Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
5 YILDIZLI TANIKLIK DEVRİ GELİYOR
5 YILDIZLI TANIKLIK DEVRİ GELİYOR
 
81 yıllık Hukuk usulü muhakemeleri yasası tümüyle değişiyor. 455 maddelik yeni tasarıya göre, dava için şehir dışından gelecek tanıklar, otelde misafir edilecek. Yol ve yemek masrafları da karşılanacak. 8 YTL de şahitlik ücreti ödenecek.
 
21.4.2008 - 07:46

Yemin metni değişirken, tanık, bilirkişi ya da avukatlar internet üzerinden canlı ve görüntülü olarak duruşmalara katılabilecek.

Emin ÖZGÖNÜL / ANKARA

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca imzalanarak TBMM’ye gönderilmesi benimsenen yeni bir yasa tasarısı ile, 81 yıllık Hukuk Usulü Muhakemeleri kanunu değiştiriliyor. 455 maddelik yeni tasarıya göre, dava için şehir dışından gelecek tanıklar, otelde misafir edilecek. Yol ve yemek masrafları da karşılanacak. 8 YTL de şahitlik ücreti ödenecek. Yemin metni değişirken, tanık, bilirkişi ya da Avukatlar, internet üzerinden canlı ve görüntülü olarak duruşmalara katılabilecek.

Yeni tasarının en önemli maddelerinden birini ‘’Canlı yayın ile duruşmalara katılma’’  imkanı oluşturuyor. Tasarının yeni 154’üncü maddesine göre ‘’Mahkeme, tarafların rızası olmak şartıyla, kendilerinin veya vekillerinin, aynı anda ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla bulundukları yerden duruşmaya katılmalarına ve usul işlemleri yapabilmelerine izin verebilir.  Tarafların rızası olmak kaydıyla, mahkeme, bir tanığın, bilirkişinin veya bir tarafın dinlenilmesi esnasında başka bir yerde bulunmalarına da izin verebilir. Dinleme, ses ve görüntü olarak aynı anda duruşma salonuna nakledilir’’ hükmü getiriliyor.


HERŞEY DAHİL TANIKLIK
Hukuk mahkemelerinde tanıklık yapacak kişiler için de yenilikler getiriliyor. Tanıklar davanın görüldüğü il dışından gelerek mahkemeye katıldıkları ve bu nedenle otelde kaldıkları taktirde, otel masrafları ödenecek. Yol paraları ile beslenme ihtiyaçları da karşılanacak.
Bu konudaki yeni 269’uncu maddede ‘’ Mahkeme tarafından çağrılan tanığa, her yıl Adalet Bakanlığınca hazırlanan tarifeye göre, kaybettiği zaman ile orantılı bir ücret verilir. Tanık hazır olmak için seyahat etmek zorunda kalmışsa, yol giderleri ile tanıklığa çağrıldığı yerdeki konaklama ve beslenme giderleri de karşılanır. Bu ücret ve giderler vergi, resim ve harca tâbi değildir’’ hükmü konuldu. Mevcut yasada da tanıklık ücreti bulunuyor ve bu ücret 2008 için 8 YTL olarak uygulanıyor. Adalet Bakanlığı her yıl tanıklık ücretini yeniden belirliyor.

YEMİN DEĞİŞTİ
Hukuk mahkemelerindeki tanıkların yemin metni de üçüncü kez değiştiriliyor. Yasanın ilk halinde hakim tanıklara, ‘’ Şahit sıfatiyle sorulan suallere verdiğiniz cevapların hakikate muhalif olmadığına ve meşhudat ve malumatınızdan birşey saklamadığınıza Allahınız ve namusunuz üzerine yemin ediyor musunuz" diye soruyor ve tanık da ‘’Allahım ve namusum üzerine yemin ediyorum" diyordu.

Daha sonra bu metin değişti. Halen tanıklar mahkemelerde ‘’ Bir şey saklamaksızın ve bir şey katmaksızın, kimseden korkmayarak, bir tesire kapılmayarak, bildiğimi namusum ve vicdanım üzerine dosdoğru söyleyeceğime yemin ederim." biçiminde yemin ediyor. Yeni yasa tasarısına göre de, hakim tanığa, “Tanık sıfatıyla sorulacak sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şey saklamayacağınıza namusunuz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerler üzerine yemin ediyor musunuz?” diye soracak.  Tanık da cevap olarak  “Sorulacak sorulara, hiçbir şey saklamadan doğru cevap vereceğime namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ediyorum.” diyecek.

GAZETEPORT



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AVRUPA'NIN AHLAKSIZLIĞINI ALDILAR DİYENE İŞTE CEVAP

DAVACI VE DAVALILAR DÜĞÜNE KATILMADI

'1 MAYIS', BAKANLAR KURULUNDA
»  KAMER GENÇ: "ELİTAŞ'A DAVA AÇACAĞIM"
»  2.3 MİLYAR TONLUK KÖMÜR REZVİ BULUNDU
»  UÇAK KORSANINDAN ŞOK İFADELER..!
»  HASTANE DENETLEMEYE GİDEN VEKİL DAYAK YİYECEKTİ
»  "TESLİM OLDUĞUMUZ HALDE ATEŞ ETTİLER"
»  KARS'TA ÇATIŞMA, 1 ASKER ŞEHİT
»  AKP'NİN ESKİ GENEL MERKEZİ SATILIK
»  HÜKÜMETLE ASKER ARASINDA İKİNCİ KRİZ
»  TERSİNE MÜCAHİT KAMER GENÇ
»  HAŞİM KILIÇ, 367 İLE İLGİLİ KONUŞTU
»  “ÜLKEDE İSTİKRAR YOK” SÖZÜ TAZMİNAT KAZANDIRDI
»  ZÜPPE..!
»  301'E 23 NİSAN RÖTARI
»  "KIRCA'NIN İKİ OĞLU NEREDE ASKERLİK YAPTI?"
»  "ÖLÜLERİN ARASINDAN ÇIKTIM"
»  MECLİS'İN GERGİN VEKİLLERİ
»  KRAL,, BELSO'CU CİN'E KOMŞU OLUYOR!
»  HER TAŞIN ALTINDAN SOROS DESTEKLİ TESEV ÇIKIYOR
»  KONUŞMAYLA OLMAZ GÖSTER BAKALIM TÜRKLÜĞÜ'NÜ
»  BAŞBAKAN "İHBAR EDİN"DEDİ. BİZDE EDİYORUZ!
»  BAYAN MEMURUN SEKS İLANI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.