Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2495
EURO
37,8292
IMKB
8.898,000
ALTIN
2.925,760
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
GÖZLER BAŞKENT DOĞALGAZ İHALESİ'NDE
GÖZLER BAŞKENT DOĞALGAZ İHALESİ NDE
 
Enerjideki en önemli özelleştirmelerden biri bugün saat 14:00'te yapılıyor. Fransız Gaz de France'ın katılmasıyla büyük tartışma yaratan ihalede, dünyanın ve Türkiye'nin önemli firmaları yarışacak.
 
14.3.2008 - 13:10

Türkiye'nin en büyük özelleştirmelerinden biri olan Başkent Doğalgaz'ın satış ihalesi, bugün gerçekleştirilecek. Ankara Büyükşehir Belediyesince gerçekleştirilecek doğal ihale, saat 14.00'te başlayacak. Sözde Ermeni soykırımını tanıyan Fransa'nın ulusal gaz şirketi Gaz de France'ın katılacağı ihalede, dünyanın dev enerji firmalarının yanı sıra Türkiye'nin önde gelen grupları yarışacak.

İHALEYE KİMLER KATILACAK?

İhale için bugüne kadar 40 firma şartname aldı. Bu firmaların çok büyük bölümünün ihaleye katılması bekleniyor. ANFA B salonunda gerçekleştirilecek ihale için şartname alan firmalar arasında dünyanın en büyük enerji şirketleri yer alıyor.
Rus doğalgaz devi Gazprom, İtalyan ENI, Alman Energie Baden, Fransız Gaz de France ve yine Fransa'dan Suez firmalarının yanı sıra, finans devleri HSBC, JPMorgan, Merill Lynch, CAIB ve Essar Investment ihalede yarışacak.
Türkiye'nin de neredeyse tüm büyük grupları ihalede yer alıyor. Başta Koç Statoil olmak üzere, Zorlu Petrogas, Çalık Enerji, Nurol Enerji, Limak İnşaat, Güriş İnşaat, Akfen Holding, OYAK, Fortis, Eksen Holding, Ongaz Doğalgaz, Promet İnşaat, Yetkin Yeminli Mali Müşavirlik, İş Yatırım, Habaş, Aksa Doğalgaz Dağıtım, Udaş Uluslararası Danışmanlık, Türk Ekonomi Bankası, Yüksel İnşaat firmaları Başkent Doğalgazın yeni sahibi olmak için mücadele edecek.

FİYAT 3 MİLYAR DOLARA ULAŞABİLİR
Ankara’da yıllık yaklaşık 3 milyar metreküp doğalgaz kullanılıyor. Bu rakamın gelecek 10 yılda 7,5 milyar metreküpe çıkacağı öngörülüyor. Birçok ilde hizmet amortisman bedeli 0 veya eksilerde iken, Ankara'da bu oran 5.5 sent. 30 yıl süreyle başkentin gaz dağıtım imtiyazına sahip olmak için yarışacak. İhalede teklif verecek firmalardan Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, kazanana verilecek 55 dolar/1,000 m3 marjın Ankara'nın 1.8-2 milyar m3 olan yıllık gaz tüketimiyle çarpıldığında yılda 100-110 milyon dolarlık kazanca karşılık geldiğini ve bunun proje ömrü olan 30 yılda yaklaşık 3-3.3 milyar dolar ettiğini belirtmişti. Başkent Doğalgaz yetkilileri ihale için belli bir fiyat biçtiklerini, buna ulaşılmadan ihalenin verilmeyeceğini söylüyor, ancak bu fiyatı da açıklamıyor. Yaklaşık 1.1 milyon abonesiyle Türkiye'nin en önemli gaz dağıtım şirketlerinden biri olan Başkent Gaz, ihalesinde fiyatın 3 milyar dolara ulaşibileceği belirtiliyor.

SATTIĞI GAZ BU HAFTA İKİYE KATLANDI
Başkent Doğal Gaz’ın özelleştirme ihalesine iki gün kala gaz satış miktarı 1,7 milyar metreküpten 2,7 milyar metreküpe çıkarıldı. Bugüne kadar Botaş'ın gaz sattığı Baymina elektrik santrali, ihaleye birkaç gün kala Başkent Gaz'ın müşterileri arasına katıldı. Baymina’nın Ankara Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralı'na gaz satış hakkı için Başkent Doğal Gaz’ın açtığı davada BOTAŞ’ın aleyhine çıkan yürütmeyi durdurma kararı özelleştirme ihalesinin görünümünü değiştirdi. Başkent Doğal Gaz tarafından, “Devretmezseniz özelleştirmeyi etkilersiniz” yazısı gönderilen BOTAŞ, yargı süreci tamamlanmamasına rağmen hemen devri gerçekleştirdi. Özelleştirmeden elde edilecek gelirden 676 milyon dolarlık alacağını tahsil edecek olan BOTAŞ’ın devir kararı üzerine, ihalenin de kapsamı genişlemiş oldu.

GAZ DE FRANCE İHALEYE GİRECEK Mİ
Sözde Ermeni soykırımını tanıması ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine açıkça karşı olması nedeniyle Fransa'nın Gaz de France şirketine yönelik tepki büyük.
Hükümetin daha önce Nabucco projesinde altıncı ortak olarak katılmasını engellemek için yoğun kulis yaptığı Gaz de France şirketinin Başkent ihalesine katılması konusunda sessiz kalması soru işaretleri yarattı.
CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ, daha önce Gazeteport'a yaptığı açıklamada, hükümetin tutarlı olmasını istemişti. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP İstanbul milletvekili Prof. Esfender Korkmaz da Fransa’nın Türkiye’ye karşı tutumu nedeniyle, bu ihaleye Fransız firmasının katılmasının doğru olmadığını söylemişti.

GÜNAY DA DIŞLAMIŞTI
Fransız şirketi Gaz de France'a Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu eski Başkanı Yusuf Günay da tepki göstermişti. Gaz de France'nin İkinci Başkanı Jean Francois Carriere, geçen yıl dönemin EPDK Başkanı Yusuf Günay'ı ziyaret etmiş ve Türkiye'deki gaz projelerinde aktif rol oynamayı istediklerini belirtmişti. Günay ise "Projeleriniz çok güzel. Ancak Fransa Parlamentosu'nun kararı hiç de güzel değil. Bu tasarıyı kabul etmeniz, tüm Türk milletini çok üzdü. Bu tasarı krizi çözülmeden, sizin Türkiye'de yatırım yapmanız çok zor" karşılığı vermişti.

GÖKÇEK UMURSAMIYOR
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise Gaz de France’nin katılmasını umursamıyor. Hükümetin Nabucco projesinde ısrarla dışarda bırakmaya çalıştığı ve başarılı olduğu Gaz de France şirketinin katılması konusunda Gökçek'in tek yanıtı "Biz doğalgazı satıyoruz. Kimseye gir, ya da girme diyemeyiz. Benim kişisel fikirlerimle, Ankara’nın menfaatlerini karıştırmayalım" oldu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ŞENER'DEN YENİ OLUŞUM AÇIKLAMASI...

NEVRUZ'UN SLOGANI ZAPATİSTA'DAN...

BÜLENT ERSOY, MALVARLIĞINI MEHMETÇİK VAKFI’NA BAĞIŞLADI
»  TOPBAŞ'TAN CEMEVİ TALEBİNE İLGİNÇ YANIT
»  İŞTE ÇALIŞANLARI AYAĞI KALDIRAN 19 NEDEN!
»  TÜRK SAĞLIK-SEN: "BAYRAMI UNUTTUK, EYLEM YAPIYORUZ"
»  BAŞKENT EKSPRES'İ EYLEME TAKILDI
»  HÜKÜMETE “UYARILARI KULAK VER” ÇAĞRISI
»  GURBETÇİ ARTIK OY KULLANABİLECEK
»  ''BİZİ CHP'Lİ VEKİLLER YORUYOR''
»  ANKARA METROSU'NDA EYLEM KAVGASI
»  ARASTA OPERASYONU BİLGİSİNİ CHP'Mİ VERDİ?
»  VEKİL MAAŞLARI TARTIŞMASI AB'YE DE SIÇRADI
»  301 YAKINDA MECLİS'TE
»  FETULLAH HOCA TÜRKİYE'YE NEDEN DÖNMÜYOR?
»  PAŞALARDA AĞLAR,İŞTE BÜYÜKANIT'IN GÖZYAŞLARI
»  POLİS MEMURU İNTİHAR ETTİ
»  ERDOĞAN'IN KONUĞU BAŞBAKAN KARAPARACI ÇIKTI
»  GÖKTÜRK UYDU PROJESİ'NDE SONA GELİNDİ
»  KRAL'IN VERDİĞİ HEDİYELERDEN HALÂ HABER YOK
»  YAKALANAN PKK'LI APO'NUN SEVGİLİSİ DEĞİLMİŞ
»  YOUTUBE ERİŞİM YİNE ENGELLENDİ
»  MECLİS PTT'Sİ BAKAN ÇİÇEK'E MAKAM OLUYOR
»  MHP'Lİ MEHMET GÜL, YAŞAMINI YİTİRDİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.