Sigaraları, Bulgaristan, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne satacaklarını söyleyen, ancak yurt içinde satan iki firmayla ilgili takip sürüyor. YDK, devletin zararının 69 milyon dolara çıktığını açıkladı.
Tekel'den ihraç etmek için aldıkları 12 milyon dolar değerindeki, 74 bin kutu sigarayı iç piyasada satan iki şirketin yolsuzluğu yılan hikayesine döndü. Sigaraları, Bulgaristan, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne satacaklarını söyleyen, ancak yurt içinde satan iki firmayla ilgili takip sürüyor. YDK, devletin zararının 69 milyon dolara çıktığını açıkladı.
VİRGİN ADALARINI TAKİP EDİN
Yüksek Denetleme Kurulu, 2005 yılı Tekel raporunda kurumun hayali ihracat olayının peşini bırakmamasını istendi. YDK, açılan davada "takipsizlik" kararı verilen iki kişi hakkında itirazda bulunulmasını istedi. YDK, iki ayrı vurgun olayında rol alan şirketlerden birinin adres değiştirerek, Virgin Adaları’nı adres gösterdiğini de bildirdi.
TEKEL, toplam değeri 12 milyon dolar olan 74 bin kutu sigarayı ihraç etmek için alan, ancak iç piyasada satan iki firmanın peşine düştü. Yılan hikayesine dönen olayda, Tekel'in zararı 69 milyon dolara çıktı.
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK), sigaraları, Bulgaristan, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne satacaklarını söyleyen; ancak yurt içinde satan iki firmanın ve kaçakçılık suçunu organize eden iki kişinin peşinin bırakılmamasını istedi.
YDK'nın 2004 ve 2005 yılı denetim raporlarına giren yolsuzluk, ucu İngiltere'nin Virgin Adaları’na kadar uzanan iki ayrı "hayali ihracat" olayını gözler önüne serdi. 2000 yılında yaşanan olaylarla ilgili olarak YDK raporunda şöyle denildi:
İÇ PİYASADA SATTILAR
Yurt dışına ihraç kaydıyla, Tekel'den temin ettikleri 74 bin 31 kutu kapsamındaki 12 milyon dolar tutarındaki sigaraları, hayali ihracat işlemleri ile Bulgaristan-İran-Birleşik Arap Emirlikleri ve KKTC'ye ihraç edilmiş gibi gösterip, yurt içine satarak haksız kazanç elde ettikleri saptanan Olten ve Lineks firmaların işlemleri konusundaki takip sürdürülmelidir.
ORGANİZE SUÇ İŞLENDİ
Bu konuda Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın hazırladığı 24.06.2003 ve 28.10.2005 tarihli soruşturma raporlarında, Suat Sürmen ve H.Malik Keçeçioğlu'nun Tekel'i 69 milyon dolar zarara uğratıp, teşekkül halinde işlenen kaçakçılık suçunun organizatörlüğünü yapmış oldukları saptanmıştır.
TAKİPSİZLİĞE İTİRAZ EDİN
Adı geçenler hakkında Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı'nca takipsizlik kararı ile bu şahıslar, Tekel tarafından açılan ceza davası kapsamı dışında bırakılmıştır. Takipsizlik kararına ilgili Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde itiraz edilerek, Tekel'i milyonlarca dolar zarara uğratan ve belirtilen hayali ihracatta asıl fail durumunda olan bu kişilerin ceza davası kapsamına alınması sağlanmalıdır.
VİRGİN ADALARINA SORUN
Oltens firmasının 5,6 milyon dolar düzeyindeki 118 bin 200 kilogram sigara bedelini ödemeyip, Almanya ve İsrail'e ihraç etmiş gösterdiği sigaraları yurt içinde satarak haksız kazanç elde ettiği de belirlenmiştir. Tüm belgeleri ile kanıtlanmış olan bu olaydan sonra İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne açılan alacak davasına şirketin İsviçre ve Lüksemburg adreslerinin silinip, İngiliz Virgin adalarında kayıtlı olduğu beyan edilmiştir. Genel Müdürlük Hukuk Müşavirliği'nin Virgin Adaları yetkililerinden Olten firması ve ortaklarının araştırmasını yapmalı ve bu bilgileri mahkemeye ulaştırmalıdır.