ABD Başkan Barack Obama, yakın zamanda ABD’den dünyanın her bölgesini nokta atışı ile bir saatin altında bir zamana vurabilecek yüksek vuruş gücüne sahip yeni sınıf silahların konuşlandırıp konuşlandırılmaması üzerinde karar verecek.
Obama’nın vereceği önemli karar, ABD’nin nükleer silahlara olan bağımlılığını ciddi ölçüde azaltacak bir teknolojiye kapıları açabilir. Öte yandan konvansiyonel silahların yüksek hızla kullanılmasını hedefleyen yeni sisteme yönelik endişeler de yok değil. Öyle ki Rusya; Pentagon tarafından konuşlandırılan her bir konvansiyonel silah karşılığında bir nükleer füzenin devre dışı bırakılmasını talep etti.
Beyaz Saray, ABD ile Rusya arasında iki hafta önce imzalanan Nükleer Silahsızlanma Anlaşması kapsamında bu talebe yönelik hükmün yer aldığını belirtti.
“Prompt Global Strike” adı verilen yeni silah sistemi, Usame Bin Ladin gibi hedefleri saklandığı mağarada vurmak gibi görevler için düşünülüyor. Kuzey Kore’nin nükleer füzelerini veya İran’ın nükleer tesislerini de vurmaya yarayacak sistemin özelliği, ABD’yi nükleer cephaneliğinden bağımsız kılabilecek olması.
Teorik olarak ise, kullanılacak yeni silahlar sahip oldukları hız ve nokta isabet özelliğiyle bir nükleer bomba kadar etkili olacak.
OBAMA BU SİLAHI İSTİYOR
İlk olarak eski Başkan George Bush döneminde ortaya atılan fikir, Rusya’nın bir nükleer savaşın tetiklenebileceği itirazıyla karşılaşmıştı. Ruslar, kullanılacak yeni silahlarda nükleer mi yoksa geleneksel savaş başlıkları mı kullanıldığının anlaşılamayacağını öne sürmüş ve silahın nükleer savaşa neden olabileceğini savunmuştu.
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Bush hükümetiyle bir yere varmayan projeye Obama yönetimi tarafından “kucak” açıldığını belirtti. Başkan Obama kısa zaman önce New York Times’a, yeni silah sisteminin nükleer silahlara olan bağımlılığını azaltacağını ifade etmişti.
Obama’nın ulusal güvenlik ekibi ise yeni silah sistemini denizaltılarda kullanma niyetinde değil. Beyaz Saray, sistemin en son teknolojiyle kullanılması için Kongre’ye gelecek yıl 250 milyon dolar araştırma parası talebinde bulundu.
Öte yandan Kongre üyeleri, bu teknolojinin üretilmesi için gereken son maliyetin çok yüksek olacağına inandıkları gibi, sistemin çok önemli bir o kadar da kritik olduğunu savunuyor. Yeni silah sisteminin ilk olarak ABD’nin Batı (Pasifik) Kıyıları’ndaki Vanderberg Hava Kuvvetleri Üssü’ne konuşlandırılması bekleniyor.
OBAMA’NIN PLANI
Obama’nın planına göre, Prompt Global Strike savaş başlığı uzun menzilli bir füzeye yerleştirilecek ve hedefe yollanacak. Atmosferdeki yolculuğu esnasında birkaç defa ses hızına erişecek olan savaş başlığı, özel materyalle korunmasını gerektirecek kadar yüksek bir sıcaklığa erişecek.
Hedefe olan yolculuğu boyunca uzaya çıkmayacak olan savaş başlığı, bir balistik füzeye kıyasla çok daha yüksek bir manevra kabiliyetine sahip olacak. Bu sayede tarafsız ülkelerin hava sahalarını ihlal etmeyecek.
Pentagon sistemin erken modellerini 2014 veya 2015’te konuşlandırmayı umuyor. Ancak bazıları sistemin gerektirdiği füzelerin, alıcıların, kontrol sistemleri ve savaş başlıklarının üretilmesinin 2017, hatta 2020’yi bulabileceğini düşünüyor.
Prompt Global Strike planı ABD Stratejik Komutanlığı’nın (STRATCOM) en üst düzey askeri yetkilisi olan ve ABD’nin nükleer cephaneliğini kontrol eden General Kevin Chilton tarafından yönetiliyor.
Chilton, planladıkları projeyle Başkan Obama’ya dünyanın herhangi bir bölgesinde, vurulması 96 saat sürecek bir hedefi 3-5 saatte vurma imkanı sunuyoruz dedi. Chilton, yine de bu sürenin hareket halinde olan El Kaide militanlarını vurmak için yeterli olmayacağını belirtti ve her zaman en hızlı müdahalenin nükleer silah olduğunu ifade etti.
ÇİN VE RUSYA FAKTÖRÜ
Yeni plan üzerinde çalışan uzmanlar, önemli olan şeyin Çin ve Rusya gibi nükleer güce sahip diğer ülkelerin radarlarında görecekleri füze ateşlemelerini bir nükleer savaş ilanı olarak görmemeleri olduğunu belirtti.
Obama yönetimi, Rusya ve diğer ülkelerin Prompt Global Strike silolarını denetleyerek savaş başlıklarının geleneksel mi yoksa nükleer mi olduğu kontrol etme imkânı verebilir. Obama’nın konvansiyonel olmayan silahlar uzmanı Gary Samore, “Savaş başlıklarına patlayıcı bile koymayacağımızı nasıl bilebilirler” diyerek denetimlerin işe yaramayacağını savundu.