Bir taraftan “ekonomik kriz atlatıldı mı, yoksa çift dip mi yaşanacak” tartışması devam ederken diğer taraftan dünyanın en büyük ekonomisi ABD’den gelen haberler krizin artçı etkilerinin ortadan kalkmasının zaman alacağına işaret ediyor.
Son açıklanan veriler, geçen yıl ABD’deki yoksul sayısının son 15 yılın zirvesine çıktığını, yoksulluk oranının yüzde 14.3’e dayandığını gösteriyor. ABD Nüfus Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre her yedi kişiden birinin yoksul olduğu ülkede, geçen yıl yoksul insan sayısı 39.8 milyondan 43.7 milyona yükseldi. 2008 yılında yoksulların toplam nüfusa oranı yüzde 13.2 seviyesindeydi. Büro, bunun 51 yıldır görülen en yüksek yoksulluk oranı olduğuna dikkat çekerken artışın asıl nedeni işsizlik olarak gösterildi. Raporda, “1969’dan beri resesyon dönemlerinde çalışan sayısının bu kadar düştüğü bir yıl olmamıştı” denildi.
ABD’de dört kişilik bir ailenin yıllık gelirinin 22 bin dolar ve altında olması, yoksulluk sınırının altında olduğu anlamına geliyor. Kişi başına ise yoksulluk sınırı yıllık vergi öncesi gelirin 10 bin 830 dolar ve altı olarak belirlenmiş durumda.
Bu Türkiye’nin kendine belirlediği 10.000 dolarlık kişi başına düşen gelir hedefinin üzerinde bir rakam. Hatta hafta içinde açıklanan gayri safi yurtiçi hasıla verisine göre Türkiye’de kişi başına düşen gelir şu anda 9.443 dolar.
Sigortasız oranı 22 yılın zirvesinde
Öte yandan sağlık sigortası olmayan ABD’li sayısında da hatırı sayılır bir artış var. Geçen yıl sigortasızların sayısı 2008’de 46.3 milyonken 2009’da 50.7 milyona çıktı.
Böylece nüfusun toplamına kıyasla sigortasız yetişkinlerin oranı yüzde 16.7’ye yükselmiş oldu. Son 22 yıldır toplanan veride ilk kez düşüş kaydedildiği de raporda belirtildi.
Uzmanlar, 2 Kasım’da gerçekleştirilecek Kongre seçimlerinde bu verilerin Demokratlar için kötü haber olduğunda birleşiyor. ABD Başkanı Barack Obama, yoksulluk rakamlarıyla ilgili yaptığı açıklamada geçen yılın resesyonun etkisinin en ağır hissedilen yıl olduğuna dikkat çekerken geçen yıl yürürlüğe giren istihdam paketleri sayesinde bu rakamların çok daha yüksek çıkmasını engellediklerini savundu.
Cumhuriyetçiler ise sonuçların Obama’nın açıkladığı teşvik paketlerinin işe yaramadığının kanıtı olduğu görüşünde. Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi John Linder, “Yoksul Amerikalıların, diğer tüm Amerikalılar gibi, ihtiyacı olan şey iş. Daha fazla devlet yardımı değil” dedi.
En çok Latinler ve siyahlar etkilendi
Nüfus Bürosu’nun istatistiklerine göre ülkede yaşayan 12.3 milyon Latin Amerikalı’nın yüzde 25.3’ü, 9.9 milyon siyahın ise yüzde 25.8’i yoksul. Asyalılar arasında fakirlik oranı yüzde 12.5 olurken bu oran beyazlar arasında yüzde 9.4.
Benzer şekilde medyan geliri en yüksek olan grup Asyalılar olurken beyazlar ve siyahların medyanı geriledi.
Öte yandan 18 yaşın altındaki her beş gençten biri, yani 15.5 milyon çocuğun ailesi yoksul. Benzer şekilde 7.5 milyon çocuk da sağlık sigortasından yoksun. Yoksulluk, özellikle ABD’nin güneyindeki Louisiana, Missisipi ve Alabama eyaletlerinde yaygın.
Türkiye’nin 12 milyon yoksulu var
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son güncel yoksulluk verisi 2008 yılına ait. Bu da ABD’deki durumla bire bir karşılaştırma yapmayı çok mümkün kılmıyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’de yoksulluk oranı yüzde 17.1 seviyesinde, yani 11.9 milyon fakir var. Yoksulluk oranı, 2007 yılında ise yüzde 18.6 olarak açıklanmıştı.
2008 itibariyle sadece gıda harcamalarını kapsayan açlık sınırında yaşayan nüfus ise 374 bin kişi.
2008 yılında ücretli-maaşlı çalışanlarda yoksulluk oranı yüzde 5.93 iken, yevmiyeli çalışanlarda bu oran yüzde 28.56, işverenlerde 1.87, kendi hesabına çalışanlarda yüzde 24.1 ve ücretsiz aile işçisi olanlarda ise yüzde 32.03.
ABD’de tüketici güveni bir yılın en düşüğünde
ABD’de Michigan tüketici güven endeksi Eylül’de 66.6 ile beklentilerin altında kaldı, bir yılın da en düşük seviyesine geriledi. Ağustosta 68.9 değerini alan endeksteki gerilemede istihdam piyasasına karşı güvensizlik etkili oldu. Gerilemede,yüksek gelirlilerin vergi indiriminden faydalanamayacağı endişesi de rol oynadı. 18 EYLÜL 2010