Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2495
EURO
37,8292
IMKB
8.898,000
ALTIN
2.925,760
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AKP'Yİ KAPATMA DAVASINA İLK YORUM
AKP Yİ KAPATMA DAVASINA İLK YORUM
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın AKP hakkında açılan kapatma davasını değerlendirirken, AKP’nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline gelmesinin büyük talihsizlik olduğunu söyledi.
 
14.3.2008 - 19:30
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, AKP hakkında açılan kapatma davasını, "Siyasi partilerin kapatılmasını doğru bulmuyoruz. Ancak bir parti suç işlemişse, cumhuriyet başsavcısı da görevini yapmak durumunda. Bir iktidar partisinin, bu duruma düşmesi büyük talihsizlik" diye değerlendirdi.

Özyürek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, "Laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" iddiasıyla AKP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesinde açtığı davayı değerlendirdi.

Siyasi partilerin kapatılmasını doğru bulmadıklarını ifade eden Özyürek, ancak yürürlükteki yasalara göre, bir parti suç işlemişse, cumhuriyet başsavcısının da görevini yapmak durumunda olduğunu kaydetti. Özyürek, görevini yapan başsavcıyı suçlayarak işin içinden çıkmanın mümkün olmadığını belirterek, "Başsavcı, açık bir şekilde AKP'nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu iddiasıyla bu davayı açmaktadır" dedi.

AKP'nin, çok sayıda laiklik ilkesini yok sayma veya kendi anlayışına göre yorumlayıp uygulama davranışı olduğunu savunan Mustafa Özyürek, Başsavcının, bunların hepsini değerlendirerek davayı açtığını bildirdi.

-"ANAYASANIN TEMEL İLKELERİ..."-

Bir iktidar partisinin, Anayasanın temel ilkeleriyle çelişmesinin ve Cumhuriyet Başsavcısı'nın da bu çelişkiyi tespit etmesinin, Türkiye için bir talihsizlik olduğunu kaydeden Özyürek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz milletvekili olarak, Anayasaya bağlı kalacağımıza yemin ettik, Anayasanın laiklik ilkesine bağlı kalacağımıza da yemin ettik. Onun için iktidar partisinin, bu duruma düşmesi büyük talihsizliktir. Umarım, iktidar partisi, bu davayı dikkate alarak, Anayasanın temel ilkelerine, başta laiklik olmak üzere bağlılığını veya Anayasanın bu ilkelerine karşı çıkma tavırlarını tekrar gözden geçirir.

Rejimi, Anayasayı zorluyorlar onun için de bu tip yaptırımlarla karşı karşıya geliyorlar. Rejimi zorlamamak lazım, Anayasanın temel ilkelerine bağlı kalmak lazım. Anayasal sistem AKP'yi iktidara getirmiştir. Bu anayasal sistemde, usule, hukuka uyarak değişiklik yapabilirsiniz ama temel ilkeleri, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek ilkelerizorlarsanız, ciddi sorunlar yaratır."
CHP Genel Başkan Yardımcısı Özyürek, Anayasa Mahkemesinin, AKP'ninsavunmasını aldıktan sonra kararını vereceğini dile getirerek, parti kapatmanın güçleştirildiğini, mahkemenin, bir siyasi partinin
kapatılmasına ilişkin karar verebilmesi için 7 üyenin oyu gerektiğini anımsattı.

-"HUKUK YOLLARININ DA AÇIK OLMASI LAZIM"-

CHP'nin hukukçu milletvekillerinden Manisa Milletvekili Şahin Mengü ise AKP hakkında açılan kapatma davasına değinirken, Anayasa Mahkemesinin vereceği kararın siyasi değil, hukuki bir karar olacağını söyledi.

"Siyasi partilerin kapatılmasını yanlış buluyorum ama laikliğin içini boşaltmaya çalışan, temel değerlerle oynayan bir parti için hukuk yollarının da açık olması lazım" diyen Mengü, "Yaptıkları son Anayasa değişikliği bile laikliğe aykırıdır" dedi.

CHP'li Mengü, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının konuyla ilgili bir süreden beri bilgi ve belge topladığını belirterek, "Davanın bu kadar çabuk açılmasını beklemiyordum" diye konuştu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GÜL,DAVAYI NASIL YORUMLADI

İŞTE KAPATMA DAVASI'NIN KODLARI BU KONUŞMADA SAKLI

SINIR ÖTESİNDE PKK'YI PİTON YUTTU
»  FLAŞ.. FLAŞ.. YARGITAY'DAN AKP'YE KAPATMA DAVASI
»  KÖYLÜLERE VERDİKLERİ TELEFON OYUNCAK ÇIKTI
»  MÜDÜRÜN "KEŞ ARI" PROJESİ KOMİK BULUNDU
»  PKK'NIN KİMYASI BOZULDU
»  MEB'DEN EYLEMCİ ÖĞRETMENLERE CEZA
»  ÖSS ADAYLARI RAHATLAYACAK
»  "ZORLU" ZORLANDI
»  KARAMEHMET'E MÜTHİŞ CEZA..
»  OYAK ŞİRKET AVINA ÇIKIYOR
»  ÇENE ALTINA MECBURİ DÖNÜŞ
»  BU ADAM ABD EKONOMİSİ İÇİN RİSK
»  ŞEMDİNLİ DURUŞMASI ERTELENDİ
»  GÖZLER BAŞKENT DOĞALGAZ İHALESİ'NDE
»  ŞENER'DEN YENİ OLUŞUM AÇIKLAMASI...
»  NEVRUZ'UN SLOGANI ZAPATİSTA'DAN...
»  BÜLENT ERSOY, MALVARLIĞINI MEHMETÇİK VAKFI’NA BAĞIŞLADI
»  TOPBAŞ'TAN CEMEVİ TALEBİNE İLGİNÇ YANIT
»  İŞTE ÇALIŞANLARI AYAĞI KALDIRAN 19 NEDEN!
»  TÜRK SAĞLIK-SEN: "BAYRAMI UNUTTUK, EYLEM YAPIYORUZ"
»  BAŞKENT EKSPRES'İ EYLEME TAKILDI
»  HÜKÜMETE “UYARILARI KULAK VER” ÇAĞRISI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.