ABD, X-37B adını verdiği yeni nesil uzay aracının minyatürünü bir Atlas roketiyle uzaya yolladı. Yaklaşık 9 ay sürmesi beklenen deneme uçuşu için, uzay aracı Perşembe günü Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan fırlatıldı.
X-37B UZAY ARACI - FOTO GALERİ
ABD Lockheed Martin ve Boeing şirketlerinin ortak girişimi olan United Launch Alliance tarafından üretilen 9 metre uzunluğunda ve 5 ton ağırlığındaki X-37B, dünyanın atmosfere kendi başına girme ve yere inme özelliği olan ilk insansız uzay aracı olma özelliğine sahip.
ABD ordusu, X-37B’nin taşıma yükünden yürüteceği testlere ve yörüngede gerçekleştireceği testlere ait bilgilerin gizli tutulduğunu belirtti.
YAKITSIZ UZAY ARACI
NASA tarafından 1990’ların başlarında hayata geçirilen askeri proje kapsamında üretilen X-37B, dünyanın tekrar kullanılabilir ilk uzay mekiği olma özelliğini taşıyor. Ayrıca, uzayda iki hafta kalabilen uzay araçlarına kıyasla, X-37B yörüngede 9 ay görev yapabilecek.
X-37B’nin bir diğer büyük özelliği, yakıtla çalışan uzay araçlarının aksine güneş enerjisiyle ve lityum-iyon yüklenen aküyle çalışabilme özelliği.
NASA’nın bugüne kadar uzay görevlerinde kullandığı uzay araçlarının göreve hazırlanması binlerce mühendisin 3-4 ay süren çalışmasını gerektiriyor. Ancak X-37B’nin sahip olduğu üstün özellikler, ileride yapılacak uzay uçuşlarının çok daha sık yapılmasını sağlayacağı gibi, maliyette büyük tasarruf getirecek.
İnsansız uzay aracı olara tasarlanan X-37B, uzayda yeni donanım, alıcılar ve materyalleri test edecek.
RUSYA’NIN ESKİ PROJESİYDİ
ABD’nin test uçuşuyla hayata geçirdiği X-37B projenin ilk örneği, 1988 yılında ilk kez Ruslar tarafından denenmişti. O yıl, Sovyet Rusya Buran adlı insansız uzay aracını yörüngeye yollamış ve araç başarıyla Dünya’ya dönmeyi başarmıştı. 1991 yılında Sovyet Rusya’nın dağılmasıyla, proje 1993’te rafa kaldırıldı.