Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2383
EURO
37,8113
IMKB
8.898,000
ALTIN
2.932,110
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AKŞAM, MANŞETTEN AYDIN DOĞAN'A YÜKLENDİ
AKŞAM, MANŞETTEN AYDIN DOĞAN A YÜKLENDİ
 
Aydın Doğan'ın ilginç bir Rekabet Kurulu kararıyla Vatan Gazetesi'ni devralmasını Akşam Gazetesi manşetine taşıdı ve rakibine bindirdi.
 
13.3.2008 - 09:30

İşte Akşam Gazetesi'nin manşet haberi:

Batan Vatan'ı Kaptı

HÜRRİYET, Milliyet, Kanal D, Star ve CNNTÜRK'ün sahibi Aydın Doğan, beş yıldır örtülü destek verdiği Vatan gazetesini resmen devralıyor. Bu satın alma ile medyada tekel oluşturacağı iddia edilen Doğan Grubu, Rekabet Kurumu'ndan çok ilginç bir izin aldı. Doğan, gazeteyi iki yıl sonra satmak için alıyor.

'BU FİİLEN BATMIŞ BİR GAZETE'

VATAN'ın hesaplarını inceleyen uzmanlar, 5 yılda Doğan'a 100 milyon YTL borç yazıldığını tespit etti. Gazetenin sahibi Zafer Mutlu, ilan gelirlerini kendine alıp, baskı dağıtım ve promosyonları Doğan'a ödetiyordu. Bu bilançoyla Vatan'ın fiilen battığına hükmeden Rekabet Kurumu, şartlı satış izni verdi
.



Zafer Mutlu batırdı Aydın Bey kurtarsın
Dinç Bilgin'in Sabah'ını batıran Zafer Mutlu, ikinci gazetesi Vatan'ı da batırdı. Aydın Doğan, Rekabet Kurumu'nun geliştirdiği özel formülle beş yıldır sürekli finansman desteği verdiği Vatan'ı devralıyor. Ama iki yıl sonra satmak şartıyla Rekabet Kurulu'ndan, Vatan Gazetesi'nin Doğan Grubu'na satışına yönelik olarak şok bir karar çıktı. Kurulun, daha önce tekelleşme olabileceği gerekçesiyle reddettiği Vatan'ın, Doğan Grubu'na satışı çok ilginç gerekçeler ve medya dünyasını etkileyecek şartlarla birlikte onayladı. Gazetenin batmak üzere olduğunu tespit eden Rekabet Kurulu uzmanları, Doğan Grubu'na şatışa “gazeteyi iki yıl içinde satacaksın” şartıyla onay verdi.
Rekabet Kurumu uzmanları, aylar boyunca inceledikleri Vatan Gazetesi'nin finansal yapısı karşısında şaşırtıcı bilgilere ulaştı. Yapılan tespitler neticesinde, “Vatan Gazetesi eğer Doğan Grubu'na satılmazsa batacak” sonucuna ulaşıldı. Rekabet Kurumu uzmanlarının yaptığı detaylı inceleme sonucunda, Vatan Gazetesi'nin, kurulduğu günden beri her türlü finansal işleminin ve yükümlülüğünün Doğan Grubu tarafından üstlenildiği ortaya çıktı. Uzmanların incelemeleriyle, Vatan Gazetesi'nin çok yüksek borç yükü altında olduğu ve bu borcun artık döndürülemez halde olduğu, borçların çok büyük bölümünün (yüzde 95'ten fazlası) yine Doğan Grubu'na olduğu anlaşıldı.

YABANCILAR İSTEMEMİŞ

Rekabet Kurumu'nda yapılan detaylı analizler ve toplantılar sonucunda Vatan Gazetesi “batmak üzere olan şirket” statüsünde değerlendirmeye alındı. Kurul uzun tartışmalar sonunda gazetenin Doğan Grubu'na satışına “batmayı önlemek için” şartlı onay verdi. AKŞAM'ın ulaştığı bilgilere göre, Doğan Grubu, Vatan Gazetesi'ni şimdilik satın alabilecek ancak, iki yıl içerisinde başka bir gruba satmak zorunda olacak. Eğer Doğan Grubu bu satışı gerçekleştirmezse, devreye Rekabet Kurumu girecek. Bu durumda Rekabet Kurumu, ihaleyle Vatan Gazetesi'ni satacak.

Üst kurul uzmanlarının yaptığı incelemede, Vatan Gazetesi bilançosunun çök kötü olduğu rapor edildi. Vatan yönetimi Rekabet Kurulu'na sunduğu dosyaya 2005'ten beri Vatan'ı almak isteyen çeşitli yerli yabancı firmalarla yapılan görüşmelere dair belgeleri de koydu. Fakat incelemelerde hiçbir grubun Vatan'ı bu şartlarla ciddi olarak almak istemediğinin de altı çizildi.

FİYATI DA BİR GARİP

DOĞAN Gazetecilik, Vatan'ın isim ve imtiyaz hakkı sahibi Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık'ın yüzde 40'ını, 7.23 milyon dolara satın almak için başvuru yapmıştı. Zafer-Serdar Mutlu kardeşlerin hakim hissedarı olduğu Vatan'ın satışı Rekabet Kanunu gereği uzun süredir izin bekliyordu. Rekabet Kurulu 2007'nin Ekim ayında Vatan'ın Doğan Grubu'na satışı konusunda inceleme başlattı. Kurul, taraflardan defalarca detaylı bilgi istedi. Rekabet Kurulu, bu inceleme sonunda, satışın, “hakim durum yaratıp yaratmadığını” tespit etmeye çalışmıştı. Bilançosu bu durumda ve hemen hiç varlığı olmayan gazetenin marka değeri ödenen para tartışılmıştı.

BAĞIMSIZ GAZETE SLOGANINI İCAT ETTİ

BİR zamanlar Dinç Bilgin'in sağ kolu olan Zafer Mutlu, 1990'ların başında Sabah ve atv'nin medya grup başkanı sıfatıyla Türk medyasının en güçlü isimleri arasındaydı. Çiller ve Yılmaz hükümetleri döneminde altın çağını yaşayan Mutlu o dönem Hürriyet'in sahibi Aydın Doğan ile büyük kavgalar yaşıyordu. Mutlu, 'yol arkadaşı' Bilgin'in batışıyla bir gecede Sabah'tan kopardığı isimlerle Vatan'ı kurdu. Doğan'ın Sabah'ı batırmak için desteklediği iddia edilen Vatan, arka arkaya büyük bütçeli promosyonlarla adını duyurdu. O dönem, Aydın Doğan'dan maddi destek aldığını reddedip 'bağımsız' olduğunu iddia eden Vatan, baskı ve dağıtımını yapan Doğan'a sürekli borç yazmaya başladı. 2007'nin sonunda da bu borçlara mahsuben Doğan Grubu'nun oldu...

100 milyon YTL borç yazmış

VATAN'ı almak için onay bekleyen Doğan Gazetecilik'in ana hissedarı Doğan Grubu, Vatan'ın baş alacaklısıydı. 5 yıldır Vatan'a basım, dağıtım ve haber desteği veren Doğan Grubu'nun bu hizmetler karşılığında ne aldığı belli değil. Şimdi Vatan'ın alıcısı durumuna gelen Doğan Grubu, Vatan'ı da bünyesine katarsa ilan geliri ve tiraj bakımından tekel haline gelecek. Doğan'ın Vatan'ı Alman Axel'e satacağı da konuşuluyor.

Eski RK başkanını yazarı yaptı

VATAN'ın sahibi Zafer Mutlu, yaklaşık 4,5 aydır Doğan Grubu'na satış için Rekabet Kurumu'ndan (RK) onay bekliyordu. Bu onayı alabilmek için Ankara'da çeşitli kulisler yaptı sonuç alamadı. Fakat geçtiğimiz ay ilginç bir yazar transferi yaptı. Rekabet Kurumu'nun eski başkanı Aydın Ayaydın'ı Vatan'a yazar yaptı. Ayaydın, bir süredir Vatan'ın ekonomi sayfalarında yazıyor.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GAZİ'DE BÜYÜK VURGUN

ÇOK ÇOCUĞA RESMİ TEŞVİK

KOCA'DAN YATAK SAHNELİ ŞANTAJ
»  "MİAMİ'DE FINDIK KIRIYORUM"
»  37 MİLYON DOLARLIK İÇ SAVAŞ
»  YUNANİSTAN'DA SENDİKALAR AYAKTA
»  YALOVA VALİSİ'NDEN İLK AÇIKLAMA
»  DEPREM UZMANLARI YALOVA DEPREMİ İÇİN NE DEDİ?
»  NEDEN TÜRKİYE'DEN ÖNCE HEP AMERİKALILARA AÇIKLAMA?
»  "DARBECİDEN KAHRAMAN OLMAZ"
»  BÜYÜKŞEHİR'DEN FENERBAHÇE'YE ÇEYREK FİNAL HEDİYESİ
»  MARMARA'DAKİ DEPREM 5 BÜYÜKLÜĞÜN'DE
»  DANIŞTAY, TÜRBAN GEREKÇESİNİ AÇIKLADI
»  İŞTE O TARTIŞILAN FOTOĞRAFLAR
»  TÜRBAN KAOSU YİNE BAŞLADI
»  İSTİKLAL MARŞI'NI KÜÇÜK ELİF OKUYUNCA
»  ÖCALAN'IN SEVGİLİSİ YAKALANDI
»  TÜRK-İŞ'TEN BAKAN ÇELİK'E YALANLAMA
»  TOPTAN'A, 'VEKİL ÇOCUKLARI DANIŞMAN OLSUN' TEKLİFİ
»  VEKİLLER'DEN, VEKİLLERE , KAZ VE YAPRAK CİĞER ZİYAFETİ
»  PENGUEN'DEN ERDOĞAN'A ÜÇ ÇOCUK YANITI
»  ACILARIN ÇOCUĞU ACUN ILICALI
»  ÜNİVERSİTE KAPILARINDA TÜRBAN KAOSU
»  DTP, SİYASİ ÇÖZÜM İSTEDİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.