Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.875,160
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABD ELÇİSİ WİLSON:" CAMBAZ GİBİ OLMALIYIZ"
ABD ELÇİSİ WİLSON:  CAMBAZ GİBİ OLMALIYIZ
 
Türkiye'ye veda etmeye hazırlanan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson İstanbul'da Türk-Amerikan İş Konseyi'nin onuruna düzenlediği yemekte bir konuşma yaptı.
 
7.11.2008 - 20:45
Wilson "Eğer Türkiye ABD'den ya da ABD Türkiye'den uzaklaşırsa bu her iki ülkenin de dezavantajına olur. Bölgede barış, güvenlik ve demokrasi için eğer her iki ülke daha yakın bir işbirliği içinde olursa bölgede büyük bir güç olurlar" dedi.

Bir hafta içinde Türkiye'den ayrılacağını ve geçen üç yıl içinde ilişkilerde çok ilerleme katedildiğini söyleyen Büyükelçi Wilson "Beni belirsiz bir gelecek bekliyor. Gerçekten görevimin ne olacağını bilmiyorum. Benim için Türkiye gibi önemli bir kapı kapanıyor. Ama Türkiye bir şekilde geleceğimin içinde yer alacaktır. İlişkilerin sıkılaştırılması, daha fazla çalışılması gerekiyor" diye konuştu.

-"SELEFİME İYİ BİR TABLO DEVREDİYORUM"-

21. yüzyılda Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgenin barış, güvenlik ve dayanışma için son derece kritik hale geldiğinin altını çizen Wilson, görev yaptığı süre boyunca Türkiye ve ABD'nin PKK, Irak, İran, Afganistan, Kafkasya ve Balkanlarda istikrarın sağlanması yanı sıra Orta Doğu'da barış, enerji güvenliği gibi pek çok konuda birlikte çalıştığını ifade etti.

Ekonomik ilişkilerin 2005'e kıyasla daha iyi durumda olduğunu, ancak her iki ülkenin de çıkarına olacak şekilde bu ilişkilerin daha da geliştirilmesi gereğine işaret eden Wilson, Türkiye'nin ABD'ye olan ihracatında biraz geride kalınmış olsa da, Türk işadamlarının, ihracat rakamlarını Türkiye lehine döndürebileceklerine inandığını söyledi. Ross Wilson, hala yapılacak çok iş olsa da, selefine eskisine göre daha güçlü ilişkiler ve iyi bir tablo devrediyor olmaktan gurur duyduğunu belirtti.

-"YENİ YÖNETİM TÜRKİYE'NİN ÖNEMİNİ TAKDİR EDECEKTİR"-

ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'nın, politika öncelikleri yanı sıra, Türkiye'ye yaklaşımı ve Türkiye'yi ilgilendiren meselelerdeki yaklaşımı gibi konularda nasıl bir tutum izleyeceğinin merak edildiğini belirten Wilson, "Gelecek için bir şey söylemek zor. Elimde kristal bir küre yok. Ancak şurası açık ki ABD'nin yeni yönetimi bölgenin önemini ve Amerikan çıkarlarını en iyi şekilde değerlendirecektir ve Türkiye'nin bir müttefik olarak ABD için önemini takdir edecektir" dedi.

"-HER KONUDA BAŞARILI OLMALIYIZ-

Türkiye'ye gelmeden ABD Senatosu'nda yaşadığı deneyimi de aktaran Ross Wilson, kendisine de Türkiye-ABD ilişkilerinde en çetrefilli konunun ne olduğunun sorulduğunu söyleyerek verdiği yanıtı şu sözlerle dile getirdi:

"Türkiye-ABD ilişkilerinde aynı anda birçok konu ile uğraşmak gerektiğini,tek başına en önemli bir konu olmadığını ve tüm alanlarda başarılı olunması gerektiğini söyledim. Hiç bir konunun bir diğerinin önüne geçemeyeceğini, diğer bir konuyu gölgede bırakamayacağını ve birinde başarısızlık olursa diğerlerine de yansıyacağı görüşünü savundum. Cambaz gibi birden fazla topu aynı çevirmek gerektiğini düşünüyorum. Bugün de bu sözümün geçerliliğine inanıyorum."

Wilson, yaşanan sıkıntıların açıkça ve dürüstlükle konuşulması gerektiğini belirterek, "Ortaklığımız 50 yılı aşkın süredir her iki tarafın çıkarlarına dayalı olarak devam etmektedir. İki ülkenin müttefik olarak devam etmesinin önemini sizler de biliyorsunuz. Türkiye ve ABD ilişkilerinin öneminin farkında olarak bu ilişkilerin daha geliştirilmesi için çok çalışılması gerekiyor" dedi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"TBMM, BÖLÜCÜ ÖRGÜTÜN ARACI OLMAYACAK"

TÜRK SAVUNMA SANAYİNİN GURURLANDIĞI GÜN

FLAŞ..FLAŞ..MİR DENGİR FIRAT GÖREVDEN ALINDI
»  32'NCİ GÜNDE "KATİL,TERÖRİST" KAVGASI
»  DENİZFENERİ AKP'Yİ ÇOK RAHATSIZ ETTİ
»  TOPTAN'I ŞOK EDEN SORU!
»  "PKK'YI KURARKEN, ÖRTÜLÜ ÖDENEK'TEN PARA ALDIM"
»  BABACAN, DÜŞES'İ TÜRKİYE'YE DAVET ETTİ
»  ERGENEKON ŞAKASI AÇIKLAMASI!
»  ANKARA'DA HİZBULLAH OPERASYONU
»  BAŞBAKAN ERDOĞAN, MR ÇEKTİRDİ
»  PARAYI BASIP ASKERLİKTEN YIRTMAK YOK
»  ALEVİLER'DEN "EŞİT YURTTAŞLIK" MİTİNGİ
»  DİYARBAKIR'A ŞAHİN İSİM
»  EMNİYET'TEN ÖZEL HAREKAT KURSU
»  ODTÜ'DE TACİZCİ HOCA SKANDALI
»  PKK'DAN OBAMA'YA MEKTUP
»  ÇİÇEK, BAŞBUĞ'UN ESPRİSİNE NE YANIT VERDİ?
»  FEHMİ KORU'DAN HÜKÜMETE SALVOLAR
»  İSPATLAYAMAZLAR ÇÜNKÜ ONLAR....
»  "ÇİÇEK SULARKEN YAKALANAN AK PARTİ'Lİ YOK"
»  ABD GERÇEKTEN OBAMA'YI MI SEÇTİ ?
»  ERGENEKON'DA GÜNÜN İDDİASI: TOLON İNTİHAR EDECEKTİ
»  GİZLİ DOĞALGAZ GÖRÜŞMESİNDE GİZLİLİK NİYE?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.