Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1256
EURO
38,1302
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.875,420
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
92 KİŞİYİ ÖLDÜRMENİN CEZASI 5 YIL HAPİS
92 KİŞİYİ ÖLDÜRMENİN CEZASI 5 YIL HAPİS
 
Konya'da 2 Şubat 2004 tarihinde Zümrüt Apartmanı'nın çökmesi sonucu 92 kişinin ölümüne neden olan sanıklar komik cezalara çarptırıldılar. Olayda yakınlarını kaybedenler yasadan dolayı verilen cezalara isyan ettiler.
 
27.12.2007 - 05:42

Konya'da 2 Şubat 2004 tarihinde Zümrüt Apartmanı'nın çökmesi sonucu 92 kişinin ölümüyle ilgili yeniden görülen davada, tutuksuz yargılanan sanıklar müteahhit Ali Vedat Kaya 5 yıl, taşeron İsmail Hakkı Canlıer 4 yıl, proje sorumlusu Halil İbrahim Elliiki de 2 yıl, 3 belediye görevlisi ise 2'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı. Olayda yakınlarını kaybedenler ise yasadan kaynaklanan az cezalardan ötürü isyan ettiler.

İkinci yargılamanın sonucunda, öncekinden farklı olarak sadece belediye görevlileri birer yıl daha fazla hapis cezası alırken,diğer sanıkların cezalarında değişen bir şey olmadı.

Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına, tutuksuz yargılanan sanıklar müteahhit Ali Vedat Kaya, taşeron İsmail Hakkı Canlıer, proje sorumlusu Halil İbrahim Elliiki ve tarafların avukatları katıldı. Savcının önceki duruşmada verdiği mütalaasına karşılık mahkeme, tarafların avukatlarından savunmalarını istedi. Müşteki avukatları mütalaaya katıldıklarını, ekleyecek bir konunun olmadığını belirttiler.

SON SAVUNMALARINI YAPTILAR
Sanıklardan Halil İbrahim Elliiki'nin avukatı Murat Demirci, iddia makamının görüşlerine katılmadıklarını belirterek, müvekkilinin olayda sorumluluğunun olmadığını, bilirkişi raporunda da müvekkilinin kusursuz olduğunun tespit edildiğini söyledi. Müvekkilinin projenin çizilmesinden sonra binanın yapımında ve mimarisindeki değişiminden haberdar edilmediğini savunan Demirci, bundan dolayı müvekkilinin beraatini talep ettiklerini bildirdi. Ali Vedat Kaya'nın avukatı ise önceki savunmalarının geçerli olduğunu, mahkemenin mahkumiyete karar vermesi halinde hapis cezasının para cezasına çevrilmesini talep ettiklerini söyledi. Belediye görevlileri Hüseyin Çopur, Maide Dönmez ve Zeynel Ünal'ın avukatı Güngör Bilgin ise müvekkillerinin özel şahıs olduğunu ve belediyede inisiyatif kullanma yetkileri bulunmayan memurlar olduğunu söyledi. Bu nedenle müvekkillerine kusur izafe edilemeyeceğini ileri süren Bilgin, ''Yani müvekkillerim sizin önünüzde bulunan zabıt katiplerinden farkı yoktur. Onların olayla ilgili sorumluluğu ve kusuru bulunmamaktadır. Müvekkillerimin beraatına karar verilmesini istiyorum'' dedi. Son olarak söz alan taşeron İsmail Hakkı Canlıer'in avukatı Ömer Oğur ise davanın başından bu yana hiçbir savunma ve taleplerinin yerine getirilmediğini öne sürdü. Yargıtay 9. Ceza Dairesinin yerel mahkemenin Zümrüt Apartmanı davasına ilişkin kararı bozmasından önce ve sonra mahkemeye sözlü ve yazılı savunmalarda bulunduklarını anımsatan Oğur, şunları kaydetti:

''Bu savunma ve dilekçelerimde belirttiğim gibi dava, başından sonuna kadar usül ve yöntemlere aykırı yürümüştür. Mahkeme ve biz kamuoyu baskısı altında bulunmaktayız. Savcılık bizim hiçbir talebimizi yerine getirmemiş, incelenmesini istediğimiz şeyler incelenmemiş, araştırılmasını istediğimiz şeyler araştırılmamıştır. İddia ve savunmalarımız göz önüne alınmamıştır. CD ve kasetler incelenmemiştir. Eksik ve usulsüz incelemelerle raporlar verilmiş. Son alınan rapor da usul ve yöntemlere aykırıdır. Buna göre karar verilmesi mümkün değildir. Biz burada bir kolonun kesildiğini iddia ediyoruz. Konya halkı bunu biliyor. Ama bunu savcılık, mahkeme ve bilirkişiler göz önüne almayarak hukuka aykırılık yapıyor. Müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum.''

HEYET KUSURLU BULDU
Sanıklara son sözlerinin sorulmasından sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, tüm sanıkların olayla ilgili kusurlarının olduğu sonucuna vardıklarını bildirdi. Dava süresince tüm avukatların talep ve isteklerinin göz önüne alınarak incelendiğini ifade eden heyet, Yargıtay'ın bozma kararının 3 belediye görevlisine verilen cezayla ilgili olduğunu değerlendirdiklerini bildirdi.

CEZA YAĞDI
Mahkeme heyeti bu doğrultuda, TCK'nın dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne neden olma suçlarını içeren 383. maddesi kapsamında, tutuksuz yargılanan sanıklar müteahhit Ali Vedat Kaya'ya 5 yıl hapis 440 YTL para cezası, taşeron İsmail Hakkı Canlıer'e 4 yıl hapis 440 YTL para cezası, proje sorumlusu Halil İbrahim Elliiki'ye de 2 yıl hapis 440 YTL para cezası verdi. Heyet, ayrıca, sanıkların cezaevinde yattıkları sürelerin cezadan mahsup edileceğini bildirdi.

BELEDİYE GÖREVLİLERİNİN CEZALARI TECİL EDİLDİ
Heyet, belediye görevlileri Zeynel Ünal, Hüseyin Çopur ve Maide Dönmez hakkında da 2 yıl hapis, 440'ar YTL para cezası verdi. Heyet, belediye görevlilerinin cezalarının tecil edildiğini açıkladı. Böylece ikinci yargılamanın sonucunda, sadece belediye görevlileri birer yıl daha fazla hapis cezası alırken, diğer sanıkların cezalarında değişen bir şey olmadı. Duruşma sonunda İsmail Hakkı Canlıer'in avukatı Ömer Oğur ise kararı, Yargıtay'a götüreceklerini, kararın Yargıtay tarafından tekrar bozulacağına inandığını söyledi.

92 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
Konya'da 2 Şubat 2004 tarihinde merkez Selçuklu Belediyesi Kerkük Caddesi'nde Zümrüt Apartmanı'nın çökmesi sonucu 92 kişi hayatını kaybetmiş, 30 kişi yaralanmıştı. Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada, Ali Vedat Kaya, TCK'nın 383. maddesi gereğince ''dikkatsizlik ve tedbirsizlik nedeniyle ölüme sebebiyet vermek'' suçundan 5 yıl hapis, 440 YTL para cezası, taşeron İsmail Hakkı Canlıer 4 yıl hapis ve 440 YTL, proje sorumlusu Halil İbrahim Elliiki ise 2 yıl hapis ve 440 YTL para cezasına çarptırılmıştı. Sanıklar, cezalarında indirime gidilmesi ve cezaevinde kaldıkları sürenin göz önüne alınması sonucu serbest kalmışlardı. Mahkeme, Selçuklu Belediyesinde görevli inşaat teknikeri Zeynel Ünal, imar müdürü Hüseyin Çopur ve mimar Maide Dönmez'i birer yıl hapis, 440 YTL para cezasına çarptırmış, görevlilerinin cezasını ertelemişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesinin, Ünal, Çopur ve Dönmez'e eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''görevi ihmal'' başlıklı 230/1. maddesi uyarınca verdiği birer yıl hapis cezasını esastan bozmuştu.

GAZETEPORT
 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


HEMŞİRE KENDİNİ ASTI

TANIK KORUMA TASARISI YASALAŞIYOR

ABD'Lİ YÜZBAŞI'NIN YARGILANMASINA BAŞLANDI..
»  VALİ GÜLER: "GÖZALTINDAKİ ŞAHIS PKK'LI"
»  İÜ'DE FETULLAHÇILARLA TKP'LİLER KAVGA ETTİ 30 GÖZALTI
»  DİKMEN'DE CİNAYET
»  1 MAYIS EYLEMCİLERİNE ZAMAN AŞIMI PİYANGOSU
»  BOLU'DA KELLE OPERASYONU
»  "NERONLAR'"DAN 3'Ü MOBESE'DE BELİRLENDİ
»  METRO BOMBACISI ÖZEL EĞTİMLİ TERÖRİST
»  DURSUN UYAR, ARAZİYE UYMAZSA YAKALANACAK
»  ARAÇ KUNDAKLAMALARI YAYILIYOR..
»  KURUSIKI TABANCALARA YENİ DÜZENLEME
»  PİŞKİN SOYGUNCU:"BİZİM DE KARİYERİMİZ VAR"
»  YÜKSEKOVA'DA KUNDAKLAMA VE PATLAMA
»  NERON, ARAÇLARI YAKMAYA DEVAM EDİYOR
»  "KOCAM İÇ ÇAMAŞIRLARIMI ÇALDI"
»  TERÖRİST: ASLA TESLİM OLMAYACAĞIZ
»  ASELSAN MÜHENDİSLERİNİN ÖLÜMÜNDE CİNAYET ŞÜPHESİ
»  SAHTE SAVCI SUÇ ÜSTÜ YAKALANDI
»  ÜMRANİYE'DE BİR POLİS MEMURU İNTİHAR ETTİ
»  AKIL HASTASI HALA BEBEĞİNİ BALKONDAN ATTI
»  LİSE'DE AHLAKSIZLIK SUÇLAMASI
»  POLİS'E KIZDI KENDİNİ ATEŞE VERDİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.