Fars haber ajansının bildirdiğine göre, Ahmedinejad, Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez ile yaptığı telefon görüşmesinde BM destekli nükleer yakıt anlaşması konusunda Brezilya'nın arabulucuğunu kabul etti.
Chavez'in, Brezilya'nın önerisini Ahmedinejad'a ilettiği, İranlı liderin ise Tahran'da teknik konulara ilişkin müzakerelere hazır olduklarını ifade ettiği bildirildi.
İran'a geçtiğimiz Ekim ayında BM tarafından sunulan teklife göre, Tahran elindeki 1,200 kilogramlık düşük oranda zenginleştirilmiş uranyumunu karşılığında nükleer yakıt almak üzere Rusya ve Fransa'ya gönderecekti.
Ancak İran değiş tokuşun sadece kendi toprakları üzerinde ve eş zamanlı olarak yapılabileceğini belirtmiş ve anlaşmanın diğer koşullarda gerçekleşemeyeceğini ifade etmişti.
ERDOĞAN VE LULA İRAN'A GİDİYOR
Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nı (NPT) gözden geçirme toplantılarının açılışına katılmak üzere New York'ta bulunan Ahmedinejad dün düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın İran'ı ziyaret edeceğini ve Tahran'ın nükleer programı konusunda görüşeceklerini açıkladı.
Ahmedinejad ayrıca, İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak Türkiye ile Brezilya'nın, “5 artı 1 Ülkeleri” (BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya) ile İran arasında yürüttükleri müzakerelerin ne aşamada olduğunun sorulması üzerine, "Biz, daha önce de belirttiğim üzere nükleer yakıt değiş tokuşuna hazır olduğumuzu söyledik ve bu konuda eğer karşı taraf biraz olsun samimiyet gösterirse bu açmazdan çıkabileceğimizi ve değiş tokuşu yapabileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.
ABD, uluslararası kamuoyunun tepkisine rağmen nükleer programını durdurmayı reddeden İran'a yeni yaptırımlar uygulanması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerine baskısını sürdürüyor.
Başta ABD olmak üzere Batılı devletler nükleer programını durdurmayı reddeden Tahran'ın hedefinin atom bombası üretmek olduğunu söylüyor ve İran'a uygulanacak yeni yaptırımlar üzerinde çalışıyor. Tahran ise çalışmalarını barışçıl amaçlarla sürdürdüğünü belirtiyor.
İran'a yeni yaptırımlar uygulanmasına soğuk bakan ve Tahran ile Batı arasındaki arabuluculuk yapmaya niyetli olduklarını açıklayan BM Güvenlik Konseyi daimi olmayan üyeleri Türkiye ve Brezilya ise bir süredir taraflara sunulacak alternatif bir plan üzerinde çalışıyor.