İşte o röportajın satırbaşları:
Newsweek: Şiddet olaylarının patlak vermesine ne sebep oldu?
Otunbayeva: Bu durumun birçok sebebi var. Birincisi ülkede ciddi bir yolsuzluk söz konusuydu. Örneğin şeffaflık açısından Kırgızistan 180 ülke arasında 166’ncı sırada. Yaşam standardımız çok düşük. Buna rağmen 1 Ocak’tan bu yana Devlet Başkanı Bakiyev hizmet fiyatlarını ve emlak vergilerini yükseltmeye başladı. Daha sonra bütün stratejik şirketleri sattılar. Başkent Bişkek’e elektrik sağlayan çok büyük bir şirket 3 milyon dolara yani yok pahasına satıldı. Alıcısı da Bakiyev’in oğluydu.
Newsweek: Bakiyev’in koltuğundan olmasının nedeni yüksek elektrik fiyatları ve yolsuzluktu diyebilir miyiz o zaman?
Otunbayeva: Bir de siyasi baskı ve dramatik insan hakları ihlalleri var. Bütün gazeteler, televizyon ve radyo kanalları kapatıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın insan hakları raporu durumumuzu çok net gösteriyordu.
Newsweek: Bazıları Bakiyev’in yerinden edilmesinde Rusya’nın desteği olduğunu söylüyor.
Otunbayeva: Katılmıyorum. Bakiyev Kırgızistan’daki Rus televizyon kanallarını ve bu durumu duyuran internet sitelerini kapattırdı. Daha sonra Rus basını yetkililerin foyasını meydana çıkardı. Rus desteği diye bundan bahsedildiğini düşünüyorum ama aslında bu ülkemizdeki durumun bir yansımasıydı.
Newsweek: ABD’nin askeri üssünün Temmuz’da dolacak kontratını bir yıl daha uzatacağınızı söylediniz.
Otunbayeva: Uzatma söz konusu değil, kontrat otomatik olarak uzuyor. Bu hükümetimiz için bir öncelik değil.
Newsweek: Ama üssün ABD için bir öncelik olduğunu biliyorsunuz.
Otunbayeva: Elbette ABD’yle ilişkilerimize büyük önem veriyoruz, uzun vadede de bu ilişkileri sürdürmek istiyoruz.
Newsweek: Geçiş hükümeti ABD’den ekonomik ve askeri yardım istiyor mu?
Otunbayeva: Kırgızistan’ın demokrasiye erişmesi için önüne büyük bir fırsat çıktı. Demokrasiye doğru yürüyorduk ama yürüyüşümüz yarım kaldı. Şimdi kaldığımız yerden devam etme şansımız var ve altı ay süresince görev yapacak geçiş hükümeti açık ve şeffaf seçimlere hazırlanacak. Ayrıca partilerin üzerinde anlaştıkları bir anayasa da kabul etmeliyiz. Çok işimiz var.
Newsweek: amacınız altı ay içinde yeni bir anayasa kabul edip seçimlere gitmek mi?
Otunbayeva: Aynen. Ülkemize yeniden istikrar ve normallik getirmek, halkımız için bir fark yaratmak istiyoruz. Bu hükümetin farklı olacağını, hem ahlaken hem de yönetim biçimi açısından iyi olacağını göstermek istiyoruz.
Newsweek: ABD’nin, üssün açık tutulması karşılığında Bakiyev hükümetinin yolsuzluklarına göz yummaya hevesli olduğu söyleniyor.
Otunbayeva: Üsle ilgili yolsuzluklar konusunda önce kayıtlara bakıp sonra konuşmak istiyorum. ABD’nin önceliğinin bizim siyasi gelişimimiz, gazetelerimizin kapatılması ya da gazetecilerimizin dövülmesi değil üssün açık tutulması olduğuna zaten karar verdik.
Newsweek: Eski hükümet gazetecileri dövüyor muydu?
Otunbayeva: Bir çok gazeteci ülkeyi terk etti, başka ülkelerde sığınmacı oldular. Bir gazeteci 26 yerinden bıçaklandı bir başka gazeteci öldürülüp bir binanın altıncı katından aşağı atıldı.
Newsweek: ABD’yle olan uzun vadeli ilişkileri nasıl görüyorsunuz?
Otunbayeva: Washington bir önceki hükümetle işbirliği yapmanın çok zor olduğunu itiraf etti. Şimdi iki devletin amacı ortak gibi görünüyor. Bize yardım edeceklerdir.
Newsweek: Siz bir önceki hkümetin dışişleri bakanı ve 2005’teki Lale Devrimi’nin bir lideriydiniz.
Otunbayeva: Aynı zamanda İngiltere ve ABD büyükelçiliği de yaptım
Newsweek: Ancak daha sonra Bakiyev tarafından bir kenara itildiniz ve muhalefete geçtiniz, doğru mu?
Otunbayeva: Evet mecliste muhalif grubun lideriydim.
Newsweek: Bu zor zamanlarda ayakta kalmayı nasıl başardınız?
Otunbayeva: Ben bir savaşçıyım. Ülkemin geleceğinin aydınlık olduğuna inanıyorum. Ülkemin insanlarının düzgün bir hayatı hak ettiğine ve özgür yaşamak istediğine inanıyorum.