Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABD İLE OPERASYON GERGİNLİĞİ
ABD İLE OPERASYON GERGİNLİĞİ
 
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığına yönelik düzenlediği askeri operasyonun ABD'nin beklediğinden kapsamlı ve uzun sürmesi, Ankara-Washington hattını iyice gerdi.
 
27.2.2008 - 22:24

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney Ankara ziyaretini iptal ederken, Savunma Bakanı Robert Gates de iptalin eşiğinden döndü.Gates'le birlikte yolculuk eden ve bu akşam Ankara'ya gelen Amerikalı kaynaklara göre, Amerikan Savunma Bakanı Hindistan ziyareti sırasında "ciddi ciddi Türkiye ziyaretini iptal etmeyi" düşündü.  Hindistan'da, birlikte yolculuk ettiği bürokratlarla bir durum değerlendirmesi yapan Gates, "Ankara'ya gitmenin mi, yoksa ziyareti iptal etmenin mi Türk hükümeti üzerinde, Kuzey Irak operasyonunu kısa kesmek için daha etkili olacağını" tartıştı. Ardından da, "operasyonu bitirin" mesajını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "kişisel olarak vermek amacıyla" Ankara'ya gelmeye karar verdi.
KENDİ GELMEDEN ÜLTİMATOMU ULAŞMIŞTI

Güneş operasyonunun Ankara-Washington hattındaki gerginliği zaten daha Gates'in çıktığı yurtdışı gezinin bir önceki durağında su yüzüne çıkmıştı. Hindistan ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Amerikan Savunma Bakanı, TSK'nın Güneş operasyonunun "en fazla iki hafta içinde bitmesi gerektiğini" söyledi. Gates, "Türklerin operasyonu olabildiğince kısa yapmaları ve Irak'tan çıkmaları çok önemli. Akıllarında hep Irak'ın egemenliği bulunmalı. Benim kısa operasyon anlayışım ise, sürenin günlerle ölçülmesini, aylarla ifade edilemeyeceğini, bir ya da iki hafta olmasını içeriyor" dedi.

Türk yetkililerin kendisine, operasyonun ne zaman biteceğine ilişkin kesin bilgi vermediklerini de kaydeden Amerikalı Bakan, "Eğer operasyon uzun sürerse, ABD de Türkiye'ye istihbarat desteğini kesmeyi düşünebilir" mesajı verdi.

"KÜRTLERLE DİYALOĞA GEÇİN"

Gates'in Ankara'dan bir başka "talebi" ise, olabildiğince çabuk şekilde Bağdat hükümeti ve özellikle de Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi ile "bağlantıya geçmek" oldu. Amerikalı Bakan, Ankara'ya gelmeden Türk hükümetine, "sorunlarınızı, Iraklı Kürtlerle masaya oturup çözün" mesajını gönderdi.

"GEREKİRSE EKONOMİK DESTEK SAĞLARIZ"

Türkiye'nin PKK sorununu "sadece askeri operasyonla çözemeyeceğini" savunan Gates, Ankara'nın özellikle Güneydoğu'ya yönelik ekonomik ve sosyal adımlar atmasının gerektiğini de vurguladı. Gates, "Kürtlerin sıkıntılarını ortadan kaldırmak ve uzun vadeli çözüm bulmak için askeri olmayan yöntemlere de yönelmeleri gerekiyor. ABD Türkiye'ye istihbarat desteği sağlıyor. Ancak ekonomik önlemler de alınacaksa, bu alanda da bazı yardımlarımız olabilir. Eğer Türkler bizim desteğimizi isterlerse, bunu kesinlikle dikkate alırız" diye konuştu.

GATES, ÇANTASINDA 3 KRİTİK TALEPLE GELİYOR

Gates'in daha Ankara'ya gelmeden ortaya koyduğu bu "ültimatomun" dışında, yarın Türk yetkililerle yapacağı görüşmelerde üç kritik talepte bulunması da bekleniyor. İşte ABD'nin Ankara'dan beklentileri;

AFGANİSTAN'A OPERASYONEL BİRLİK

Gates ilk talebini daha Ankara'ya gelmeden iletti bile. Bu ayın başında Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e bir mektup göndererek, Türkiye'nin Afganistan'da teröristlere karşı savaşta "daha fazla rol oynamasını" istedi.

Afganistan'daki Taliban'la "daha aktif mücadele" için, Kabil'deki NATO komuta merkezindeki görev dışında, ülkenin daha tehlikeli bölümü olan güney ve doğu kesimlerde de Mehmetçiğin görev almasını isteyen Gates, Türk hükümetinden Afganistan'a "operasyonel birlikler" göndermesini ve bu birliklerin ülkenin güney ve doğusunda ABD komutasındaki NATO birlikleriyle birlikte Taliban ve El Kaida'ya karşı operasyonlara katılmalarını da talep etti.  Mektubunda, "eğer daha fazla asker gönderemeyecekseniz de, halen Afganistan'da görev yapan Türk askerlerinin görev yönergesinde yer alan kısıtlamaları yumuşatın" mesajı veren Amerikan Savunma Bakanı, bu isteklerini Ankara ziyaretinde bir de sözlü olarak iletecek.

AMERİKALI ASKERLER, TÜRKİYE ÜZERİNDEN TAHLİYE EDİLSİN

ABD yönetimi son dönemde Irak'taki Amerikalı askerlerin çekilmesi konusunda çalışmalarını hızlandırdı. Amerikan askerlerinin çekilmesi sırasında Washington yönetimi Türk topraklarını kullanmak istiyor. Çekilme operasyonunun başta İncirlik olmak üzere, Türk havaalanları ve limanlarından yapılması konusunda Gates'in "nabız yoklaması" bekleniyor.

TÜRKİYE'YE AMERİKAN FÜZE SİSTEMİ KURULSUN

ABD, daha önce Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne kurmak için anlaştığı füze savunma sisteminin üçüncü ayağını Türkiye'ye de kurmayı planlıyor. Gates'in bu konuyu da Ankara'da açacağı belirtiliyor. Pazarlıklar halen, ABD'nin Avrupa'daki füze savunma kalkanının üçüncü ayağını oluşturacak şekilde, Türkiye'de bir radar istasyonu kurulması üzerinde yürütülüyor. Diplomatlar, ABD'nin nihai planının radarı Türkiye'ye, İran sınırı yakınlarına koymak, savunma füzelerini Kafkasya'ya, büyük bir ihtimalle de Azerbaycan'a yerleştirmeyi planladığını kaydediyorlar. Türkiye'ye kurulacak olan "x-band" radar istasyonunun amacının, İran'ın gönderebileceği balistik füzelerin belirlenmesi ve buna karşı Amerikan savunma füzelerini harekete geçirmek olduğu ifade ediliyor. X band radar sistemleri, havadaki çok küçük objeleri bile belirleyebilme özelliğine sahip. Bu radarlar, potansiyel düşmanların gönderebileceği çok küçük füze başlıklarını bile ateşlenir ateşlenmez algılayabiliyor. Radarlara bağlı füze savunma sistemleri de derhal harekete geçirilerek, düşman füzenin hedefine varmadan havada etkisiz hale getirilmesi sağlanıyor.(ZEYNEP GÜRCANLI/hÜRRİYET)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


YOKSUL VEKİLLERE DE SADAKA VERSENİZE

"SUÇ İŞLİYORSAK ŞEREFLİCE GİDİP YATARIZ"

DEDELER ASKER OLMAK İÇİN BAŞVURDU
»  TÜRKİYE'YE ABD'NİN SÖMÜRGESİ GİBİ DAVRANMAYA BAŞLADILAR
»  ŞEHİT CENAZELERİ HÜKÜMETE TEPKİYE DÖNÜŞMEYE BAŞLADI
»  BAKANIN EŞİ HASTALANDI, SOSYAL GÜVENLİK YARINA KALDI
»  BU TERÖRİST GRUP OLDUĞU GİBİ İMHA EDİLDİ
»  KIYAK ZAM AKP'Lİ VEKİLLERİ BİRBİRİNE DÜŞÜRDÜ
»  AKP'Lİ AKGÜN'DEN 17. MADDE ÇARKI
»  ERDOĞAN'DAN BAYKAL'A 40 BİN YTL’LİK DAVA
»  "TÜRBAN'I OPERASYON GÜNÜ ONAYLAMAM TESADÜF"
»  230 TERÖRİST İMHA EDİLDİ 24 MEHMETCİK ŞEHİT
»  O HAİN LAYIK OLDUĞU GİBİ ÖLDÜRÜLDÜ
»  MECLİS'TE KAPATILAN BELEDİYELER GERGİNLİĞİ
»  İŞTE KÖY OLACAK BELEDİYELER
»  CHP'DE SARIGÜL DEVRİ KAPANDI
»   CUMHURBAŞKANI GÜL: BİZİM İŞGAL NİYETİMİZ YOK
»  DTP'LİLER, BUGÜN DE TERÖR ESTİRDİ
»  TALABANİ, DAVETİ KABUL ETTİ
»  TOBB BAŞKANI TÜRBAN PAZARLIĞINI ANLATTI
»  "ŞARKILI TÜRKÜLÜ PROGRAMLARI YAYINDAN KALDIRIN"
»  OPERASYON'DA 5 ŞEHİT DAHA
»  BAKAN ÇELİK'TEN TUZLA EYLEMCİLERİNE TEPKİ
»  AKP'Lİ AKGÜN'DEN 17. MADDE TEKLİFİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.