Gazeteciler, ‘Yıpranma hakkımız gasp edilemez’, ‘Özgür basın susturulamaz’ sloganları attı.
TGS üyesi gazeteciler, Abdi İpekçi Parkı'nda toplanarak Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’nı protesto etti. Sloganlar atan gazeteciler, görev başında öldürülen ve yaralanan meslektaşlarının fotoğraflarının bulunduğu pankartlar taşıdı. Haber için parka gelen basın mensupları da fotoğraf makinelerini, kameralarını, mikrofonlarını yere bırakarak, alkışlar ve sloganlarla eyleme destek verdi.
TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, adına ‘Sosyal Güvenlik Reformu’ denilen yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldüğünü belirterek, tasarının çalışanların birçok hakkını geriye götürdüğünü, gazetecilerin de yıpranma hakkının gasp edildiğini söyledi. Hak alma mücadelesine giriştiklerini kaydeden İpekçi, “30 yıllık yıpranma hakkımız elimizden alınmak isteniyor. Bugüne kadar diplomatik görüşmeler yaptık, raporlar sunduk, Meclis'teki komisyon üyeleri ve bakanlarla bir araya geldik. Ancak dinlemediler. Artık kravatlarımızı, takım elbiselerimizi attık. Sokaklarda ve meydanlardayız. Gazeteciler, hak alma mücadelesini bugünden itibaren başlatıyor. ‘Mezarda emeklilik yasasını’ getiren iktidar halk tarafından sandığa gömüldü. Sandığa gömülme sırası size geldi. Aynı sonu siz de hak ediyorsunuz” dedi. Gazetecilerin görevleri nedeniyle öldürüldüğünü, dövüldüğünü, cezaevine konulduğunu, gözaltına alındığını kaydeden İpekçi, şunları söyledi:
“Tüm bunları anlatmamıza rağmen, yasa tasarısında bir değişiklik yapılmadı. 30 yıldır ezdiğiniz gazetecilerin daha neyi var da almaya çalışıyorsunuz? Gazetecilerin ellerinde ne kaldı ki almaya çalışıyorsunuz? Onlara kendi dillerinden sesleniyorum; Kalpleriniz var ama kavramıyor. Gözleriniz var ama görmüyor. Kulaklarınız var ama işitmiyor. Ama bundan sonrasını göreceksiniz. Bakanlar Kurulu üyelerine de sesleniyorum; Her gün bu meslektaşlarımızı göreceksiniz. Arkadaşlarımız, özgür basın mücadelesine devam edecekler. Ama fotoğraflarını çekerken, kameralarıyla görüntü alırken, haber yaparken size arkalarını dönecekler. Bunu kabul ediyorsanız devam edin.”
Bugün akşama kadar Abdi İpekçi Parkı'nda oturma eylemi yapacaklarını ve Genel Kurul'da çıkacak sonucu bekleyeceklerini kaydeden İpekçi, tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda konunun Anayasa Mahkemesi'ne taşınması için her türlü girişimde bulunacaklarını söyledi. Gazeteciler konuşmaların ardından polisin güvenlik önlemleri arasında oturma eylemlerine başladı.