Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2495
EURO
37,8292
IMKB
8.898,000
ALTIN
2.925,760
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ANKARA'DA İRAN PAZARLIĞI
ANKARA DA İRAN PAZARLIĞI
 
İsrail ve Suriye arasında arabuluculuk yapan Ankara, şimdi de ABD ile İran arasında nükleer kriz için devreye girdi. Ankara dün ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley’i ağırladı. Bugün de İran Dışişleri Bakanı Muttaki’yi karşılayacak
 
18.7.2008 - 08:06
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), Mayıs ayı başında, nükleer faaliyetlerine devam etmesi halinde İran’a yönelik ek önlemler alınmasından yana tavır belirlemesinin ardından, Ankara soruna çözüm arayışına “aktif olarak katılma” kararı aldı. Cumartesi günü Cenevre’de İran Baş müzakerecisi Said Jalili ile AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana arasında yapılacak kritik görüşmeye saatler kala Ankara, hem Washington, hem de Tahran yönetimiyle iletişime geçti.
Atılan adımların sonucu olarak dün ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley’i ağırlayan Ankara’nın bugünkü konuğu da İran Dışişleri Bakanı Manuçher Muttaki olacak. Türkiye iki tarafın karşılıklı mesajlarını iletip, ortayolun bulunmasına katkı sağlamayı hedefliyor. Muttaki’nin ziyareti de Hadley gibi “günübirlik” olacak. Taraflar açık dille söylemeseler de, Hadley ile Muttaki’nin ziyartlerinin tek günden maddesi “İran’ın nükleer silahlanması sorunu.”

İran’a: Ortamı germeyin

Uluslararası kamuoyunun Tahran yönetimi üzerindeki dikkatini artıran en son gelişme İran’ın Temmuz ayı başında aralarında İsrail ve bölgedeki ABD askeri üslerine ulaşacak yetenekte bir füzenin de bulunduğu toplam 9 uzun ve orta menzilli füzenin denemesini yapması oldu. Ankara bugün Muttaki’ye “Ortamı gerecek hareketlerden kaçmalısınız. BMGK’nın hazırladığı pakete özen gösterin. Diyalogdan yana olun. İyi niyetiniz konusunda önce bizi ikna edin ki, biz de başta ABD olmak üzere Batılı ülkelere ’uzlaşmadan yana olduğunuzu’ söyleyelim” mesajı verecek.


ABD’ye: Bölge kaldıramaz

Hadley ile yapılan görüşmede ise Ankara’nın “sorunun barışçı yollardan çözümü için sonuna kadar çaba harcanması ve İran ile diyalog kurulması” beklentisi aktarıldı. Türkiye’nin Washington ile Tahran arasında irtibatın sağlanmasında her türlü rolü üstlenmeye hazır olduğu dile getirilirken, “Bölge bir savaşı daha kaldırmaz” uyarısı yapıldı. Hadley’nin de İranlı Bakan Muttaki’ye “BM’nin çağrılarını dikkate aldığınızı görmek istiyoruz. Olumlu yönde hareket bekliyoruz” mesajı iletilmesini istediği kaydedildi.

ABD’li Hadley Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Babacan ve Genelkurmay 2. Başkanı Org. Ergin Saygun ile bir araya geldi. Hadley Başbakanlık’tan ayrılırken basına yaptığı açıklamada, Irak’taki gelişmeler ve PKK’yla mücadele üzerinde durdu, İran konusuna ise girmemeyi tercih etti. Hadley basının sorularını yanıtsız bıraktı.

ABD ile Türkiye’nin stratejik bir ortak olduklarını ve bu ortaklığın devam edeceğini belirten Hadley şöyle konuştu: “Bizleri korudukları için Türk hükümetine müteşekkiriz. Bizleri korumak için hayatlarını kaybeden polislerimizin ailelerine de baş sağlığı dileklerimizi iletiyorum. 21. yüzyılın zorluklarıyla mücadele ederken Türkiye’nin katkıları için teşekkür ederiz. Bu zorlukların en önemlisi de terörle mücadeledir. Bu konuda iki ülkemiz de ortak çalışmaktadır. Türkiye son yıllarda önemli reformlar yapmıştır. Serbest piyasa ekonomisi konusunda da reformlar yapmaktadır. ABD bu reformların devam etmesi gerektiğine inanmaktadır. Türkiye’nin AB üyeliği hedefini destekliyoruz.”

Babacan: Hazırız

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, basının sorularını yanıtlarken, İran’ın nükleer programının şu anda dünyanın dört bir köşesinden takip edildiğini ve Ortadoğu’da başlıca ele alınan konulardan biri olduğunu belirterek, “Türkiye olarak hem İran’a yeni bir öneri paketi sunmuş olan 6 ülkeyle iyi bir diyalog içindeyiz, hem de komşumuz İran’la da iyi bir diyalog içindeyiz” dedi. Hadley ile yaptığı görüşmede, Türk-ABD ikili ilişkilerinin farklı boyutlarını ele aldıklarını, Ortadoğu’daki meseleler üzerinde durduklarını, ayrıca Irak, İsrail-Suriye görüşmeleri, Kıbrıs, Ermenistan gibi pek çok konunun gündeme geldiğini belirten Babacan, Hadley ile geniş bir istişare imkanı olduğunu kaydetti.

İran Dışişleri Bakanı Mutteki’nin de yarın (bugün) Ankara’ya geleceğine dikkat çeken Babacan, pek çok konuyu görüşeceklerini, doğal olarak nükleer programın da gündem maddelerinden biri olacağını ifade etti.

Babacan, “Biz İran’ın nükleer programıyla ilgili meselelerin diyalog yoluyla ele alınmasından yana olduk. Bu diyaloğa Türkiye olarak katkıda bulunmaya çalışıyoruz” diyerek şöyle konuştu: sürdürüyoruz” dedi. Babacan, Mutteki’ye Cenevre görüşmeleri öncesinde herhangi bir mesaj iletip iletmeyeceğinin sorulması üzerine de şöyle dedi: “Dostumuz olan 6 ülkeyle ve yine dost ve komşu İran’la yakın diyalog halindeyiz. Ayrıca bu 6 ülkenin bakanlarının çoğuyla birkaç hafta içinde görüşmeler yaptım. Solana ile de Paris’te görüştüm. Bu konunun diyalog yoluyla çözümlenmesinde Türkiye, taraflar Türkiye’den ne bekliyorsa yapmaya hazır. Kaldı ki son bir aydır yoğun bir şekilde temaslarımız sürüyor.”

Ankara bugün de Muttaki’ye ‘Hoş geldin’ diyecek

Cenevre’den önce Ankara

İran Dışişleri Bakanı Muttaki, Cumartesi sabahı Cenevre’de AB Ortak Dış Politika Yüksek Temsilcisi Solana ile yapılacak kritik görüşmeye 24 saat kala bugün Ankara’da yoğun temaslarda bulunacak. Muttaki bugün Ankara’ya yapacağı ziyarette meslektaşı Babacan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile de görüşecek.






Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İŞTE TÜRKİYE'NİN GERÇEK GÜNDEMİ, 5 LİRAYA EROİN!

TUNCAY GÜNEY, MOSSAD AJANI MI?

İŞTE TARAF'IN FİNANSMANI
»  FLAŞ.. ERGUN SAYGUN FENALAŞTI
»  GÜLEN'E ABD OTURMA VİZESİ VERDİ
»  YARALILARI ALMAK İÇİN IRAK'A İKİ AMBULANS UÇAK GİTTİ
»  ERKEN UYARI UÇAĞI BAŞARIYLA TEST EDİLDİ
»  TÜRKSAT 3A UYDUSU HİZMETE GİRDİ
»  İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI MUTTEKİ ANKARA'DA
»  DARBE GÜNLÜKLERİNİ PAŞA'NIN OĞLU MU SIZDIRDI?
»  "ODTÜ 'YÜ YIKMA KARARININ ALTINDA ÇAPANOĞLU VAR"
»  EYLEME KATILAN ÖĞRETMENLERİN AİHM ZAFERİ
»  KENE, PERSONELİ MECLİS DIŞINDA ISIRMIŞ
»  MUSTAFA KOÇ'TAN AYGÜN'E ZİYARET
»  CEP TELEFONUYLA KONUŞURKEN YILDIRIM DÜŞTÜ
»  MHP'Lİ AKCAN'DAN ÇEKÜD BAŞKANI YORULMAZ'A FIRÇA
»  ERGENEKON SANIKLARINDAN ŞOK TALEP
»  BAYRAMPAŞA CEZA EVİ KAPATILIYOR
»  AYGÜN'DEN, "ARACILIK YAPTI" HABERİNE YALANLAMA
»  "DAĞDAKİ KURTLARLA KÜRTLERİ BİRLİKTE İNDİRELİM"
»  "KASADAKİ PARA, KIZIMIN DÜĞÜNÜNDEN"
»  TÜRKİYE TANITIM BROŞÜRLERİ, ÇÖPLÜKTE ÇIKTI
»  FLAŞ.. FLAŞ.. MECLİS'TE KENE ŞOKU
»  GENÇ SUBAYLARA GÜL ŞOKU
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.