tarafına geçerek 500 koyunu çalmış, aşiret reisine yardım ettikleri iddiasıyla da 38 köylü yakalanmıştı. Bunlardan 5’i mahkemece tutuklanırken 33’ü serbest bırakılmıştı. Bölgeye soruşturma için gelen Orgeneral Muğlalı, 24 Temmuz 1943 günü serbest bırakılan 33 köylünün yeniden gözaltına alınması talimatını vermişti.

Gözaltına alınan köylülerden kadın olan bir kişi serbest bırakılmış, 32’si ise 30 Temmuz 1943 gecesi, Yukarı Koçkıran Köyü, 356 No'lu sınır taşı önünde kurşuna dizilmişti. Konu 1948'de, Demokrat Parti tarafından Meclis'te gündeme getirilmiş ve 1949'da açılan soruşturma sonucu Muğlalı suçlu bulunarak idama mahkûm edilmişti. Muğlalı ifadesinde 32 köylünün İran tarafından gelen ve kaçakçılık yapan çapulcuların geçiş yolları göstermek ve bilgi vermek amacıyla sınıra götürüldüğünü, bu sırada İran’dan 100 kadar atlı süvarinin saldırısı üzerine, Türk askerleri ile aralarında çatışma çıktığını, bu çatışmada iki taraf arasında kalan 32 köylünün öldüğünü öne sürmüştü. Muğlalı’nın cezası daha sonra 20 yıl hapse çevrilmiş ve 1951'de cezaevinde ölmüştü.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MİT'Çİ EYMÜR'ÜN TAYİNİNİ ÇAKICI ÇIKARTTIRMIŞ

ABD'Lİ YAZARI'DA ULUSALCI VE ERGENEKONCU YAPTILAR

DENKTAŞ'IN FERYADI "UYARIYORUM KIBRIS GİDİYOR"
»  AKP'DE ÇATLAMALAR BÜYÜYDR
»  "EY SAĞIR VE KÖR BAŞBAKAN"
»  VATANDAŞA TAVUK ETİ KAZIĞI
»  "ERBAKAN'I TASFİYE ETTİK DİYE KİMSESEVİNMESİN"
»  YARSAV BAŞKANI YARGIYI ELEŞTİRENLERİ BOMBALADI
»  ABD YATIRIMINI GÜL'E YAPTI
»  "TÜRKİYE'NİN PUTİN'İ GİTMEYİ HAK EDİYOR"
»  İŞTE AKP'LİLERİN ÖNÜNDEKİ ÜÇ SENARYO
»  AKP'Lİ VEKİLLERİN MAHKEMEYE KÜFÜRLÜ ELEŞTİRİLERİ
»  "KAFANA GÖRE ANAYASA YAPMA DÖNEMİ GEÇTİ"
»  YAMURDERELİ'YE İKİ HASTANEDE İKİ AYRI OPERASYON
»  BABACAN: "LAİKLİĞİN TANIMI AÇIK DEĞİL"
»  "BAŞÖRTÜSÜ KELİME İ ŞAHADET DEĞİLDİR"
»  KABE'NİN ÇEVRESİ TİCARET MERKEZİ OLUYOR
»  DEMİREL: "KARAR, DARBEYİ ÖNLEDİ"
»  MEHMET AĞAR'A HIRSIZ ŞOKU
»  "BENİ DİNLEYEN ÇAY İSTEYİNCE KÜFÜRLEŞTİK"
»  AKP RADİKALLERİ MAHKEMEDEN İNTİKAM ALINMASINI İSTİYOR
»  MAÇ GECESİ, ZAP BÖLGESİNE HAVA HAREKATI
»  AKP'Yİ ELEŞTİREN GAZETECİLER DİKKAT..!
»  SPOTHABER UYARMIŞTI. ÖLDÜREN DOMATESLER PAZARDA
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.