Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile Edirne Belediyesi'nin su arıtma ve imtiyaz, bu işlemler için danışman alınması ihalesine fesat karıştırmak suçlaması ile Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği operasyon sonrası başlatılan adli soruşturma tamamlandı. Kapıkule'de görevli gümrük ve polislere yönelik tarihinin en büyük rüşvet operasyonuna da soruşturan Cumhuriyet Savcısı Mahmut Kaan Yüksel'in yürüttüğü belediyede ki operasyonun adli işlemleri tamamlandı. Bir kamyon dolusu belge, ve binlerce sayfa konuşma tutanağı ve görüntüden oluşan rüşvet soruşturması 2.5 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak Savcı Yüksel tarafından 23 sanık hakkındaki 197 sayfadan oluşan iddianame hazırlanarak mahkemeye sunuldu. Edirne 2. Ağır Ceza Mahkemesi savcılık iddianamesini hazırlayarak kabul etti.
İDDİANAMEDE NEDEN SUÇLANDILAR?
Edirne Cumhuriyet Savcısı Mahmut Kaan Yüksel, tutuklu sanıklar, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, emekli Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Erdoğan, ihaleye katılan firmanın sahip ve yöneticileri, Mustafa Selçuk, Mehmet Altunhan, Ali Fatih Şahin, Talat Özcan, Ümit Yeğin, Abdullah Veli Aksaz ile tutuksuz sanıklar, Tevfik Ahmet Özal, Önder Karahan, Belediye Mali Hizmetler Müdürü Ruhi Takındı, Nevin Arabacı, Belediye Teknikeri Osman Ateş, Belediye Teknikeri Cafer Kartal, Belediye Satın Alma Şefi Cevdet Girgin, İbrahim Kıranlar, Belediye Destek Hizmetleri Müdürü Kader Pajo, Kemal Kurt, Osman Bozkurt, İsmail Veysel Parlaktaş, Ferit Yağan, Ali Demirci, Şevket Günbay hakkında, Edirne Belediyesi Su Arıtma ve İmtiyaz Hakkının Devri İhalesine Fesat Karıştırmak, Fesat Amacıyla Kamu Görevlisine Rüşvet Vermek ve Almak, Edirne Belediyesi Danışmanlık İhalesine Fesat Karıştırmak, Üye Olmaksızın Örgüt İle Birlikte Suç İşlemek, Suç Gelirlerini Aklamak ve Kaynağını Gizleyerek Meşru Yollardan Elde Edildiği Kanaati Uyandırmak Üzere Çeşitli Gizleyici İşlemler Yapmak suçlamasıyla çeşitli hapis cezaları istedi.
BELGE VE GÖRÜNTÜLER İDDİANAMEDE
Edirne Cumhuriyet Savcısı Mahmut Kaan Yüksel, iddianamesinde, mahkeme kararı ile izlenen şüpheliler hakkında elde edilen delilleri de iddialarını sıraladıktan sonra yazdığı metne koydu. Suçlamalarının ardından telefon dinlemesinde elde edilen konuşmaları, gizli buluşmaların fotoğraflarını, yapılan ödemelerin faturalarını de iddianamede sunan Savcı Kaan Yüksel, belediye su imtiyaz ihalesinin sözleşmesini hazırlayan danışmanın işe resmen başlamadan önce belediyeye gelerek çalıştığına iddianamesinde yer verdi.
20 GÜN ÖNCE İŞE BAŞLADI
Savcı Kaan Yüksel, iddianasinde, Edirne Belediyesi su ihalesine danışman alınması konusundaki, ihaleye girmeden yaklaşık 20 gün kadar önce Abdullah Veli Aksaz'ın fiilen danışman görev yaptığını ve daha sonra prosedürün tamamlandığını kaydetti.
Su ihalesi şartnamelerinin yanlı hazırlanması ve ihale şartname sürecinde tüm bilgilerin ihaleye tek başvuran iş ortaklığı grubu şirketlerine verilerek ihale sürecinin yapılabilecek en minimum ilan süresine indirgenmesi ve netice olarak başka hiç kimsenin katılamadığı, katılamayacağı bir ihale organize ederek Belediye su imtiyaz hakkının devri ve arıtma ihalesine fesat karıştırdığı da iddianamede yer aldı.
Savcı Yüksel, iddianamesinde, su ihalesinin taraflı hazırlanması karşılığında Mehmet Altunhan aracılığıyla menfaat olarak evine toplam maliyeti 2 bin 301 YTL olan mobilya yaptırdığı, oğlunun nişanlısının işe girmesi için tavassutta bulunduğuna yer vererek, "Mehmet Altunhan'ın kendisine ve Belediye Başkanına toplam 1 milyon 80 bin dolara 2 daire satın aldığı ve bu şekilde menfaat temin ettiği"ni yazdı.
Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin, şüpheliler Mehmet Altuhnan ve Mustafa Selçuk' un kurmuş oldukları suç örgütüne üye olmamakla birlikte, örgüt içindeki hiyerarşik yapıya bilerek ve isteyerek yardım ettiği de iddianamede yer aldı.
Halen Edirne Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Başkan Hamdi Sedefçi'nin evine almış olduğu mobilyanın parasını, Mehmet Altunhan aracılığıyla sanık Ali Fatih Şapin'in onayı ile ihaleye giren şirketlerden Yerel Yönetim Alt Yapı A.Ş.ne demirbaş alımı adı ile ödeterek rüşvet suçunu işlediği ve elde ettiği gelirin kaynağını gizlemeye çalıştığı ve lehine işlenen bu suça iştirak ettiği de suçlamalar arasında yer aldı.
ÖZAL NE İLE SUÇLANDI
Haziran ayında yapılacak ANAVATAN Partisi kongresinde Genel Başkanlığa aday olmaya hazırlanan ve geçtiğimiz hafta Kuveyt Emiri Şeyh El Sabah'ın özel davetlisi olarak bu ülkeye üç günlük özel bir tatile giden Malatya Eski Milletvekili Ahmet Özal hakkında da suç işlemek amacıyla örgütü üye olmaktan 1-3 yıl hapsi istendi.
Operasyon kapsamında gözaltına alınan ve savcılıktaki sorgusundan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Ahmet Özal ile ilgili iddianamede çarpıcı suçlamalar yer aldı.
Savcı Kaan Yüksel iddianamesinde, su imtiyaz ihalesine fesat karıştırmak suçunda organize suç örgütü kurmakla suçlanan Mehmet Altunhan ve Mustafa Selçuk ile Ahmet Özal'ın Nurol Holding'in ihaleye alternatif olarak girmesi konusunda yapılan organizasyona katıldığını yazdı.
SEVGİLİSİ İLE GELDİ PARAYI BELEDİYE ÖDEDİ
Savcı Kaan Yüksel, Edirne Belediyesi su imtiyaz ihalesini kazanan ve ihalenin yapıldığı 14 Şubat 2008 tarihinden önce, 6 Aralık 2007 günü kente sevgilisi Neslihan K. ile gelen Mehmet Altunhan'ın Başkan Hamdi Sedefçi ile bir araya gelerek konuştuğunu iddianamesinde yazdı. Altunhan ve sevgilisi Neslihan K.'nın daha sonra geceyi Edirne'de bir otelde geçirdikleri ve ücretinin de, Edirne Belediyesi tarafından, "Edirne'nin kurtuluş günü olan 25 Kasım tarihinde şenliklerde ziyarete gelen üç Bulgar Belediye Başkanı kalmış gibi gösterildiği"ni belge ve fotoğraflarla ortaya koydu.
BELEDİYE BAHÇESİNE HEYKELİZİ DİKSİNLER
Edirne Belediyesi'nin su imtiyaz ihalesinin hazırlanmasından sonra şüpheliler kendi aralarında yaptıkları telefon konuşmalarında başarılarından gururla söz ettikleri de savcılık iddianamesinde yer aldı.
Edirne Belediyesi tarafından ihale ilanı yayınlandıktan sonra, ihale şartnamesi için konuyu öğrenmek isteyen ve şartname alan gruplar ortaya çıktıkça belediye ihale danışmanı Abdullah Veli Aksaz'ın konuyu takip ettiği ve ihaleyi kazanan şirket yetkilisi Mustafa Selçuk ile paylaştığını da iddianamesinde yazan Cumhuriyet Savcısı Mahmut Kaan Yüksel buna delil olarak ise, ikili arasındaki 10 Ocak 2008 günü saat 22.44'te gerçekleşen telefon görüşmesini koydu.
-Mustafa: Edirne'ye katılım sayısı 12-13 ü bulacak, en az 12-13 firma katılacak. Yamyam gibi herkes bekliyor ya.
-Veli: O süre isteyen de Türkerler. 2 ay süre istiyor. Ben gerekli cevabı yazdım gönderdim Edirne'ye. Ne güzel oldu
-Mustafa: Hem de koç gibi yapıyoruz. Getiriyoruz başkanın önüne atıyoruz. Meclisin önüne atıyoruz. Al ne halin varsa gör diyoruz. Ama acayip oldu valla. Aferin bize ya. Bir gün bizi ya s.... cekler, ya madalya takacaklar, ortası yok. Veli abi, amma güleceğiz ha..
-Veli: Valla, hoşuma gidiyor.
-Mustafa: Valla ya madalya takacaklar aferin diye ya da yatırıp s...cekler birçok adamın da ekmeğini engelliyoruz ya
-Veli: Heykelimizi dikerler ya
-Mustafa: Hayır. Nasıl ekmeğini engelliyoruz. Bak şimdi TASK var ya, TASK da şeyi almış, öbür taraf.... Nedir o ? Çorlu yu yüzde 3 ile yüzde 5 ile anladın mı ? Şimdi bizim formülde mevcut geliri sabitliyoruz ya . Firmaların kafası g.... veren oldu.. Şimdi hem garantiye yaptırıyoruz. Hem de üstüne... yaptırıyoruz. Koca koca holdingler, okuduğundan bir b... k.. anlamayacaklar. Edirne Belediyesi girişine, her Belediye girişine atık su değil de... Bu yan tarafta, bahçede falan bir heykel diksinler....
-Veli: Nurol da dosya almış biliyor musun ?
-Mustafa: Almış işte. Hepsi almış ya... herkes alıyor.
-Veli: Yurtiçi kargo. Sıra onlarda. Söyleyeyim de alsınlar
RÜŞVETİN ADI DÜĞÜN HEDİYESİ
Edirne Cumhuriyet Savcısı Kaan Yüksek, iddianamesinde, Edirne Belediyesi Su İmtiyaz Devri İhalesinin ilanında ihalesinin 7 Şubat tarihinde yapıldığını, Ancak, Başkan Hamdi Sedefçi o tarihlerde Kayseri ve Sivas'a gitmek zorunda kaldığı için yerine vekalet eden Namık Kemal Döneleken'in ihaleye yapılan tek başvuru evraklarını teslim aldığını yazarak, daha sonra evrakların açılması işinin başkanın dönüşüne, bir hafta sonraya ertelendiğini anlattı. İhale için fiyat teklifinin 14 Şubat 2008 tarihinde açıklanması beklenirken Başkan Hamdi Sedefçi'nin Edirne'ye 12 Şubat günü dönerek, Danışman Abdullah Veli Aksaz ile görüştüğü iddianamede hatırlatıldı. İhale danışmanı Veli Aksaz'ın Başkan Hamdi Sedefçi ile görüşme sonrası, katılan firma sorumlusu Mehmet Altunhan'a "Dedenin sünnet düğünü hazırlığı için sünnet evinde yarın 09:30 veya yarın akşam 18:30 da mutlaka görüşmek gerekiyor" şeklinde SMS yoluyla cep telefonuna mesaj attığını iddianamede ayrıntılı olarak anlatan Cumhuriyet Savcısı Kaan Yüksel, bunun üzerine, ayni gün 16:57 de Mehmet Altunhan'ın, Abdullah Veli Aksaz'ı arayarak
-Mehmet;"Düğüne yarın akşam geleceğiz, bir sıkıntı var mı?"
-Veli; "Sıkıntı var... Ya, işte toplanacak düğün hediyesi ile ilgili",
-Mehmet; "He, hayrola",
-Veli; "Rakamlarla"..
-Mehmet; "Ha, o... İyi. Hadi bakalım. Görüşürüz ağabeyciğim."şeklindeki konuşması da iddianamede yer aldı.
OLAY NEYDİ?
Edirne Belediyesi şehiriçi içme suyu arıtma ve dağıtımının 30 yıl süre ile imtiyazının devri ihalesine fesat karıştırıldığı gerekçesi ile Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı sonucu, Edirne Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından 7 Mart 2008 günü 'Dede' adı verilen operasyon düzenlenmişti.
Operasyonda gözaltına alınan Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, emekli Başkan Yardımcısı Cemil Erdoğan, ihaleyi kazanan firmanın yönetici ve çalışanlarından Mustafa Selçuk, Mehmet Altunhan, Ali Fatih Şahin, Talat Özcan, Ümit Yeğin, Abdullah Veli Aksaz tutuklanırken, şüpheliler, Tevfik Ahmet Özal, Önder Karahan, Belediye Mali Hizmetler Müdürü Ruhi Takındı, Nevin Arabacı, Belediye Teknikeri Osman Ateş, Belediye Teknikeri Cafer Kartal, Belediye Satın Alma Şefi Cevdet Girgin, İbrahim Kıranlar, Belediye Destek Hizmetleri Müdürü Kader Pajo, Kemal Kurt, Osman Bozkurt, İsmail Veysel Parlaktaş, Ferit Yağan, Ali Demirci, Şevket Günbay ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.