Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1666
EURO
38,1901
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.925,920
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ANAYASA TARTIŞMASI YENİDEN ALEVLENDİ
ANAYASA TARTIŞMASI YENİDEN ALEVLENDİ
 
AKP hakkında açılan kapatma davasının ardından rafa kaldırıldığı düşünülen yeni anayasa tartışmaları tekrar başladı. Yeni anayasa önerilerine soldan tepki gecikmedi
 
28.8.2008 - 22:45

Anayasa Mahkemesi’nin AKP hakkında açılan kapatma davasında kararını açıklamasının ardından, hükümetin gündeminden düştüğü sanılan yeni anayasa hakkında tekrar hareketlilik başladı. TBMM Başkanı Köksal Toptan, geniş ve kapsamlı bir anayasa hedeflediğini açıkladı. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül de, anayasanın parça parça değiştirilmesi yerine tümüyle yenilenmesini önerdi. Tepkiyse gecikmedi. CHP’nin günlerdir “yeni bir anayasaya gerek yok” yönündeki düşüncesine, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’den de destek geldi.

GİRİŞİMDE BULUNACAK

Köksal Toptan, geniş ve kapsamlı bir anayasa hedeflediğini belirterek, bunun için uzlaşma adına birtakım girişimlerde bulanacağını açıkladı. Bir gazetecinin “Devlet Bahçeli’nin anayasa değişikliğiyle ilgili olarak bazı açıklamaları oldu, siz ne diyorsunuz?” sorusunu cevaplayan Toptan, “Benim daha önce anayasa değişikliğiyle ilgili bir açıklamam olmuştu. Sayın Bahçeli de bunu teyit etti” dedi.

Meclis’in 1 Ekim’de açılmasının ardından uzlaşma için girişimde bulunacağını belirten Toptan, “CHP’nin, anayasa değişikliklerinin olacağı bir oluşumda kesinlikle yer almayız yönünde kesin ve net açıklamaları var” şeklindeki bir soruya da şu yanıtı verdi: “CHP’nin de ne gelirse gelsin, ne önerirse önersin karşı çıkarız diye bir tutumu da olmaz, şimdiye kadar da olmadı. Geçen dönem hatırlayacak olursanız özellikle AB uyum adına çıkarılan 7 paket CHP’nin büyük desteğiyle, katkısıyla çıkarılmıştı. O nedenle şimdiden hiç bir parti için önyargılı olmamak lazım.” Prof. Dr. Zafer Üskül de, anayasa değişikliği için toplumdaki uzlaşmayı yansıtmak üzere yeni bir yöntemin belirlenmesini istedi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin parti kapatmayı zorlaştıran anayasa değişikliği teklifini olumlu karşılayan Üskül, “Mevcut anayasa, 12 Eylül’ün ruhunu taşıyor ve birçok konuda engel olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.




Gerginlik yaratmayın

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, anayasa değişikliği gibi girişimlerle yeni toplumsal gerilim ve siyasal tartışmalar üretmek yerine, ekonomiye yoğunlaşılması gerektiğini söyledi. Sezer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin hızla ve tehlikeli bir biçimde sosyal patlama ortamına sürüklendiğini öne sürdü. Sezer, “Ülkedeki yangını söndürecek acil önlemlerin alınması gerek. Ülkemizin gerçek gündemi; açlık, işsizlik, sosyal adaletsizliktir” dedi.


Üskül’den 5 aşamalı yeni öneri

1- Yöntemi hep beraber belirleyelim. Tek bir siyasi parti bu yöntemi ortaya koyamaz. Tüm parti ve sosyal gruplar da bu tartışmaya katılmalıdır.

2- Meclis’te diyalog başlasın. Önce siyasi partililerin grup yöneticileri bir araya gelir, yeni anayasayı tartışırlar.

3- Bu Meclis, anayasa yapar: Şu anki Meclis’i Kurucu Meclis ilan edip, anayasa çalışmalarına başlatmak konusunda engel yok.

4- Paket de olabilir: Yepyeni bir anayasa yapılamıyorsa bir paket hazırlanıp, bazı maddelerin değiştirilmesine de razı olmak gerekiyor.

5- Değiştirilemez hükümler, mutlak surette korunmalıdır.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GÖKÇEK'E KARŞI BÜYÜK EYLEMLER GELİYOR

TÜRKİYE BALİNALARIN KAPSAMA ALANINA GİRDİ

CHP, GÜL'ÜN BİR YILINI DEĞERLENDİRDİ
»  REKTÖR ADAYI GÜL'ÜN ONAYINI MAHKEMEYE GÖTÜRDÜ
»  ABD SİLAHLARINA HAVALİMAN'INDA EL KONULDU
»  RUSYA'DAN KORKUTAN TATBİKAT
»  "ULUS DEVLETİ HEDEF ALANLAR VAR"
»  BÜYÜKANIT'TAN DUYGUSAL VEDA
»  "CHP'Lİ ÜYE'Yİ BEN ÖLDÜRMEDİM"
»  YANLIŞ AMELİYATA SORUŞTURMA
»  AKP'Lİ VEKİL'E KÖTÜ HABER
»  FERDA PAKSÜT İFADE VERDİ
»  MEMUR'DAN HÜKÜMETE ZAM RESTİ
»  KADINLARA 4 YIL ERKEN EMEKLİLİK FIRSATI
»  KÖŞK'ÜN SİTESİNDE ATA'NAN AMERİKA KONUŞMASI
»  SIRPLAR ERMAN HOCA'YI FENA KIZDIRDI
»  AKP DÜŞMANI AMA AKP ZENGİNİ
»  KILIÇ:'BÜYÜK BİR YÜKTEN KURTULDUK'
»  30 AĞUSTOS'TA ZEKİ MÜREN KRİZİ
»  "İSLAMCILIK, YOLSUZLUKLA BÜTÜNLEŞTİ"
»  BAŞBUĞ, BUGÜN GENELKURMAY BAŞKANI
»  KORUCULARA ERGENEKON ŞOKU
»  GÖRGÜSÜZ SÜNNETÇİ, VERGİ'DE CİMRİ ÇIKTI
»  RUSYA'DAN TÜRKİYE'YE 21 GÜN UYARISI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.