Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2573
EURO
37,6677
IMKB
9.032,000
ALTIN
2.908,260
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AKP,KANADOĞLU'NU İZLETTİRİYOR
AKP,KANADOĞLU NU İZLETTİRİYOR
 
Başbakan Erdoğan ‘Tedavülden kalkmış tip’ diye alaycı bir dille eleştirse de AKP, Onursal Yargıtay Başsavcısı Kanadoğlu’nun tezlerini yakın takibe aldı.
 
10.6.2008 - 06:05
Bir AKP yöneticisi, ‘Görüşleri hukuki değil ama sürekli uygulandığı için ilgileniyoruz’ dedi

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde ortaya attığı, Anayasa Mahkemesi’nin de tescil ettiği “Seçim oturumuna başlamak için TBMM’de 367 milletvekilinin hazır bulunması gerekir” teziyle Türkiye’nin gündemini belirleyen Onursal Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nu son günlerdeki çıkışları nedeniyle AKP yakın takibe aldı.

Radikal Gazetesi'nin haberine göre Kanadoğlu’nun tezlerini ‘hukuki bulmasa da, uygulanması nedeniyle’ izlemeye alan AKP kurmayları, son olarak “AKP kapatılırsa Başbakan Tayyip Erdoğan araseçimde bağımsız aday olamaz; ancak genel seçimde olabilir” tezini değerlendiriyor.

Kanadoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimine damgasını vurmuş, 367 kararına neden olan görüşü nedeniyle siyasetteki dengeleri değiştirmişti. Başbakan Erdoğan’se Kanadoğlu’nun görüşlerini alaycı bir dille eleştirmiş en son Osmaniye’deki konuşmasında “Bazı emekli, tedavülden kalkmış tipler çıkıyorlar. Bazıları da hukukçular, onursal diye de bir sıfat almış kendine” demişti. Erdoğan’ın bu alaycı yaklaşımına rağmen AKP yönetimi, Kanadoğlu’nun görüşlerini yakın takibe aldı. AKP’liler Kanadoğlu’nun konuşmaları ya da yapılan söyleşilerin kupürlerini dikkatle inceliyor tartışarak, yorumlarda bulunuyor. AKP’nin üst düzey bir yöneticisi de, partinin ilgisini doğrulayarak, “Kanadoğlu’nun görüşleri tabii ki çok önemli. Görüşler hukuki değil; ancak sürekli uygulandığı, dikkate alındığı için ne olabileceğini kestirmek yönünden tezlerine bakıyoruz. Bugüne kadar hukuksal olmasa da hep dediği oldu. İlgi bundan dolayı” dedi.

‘Uygulanma kabiliyeti var’

Kanadoğlu’nun AKP’nin kapatılması halinde ortaya çıkacak sonuçlar ve Erdoğan’ın durumuna ilişkin çıkışları da parti yöneticilerinin gündemine geldi. Kanadoğlu’nun, siyasi yasaklı Erdoğan’ın bağımsız aday olup olmayacağına ilişkin, araseçim ve genel seçim ayrımına giderek, “AKP kapatılırsa Erdoğan araseçimde aday olamaz; ancak genel seçimde olabilir” şeklindeki görüşleri AKP’de değerlendirilirken, ortaya çıkan ağırlıklı ilk görüşler bu değerlendirmenin doğru olabileceği ya da hukuksal olmassa da uygulanabileceği yönünde oldu.

Kanadoğlu’nun bu görüşünün AKP’deki planları da etkilemesi bekleniyor. Partinin kapatılması ve siyasi yasak gelmesi halinde, yerel seçimleri öne çekerek ara seçim yapmayı ve Erdoğan’la diğer kurmayları bağımsız adaylık formülüyle yeniden Meclis’e sokmayı planlayan AKP, Kanadoğlu’nun tezinin uygulanacağının olasılık dahilinde olması ya da kesinleşmesi halinde ara seçim yerine genel seçime gitmeyi gündemine alacak. Bu durumda Erdoğan, genel seçimde tartışmasız bağımsız milletvekil olarak parlementoya girebilecek; belki de bağımsız başbakan olacak. Kanadoğlu ne demişti?

Ne demişti?

Kanadoğlu, AKP’nin kapatılması senaryolarını değerlendirirken şu görüşleri dile getirmişti: “Şu anda 23’üncü dönem TBMM görevde. Anayasa Mahkemesi’ndeki dava kapatma ve siyasi yasaklamalarla sonuçlanırsa, yasaklanan kişiler 23’ncü dönem men edilmiş olacaklar. Ara seçim yapılması halinde seçilecek olanlar 23’ncü dönemin kalan bölümü için seçilecekler. 23’üncü dönem çalışmalarından men edilmiş isimlerin aynı dönemde tekrar TBMM’de koltuğa oturması mümkün değildir. Buna yol vermek kanuna karşı hiledir. 23. dönem kendini feshedecek bir erken seçim kararı alırsa yasaklı olanlar her kim olursa olsun bağımsız olarak erken genel seçime girebilirler. Ancak ara seçime giremezler. Seçime bağımsız olarak girme hakları sadece genel seçimler içindir.”


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ANAYASA MAHKEMESİNE "SİVİL DARBECİLER SUÇLAMASI"

HÜKÜMETİN GÜNDEMİNDE "SENATO" YOK

HAFRİYAT YÜKLÜ KAMYON VİYADÜKTEN DÜŞTÜ
»  ASKERE NANO TEKNOLOJİLİ ÜNİFORMALAR
»  GÜNEYDOĞU'DA GEÇİCİ GÜVENLİK BÖLGELERİ DUYURUSU
»  CHP'YE POSTA İLE DİN KİTABI GÖNDERDİLER
»  CHP'DEN İYİMAYA'NIN ÖNERİSİNE JET YANIT
»  "SAĞLI-SOLLU YUMRUK YİYORUM"
»  MHP'LİLER, DTP'Lİ VEKİL'E BORKURT SELAMI VERDİRDİ
»  AHMET İYİMAYA'DAN İLGİNÇ ÖNERİ
»  KOMANDO'YA İŞ GARANTİSİ
»  AKP'DE GÖZLER SALI GÜNÜ'NDE
»  HAKKARİ'DE HAİN TUZAK, 1 ASKER ŞEHİT
»  BASKIN ORAN, "SİVİL DARBE ZAMANI" DEDİ
»  SARIGÜL'ÜN YÜZÜĞÜNÜ ÇIKARMAMASININ SIRRI
»  ABD'NİN TÜRKİYE'YE İHTİYACI KALMAMIŞ!
»  "TÜRKİYE'NİN DÖRDÜNCÜ BÜYÜK ADAMI BENİM"
»  ERDOĞAN, TOPTAN İLE NE GÖRÜŞTÜ?
»  30 BİN KİŞİ'NİN KATİLİ APO'YA EVET, MUĞLALI'YA HAYIR
»  MİT'Çİ EYMÜR'ÜN TAYİNİNİ ÇAKICI ÇIKARTTIRMIŞ
»  ABD'Lİ YAZARI'DA ULUSALCI VE ERGENEKONCU YAPTILAR
»  DENKTAŞ'IN FERYADI "UYARIYORUM KIBRIS GİDİYOR"
»  AKP'DE ÇATLAMALAR BÜYÜYDR
»  "EY SAĞIR VE KÖR BAŞBAKAN"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.