Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2595
EURO
37,6381
IMKB
9.045,000
ALTIN
2.887,250
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AKP'DE KENDİNİ KURTARMA YARIŞI
AKP DE KENDİNİ KURTARMA YARIŞI
 
Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın mütalaasına karşı AKP'de siyasi yasaklama istenen 71 kişi, bireysel savunma yapacak
 
2.6.2008 - 21:15
AKP, sözlü savunma stratejisine yön veriyor. Milletvekillerini karamsarlıktan kurtarmaya çalışan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın elini çabuk tutarak, davanın bir an önce sonuçlanması için yasal süreyi beklemeyeceği belirtiliyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın esas hakkındaki görüşünü Anayasa Mahkemesi’ne sunmasının ardından gözler parti yönetimine odaklanmış durumda. AKP’nin, 1 ay içinde sözlü savunmasını yapması gerekiyor. Hafta sonu Kızılcahamam’da milletvekilleriyle gerçekleştirdiği toplantılar sırasında dava hakkındaki Başsavcılığın esas hakkındaki görüşünü alan AKP yönetimi, bir aydır üzerinde çalıştığı sözlü savunmanın son rötuşlarını yapıyor.

Hafta sonu yapılan kampta milletvekilleriyle görüşen Erdoğan, savunmaya ilişkin değerlendirmelerini dinledi. AKP, yol haritasını belirleyebilmek için Anayasa Mahkemesi’nin kapatmayla ilgili davayı yaz aylarında sonuçlandırmasını istiyor. Mahkemenin kararının yıl sonuna kalması durumunda yerel seçimler öncesinde AKP’nin sıkıntılı bir döneme gireceğine dikkat çekiliyor.

Hazine yardımı vurgusu

Başbakan Tayyip Erdoğan, sık sık kapatma davasının bir an önce bitirilmesini istediği yönünde mesajlar veriyor. Bu çerçevede davanın ne zaman sonuçlanacağının AKP açısından büyük önem taşıdığı belirtiliyor. AKP, mahkemeden en geç eylül ayına kadar kapatma ya da kapatmama yönünde mutlaka bir karar çıkmasını istiyor.Davayla ilgili sürecin yıl sonuna kalması ve yerel seçimlere kısa bir süre kala kapatma yönünde karar verilmesi olasılığının ise AKP’yi endişelendirdiği belirtiliyor. AKP, parti kapatılmadan yedek bir parti kurularak yerel seçimlere hazırlık yapılması, partinin kapatılması durumunda ise yedek partiyle yerel seçimlere katılmanın hesaplarını yapıyor. Sözlü savunmasında, ifade özgürlüğü, odak olma tanımı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin siyasi parti kapatmaları ile ilgili hükümleri ve kararları ile Anayasa’nın 69, Siyasi Partiler Yasası’nın 101 ve 102’nci maddelerine dikkat çekildiği belirtildi. Savunmada, hakkında siyasi yasak istenen kişiler hakkındaki iddialar da yanıtlanacak ve bu isimlerin yaptıkları konuşmaların kayıtları bir bütün olarak Anayasa Mahkemesi’ne sunulacak. Ayrıca yasak listesindeki isimler, yazılı olarak savunmalarını Anayasa Mahkemesi’ne sunacak.

Anayasa Mahkemesi tarafından bir siyasi parti hakkında kapatma kararı vermesiyle ilgili hükümleri düzenleyen 101. maddenin kapatma yerine hazine yardımının yarıdan az olmamak üzere yoksun bırakılmasına ilişkin hükümlerine dikkat çekecek.

“Başsavcı totoloji yapmış”

Öte yandan, partili hukukçular yaptığı ilk değerlendirmede, Başsavcı’nın iddianamede olduğu gibi esas hakkındaki görüşünde de hukuki değil siyasi bir üslup kullandığını belirterek, “Başsavcı yine totoloji yapmış. Mütaala totoloji abidesi. Başsavcı iddianamedeki tutumunu sürdürüyor. Mütalaa iddianame gibi hukuki bir metin olmaktan çok siyasi bir içerik taşıyor. Yine iddianamedeki gibi bol bol totoloji yapılmış. Somut hukuki deliller ortaya konulması yerine soyut, subjektif, niyet okumaya dayalı bir söylem tutturulmuş. Adeta muhalefet partisi yaklaşımı mütalaada göze çarpıyor. Tekziplerin dikkate alınmamış olması, mütalaanın hukuk zemininden ne kadar uzak olduğunun da göstergesi. Başsavcı yeni ve hukuki deliller koymak yerine davayı açmaktaki niyetini metne yansıtıyor” dedi.

Bu arada AKP yazılı savunma dosyasında, hakkında siyasi yasak istenen 71 kişinin bireysel savunmalarına da yer verecek.
  • Futbol kampı gibi

    AKP’nin Kızılcahamam kampında milletvekili çocuklarıyla futbol maçı yapan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, oynadığı futbolla göz doldurdu. 27 numaralı Gaziantep forması giyen Şimşek, maçta 4 gol attı.

    Kampta TBMM Futbol Takımı da akşam saatlerinde kamp yapılan tesisin yakınında futbol maçı yaptı. Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ve milli güreşçi Hamza Yerlikaya’nın da forma giydiği maç, çekişmeli geçti.
  • Yeşim ERASLAN / ANKARA


  • Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
      Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


    Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
     

    Bu haber henüz yorumlanmamış...

      Bu kategorideki diğer haberler


    ASKERİ ARAÇ DEVRİLDİ: 2 ŞEHİT

    İŞTE EMNİYET'İN DİNLEME GEREKÇESİ

    TURKCELL CHP'NİN İSTEDİĞİ BELGEYİ VERMEDİ
    »  BAŞBAKAN ERDOĞAN MİLLİ TAKIMI YALNIZ BIRAKMAYACAK
    »  FLAŞ..FLAŞ.. BANKER KASTELLİ, İNTİHAR ETTİ
    »  TÜSİAD BAŞKANI ARZUHAN YALÇINDAĞ AYAĞINI KIRDI
    »  AK PARTİ KAPATILIRSA, KİM NE KADAR OY ALIR?
    »  BAYKAL, TÜRKÜLERLE MORAL BULACAK
    »  KANSER HÜCRELERİNİN DONDURULARAK TEDAVİSİ
    »  İSTANBUL'DA ULAŞIMA SESSİZ ZAM!
    »  ORHAN PAMUK, TERİM'E YÜKLENDİ
    »  ŞEMDİN SAKIK'TAN MEKTUP VAR
    »  AKP'DE 'DİNLENME' PARANOYASI
    »  NE DİNLEMESİ; DNA KODLARIMIZ BİLE TEHLİKEDE
    »  İP ERGENEKONLA SUÇLANAN KOMUTANLARI AÇIKLADI
    »  TOKİ ASKERİ LOJMAN YAPIMINA BAŞLIYOR
    »  CEP TELEFONU KULLANICILARINA YENİ EZİYET
    »  ŞEHİT EŞİNİN TABUTUNU TUTUNCA FENALAŞTI
    »  30 MİLYON YTL'LİK BÜTÇE KÖŞK'E AZ GELDİ
    »  HAVAKUVVETLERİ AFİŞİ'NDE "TOP GUN" POZU
    »  HORMONSUZ GIDALAR AVRUPALIYA HORMONLULAR BİZE
    »  EMNİYETİN ÜRPERTİCİ ÇOCUK TACİZ RAPORU
    »  MUHTAR LOTO TALİHLİSİ'NDEN ASVALT YOL İSTEDİ
    »  PKK'NIN MECLİS ŞUBE BAŞKANI KONUŞTU
     
      ÇOK OKUNANLAR
      YAZARLAR

     
    EMİN VAROL
     
    GAZETEC? ACI S?YLER !

     
    Ercan Deva
     
    Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

     
    MURAT ŞAHİN
     
    Matematik Ucuzlugu

     
    Cahit Saraçoğlu
     
    100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
      ÇOK YORUMLANANLAR
      ANKET
    Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
    Recep Tayyip Erdoğan
    Kemal Kılıçdaroğlu
    Muharrem İnce
    Diğer
     Sonuçları göster   
     
     
    RSS

    Add to Google
    Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.